Solvalla. Nationalarenan för Travsport.

| 2014-03-19 22:20
Panne de Moteur som skall årsdebutera ikväll..
Panne de Moteur som skall årsdebutera ikväll..

Forsbacka EN dag innan Vårdagjämningen. Av våren ser man dock inte mycket.. Förra veckan hade vi dock rena sommarvädret, jag (den obotlige optimisten) hängde undan snöskottningsprylarna. Lär väl få bita huvudet av skammen och plocka fram dem igen. Tänk att de negativt inställda grannarna alltid skall få rätt. Dessutom rådde jag Fredde Palm på en direkt fråga att det nog var OK att sommarsko en häst. Undrar hur det gick..

När jag är inne på något Negativt så fortsätter jag väl.. Att själva Travsporten är under pågående nedmontering är ju ett känt faktum. Det måste tyvärr även en optimist som undertecknad konstatera. Vi har under den senaste 10 årsperioden kunnat konstatera att betäckningarna minskar med katastrofala 10% per år! 2007 föddes drygt 3000 travare. SIFOs beräkningar visar att vi 2017 (alltså så nära som om 3 (tre) år), har halverat detta antal och då är nere i 1500 föl! Källa "Vart är vi på väg" ASVT-Björn Damm 2013. AVST = Avelsföreningen för den Svenska Varmblodiga Travhästen.

Avelsföreningen åser ju naturligtvis detta med stor oro och man behöver inte vara någon Einstein för att fatta att det lyser dygnet runt på det kontoret. Vidare, B-tränarnas antal (Amatörerna) har halverats på bara de tre (3) senaste åren! Detta är olyckligt eftersom det ju är Amatörerna som står för Bredden i Travsporten. Ofta människor, entusiaster som förutom ett vanligt arbete både föder upp och tävlar med sina kära familjemedlemmar till travhästar! Men ekvationen Lägre totospel = lägre prissummor (hänger inte med Index) och höjda transport, foder, spån, halm och veterinärkostnader går inte ihop längre. Det har den visserligen inte gjort på många år, men det är en annan människa nu.. De allt äldre entusiasterna som slet halvt ihjäl sig och ofta försakade egen materiell standard och socialt