2014 Nu kör vi!

| 2014-01-07 14:41
Världens 2 bästa travhästar. Maharajah & Ready Cash
Världens 2 bästa travhästar. Maharajah & Ready Cash

 Forsbacka Trettondedag Jul 2014. Nyss hemkommen från Gävle, GTK hallen där jag som vanligt på måndagar spelat en dryg timmes tennis med min tennispolare sedan 20 år, Urban. Ikväll vann Urban (7-5), men jag var trots förlusten (hade matchboll vid 5-4 och 40-30), nöjd över att överhuvudtaget kunna spela. Jag har fått artros, och har ibland djävulskt ont i en fot, och speciellt i en tå! Jag har varit väldigt förskonad från alla slags krämpor under hela mitt liv (bara varit på akuten vid hockeyskador, typ ett benbrott och några stygn här och där). Men nu har även jag fått min beskärda del. Förra måndagen linkade jag omkring på banan och var ett lätt byte för Urban, tyckte väldigt synd om mig själv och svepte därför en rejäl single malt vid hemkomsten och i ett lång tal (var bara katterna som var åhörare) förbannade alla tings djävlighet här i livet. Men som sagt det har blivit bättre så sakteliga och ikväll kunde jag spela på 80% så ikväll blev det bara en bira vid hemkomst.

Sen sist har vår fantastiske Marre åter varit ute och visat Travsverige att Kungen fortfarande är Kungen! På det sätt han vann senast, då han förnedrade ett gäng hyggliga snabbloppare och det bästa vi har i landet att ställa på benen för närvarande, visade att han börjar närma sig formen! Den form som när den är på topp innebär att han är en av Världens Absolut Bästa Travhästar

Jag skall presentera 2013 års siffror. Men innan måste jag Gratulera allas vår härliga och positiva Lisa Skogh! "Den Värmländska Präriens Gudinna". Hon har genom sina passhästar Maharajah, Pink Elephant, Quality Questioned och Rolling Stones segrat i "Årets V75 skötare"! Priset kommer hon att få mottaga på Årets Häst Gala i Stockholm den 8e februari. Sällan har väl ett sånt pris hamnat så rätt...

Apropå Årets Häst galan, så finns i år ingen självklar kandidat till nån titel som jag ser det. Årets Häst borde stå mellan Maharajah och Panne de Moteur! Visst, Nahar vann Elitloppet i som kördes i värsta lervällingen i mannaminne, och sånt smäller vanligtvis högt men vad har han presterat efter detta? Inget av egentligt värde! Pannes segrar i Jubileumspokalen och Sundsvall Open Trot då han båda gångerna lattjade med sina konkurrenter (Sebastian K, Nahar och Raja Mirchi)borde sitta på näthinnan hos juryn.. Sen har vi naturligtvis Marre som svarat för en del otroliga uppvisningar, inte minst i Olympiatravsfinalen..Vi har dessutom Orecchietti som också i kanoninsatser slagit de hästar som nämns som kandidater till priset. Inte minst genom uppvisningen dagen innan Julafton då han skojade med flera av de bästa som landet kan ställa på benen. Sån djäkla otur också att Rolling Stones schabblade bort ett par segrar han hade på gaffeln med galopper efter att ha varit Årets 3 åring under hela säsongen! Vem som än blir Årets 3 åring så har den alltså fått storstryk av Rolling Stones under säsongen! Den ende som redan kan sätta igång att mysa över priset för Årets 3 åring är Margareta Wallenius-Kleberg som fött upp både Kriterievinnaren Rokkakudo och kullens bäste Rolling Stones. Det blir en spännande omröstning i år.

Sammantaget kan man ju tycka att det är sensationellt att nämnda djur, Maharajah, Rolling Stones, Orecchietti och Panne De Moteur står i samma stall...Detta hos en tränare som endast har 25 starthästar också...Hatten av för alla inblandade!

Apropå "Hatten av" så lyfter vi på alla typer av huvudbonader för Årets Första vinnare från Travkompaniet/Team Hultman, nämligen en av mina absoluta favorithästar i stallet, den käcke Queasy och hans skötare Madde W. Segern kom i onsdags. Queasan var också den första och hittills enda startande från stallet, så i år 2014 har Travkompaniet och Team Hultman 100% i segerprocent!

Båda de nämnda pållarna Maharajah och Queasy startar f.ö. i V75 på Solvalla på lördag. Marre från spår 8 där han väl ändå kan komma tidigt fram till On Track Piraten som naturligtvis kommer att köras i ledningen. Under sista varvet kommer Örjan att lägga mördande press på stackars Piraten som förmodligen (som så många andra och dugliga hästar vid olika tillfällen) kommer att få känna en bitter smak i munnen. Flera av de hästarna jag tänker på har inte stått att känna igen efter den upplevelsen. Queasy har dock dragit Svarte Petter i spårlottningen och fått bricka 12! Hur många lopp över 1640 meter vinner man från spår 12? Shit också!

Innan lördagen ser jag fram mot att våran hedershäst Oolong på onsdag skall göra debut efter ett långt tävlingsuppehåll. Han har ju inte startat sedan augusti i fjol och behöver naturligtvis matchas igång. "The Whole world loves a fighter" heter det ju, och det är därför alltid kul att se Oolong på tracken! Från stallet startar också Rugiada Dei Rex och Rescue Unit. 2 kapabla och fint stammade ston som med lite flyt med loppen kan vinna sina lopp.

Tränarligan 2013.

Här har jag utgått från det allra mest rättvisa sättet att räkna, nämligen inkört snitt/start. Det säger sig självt annars att den som har 250 starthästar borde köra in mer pengar än den som har 25 hästar, eller hur? Så därför är listan över vilka som kört in mest pengar mycket missvisande. Åke Svanstedt (som placerade sig som 4 på listan) har inga siffror kvar längre i STs tabeller, därför är inte han med i år. Som synes en ruggig dominans från Team Hultman. Årets skörd av lagerkransar stannade vid mäktiga 7st, som kunnat varit 9 om inte Rolling Stones galopperat i Kriterieuttagningarna samt E3. Sammanlagt har stallet erövrat 88 kransar!

1. Stefan Hultman  45 871 kr intränat snitt per start.

2. Daniel Redén      26 372

3. Robert Bergh      24 420

4. Roger Walmann  22 185

5. Timo Nurmos      19 252

6. Stefan Melander 15 439.

Skulle man sen göra en lista på "inkört snitt per starthäst" får Stefan Hultman ett rent grymt resultat som vida överträffar alla andra tränare i landet. Hans snitt per starthäst blir nämligen helt otroliga 480 000 kronor! Jämfört med t.ex. Roger Walmanns 350 216, Robert Berghs 291 574, Timo Nurmos 242 211, och Daniel Redéns 153 714.

 

Kuskligan 2013

1. Örjan Kihlström      28 791 kr inkört snitt per start.

2. Robert Bergh          28 719

3. Erik Adielsson         21 827

4. Johan Untersteiner 18 584

5. Björn Goop              15 554

6. Jorma Kontio           14293 

Ägarligan 2013    

1. Travkompaniet       73 166 intjänat snitt per start!

2. Mellby Gård            29 109

3. Stall Zet                  26 235

4. TZ Melander            17 019

5. Easy KB                     8 190

Således en fullkomligt överlägsen vinnare i år. Listan baseras på ägare som haft minst 15 starthästar och Travkompaniet har som ni ser ett snitt som nästan är lika högt som de övriga i listan har tillsammans!!

Efter Maharajahs snygga segrar har nu spekulationerna åter tagit fart om han skall vara med i årets Prix d'Amérique eller ej. Endast Stefan har svaret. Vilket beslut han än tar så kan jag lova er att det är noga övertänkt, och det är bara förnamnet. Dessutom har han ju visat tidigare att det här med beslut verkligen är hans gren...Några "förståsigpåare" (på nätet) tycker att Marre börjar bli för gammal. Då kan jag bara upplysa om att hela 5 stycken 10 åringar har tidigare vunnit Prix d'Amérique! Bland andra Ourasi (morfar till Jocose). Jag menar våran Marre är ju bara 9...

*Från det ena till det andra och apropå PdA vinnare, så såg jag av en händelse att både Ina Scot och Kjell P Dahlström gick bort den 21 december! Det skiljde 16 år mellan dem. Men samma datum...ibland sker saker som man inte förstår, saker som liksom ligger utanför allt vanligt tänk..

*I år är det Menhammars I - årgång som fallit för åldersstrecket, dvs. dom fyllde 13 på Nyårsdagen. Eftersom jag fört statistik på alla hästar jag kört sedan tidigt 60 tal så kan jag se på min lista att följande fina hästar jag kört, nu får tacka för sig. De som inte redan tidigare gjort det alltså. Här kommer dom: Interdit (Malabar Man), In Trouble (Enjoy Lavec), Ingenue (Zoot Suit), Infidel (Buvetie de Anou), Indiana (Comets Tail), Iffy (Express Ride), In The dark (Zoot Suit), In The Mood (Coktail Jet), Itty Bitty (Zoot Suit), Information Center (Express Ride), Inlines (Malabar Man) samt Gävletravets bäste genom tiderna Meadow Zoot (Meadowbranch Lucky).

* Apropå ålder. En av världens allra bästa travhästar genom alla tider, Världsrekordhållaren, Hambletoniansegraren, Dubble Elitloppsvinnaren mm. mm. Mack Lobell fyller 30 år den 28 april i år! Jag har själv under året konstaterat att han rör sig som en betydligt yngre häst i sin hage på Menhammar. Härligt Macken!

Avslutar med att ge er ett boktips. Jag har just läst Robert Gustafssons  utmärkta memoarbok "Från vaggan till Deadline". Mycket läsvärd, visste ni t.ex. att Robert Gustafsson "Sveriges roligaste man" får massor av hat och hot- mail? Detta för att han bl.a. gör en massa "gubbar". När han gjorde "Weiron i ottan" i Nilecity fick han hatbrev från Göteborgare, när han gjorde "Greger" brandchefen fick han hatmail från brandmän, när han gjorde sketchen om Tony Rickardsson på idrottsgalan fick han hotbrev från Speedwayfrälsta, när han gjorde dansbandsexperten i "Torsk på Tallinn" fick han hatbrev av människor som tyckte att det var magstarkt att ha gomspalt osv. Att det är vidrigt att driva med alkoholister i sketchen om "Göran Illern" osv. Hur man än vänder sig har man arselet bak! Redan Fritiof Nilsson "Piraten" påstod för mer än 50 år sedan att "om man skriver om en synål så kan man ge sig fan på att det är nån enögd som ringer och skäller".

Jag kan alltså vara nöjd med att jag själv "bara" har 3 uttalade fiender som önskar mig (och allt vad jag tar i) allt ont i världen på nätet. Och alltså inte är sena med påhopp så fort jag skrivit nåt, oavsett vad det är.. 

Apropå ämnet så erinrar jag mig en middag i Füssen (Tyskland) på ett Internationellt Domarseminarium. Jag satt vid samma bord som den legendariske NHL domaren Ron Vicks som efter 21 år i NHL (med ett otal Stanley Cup finaler) valt att bli Supervisor vid denna kurs. Ron sa apropå att bli hatad och ändå gå vidare.. "jag har bett min fru Peggy att när jag dör så måste dom lägga mig på mage, så vem fan som helst kan få kyssa mig i arselet"! Hans fru var med vid bordet och så var även min fru, och efter detta mustiga uttalande av Ron Vicks sträckte sig Mrs Vicks mot Agneta och sa :" You know Agneta, it takes a hell of a woman to be a referees woman"... Sammanfattningsvis alltså, det är svårt att "gå hem" i alla läger..

Jag ser fram mot Travåret 2014 med stor tillförsikt. Hoppas Ni alla därute gör detsamma. Vi har ju liksom fantastiska hästar i stallet...

Ett Stort Lycka Till, alla verksamma inom Travkompaniet och Team Hultman. Ingen nämnd men därför heller ingen glömd!

 Avslutningsvis kommer här en unik film. En film som gjordes av den överlägset skickligaste i genren Tony Ryttar inför Elitloppet i fjol. Eftersom Marre ströks där så sändes aldrig filmen i TV. Den kommer här i stället! Tack för tipset Iréne Söber.

 http://youtu.be/acTTxKywAVk

 

Happy Trotting!

Flashen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »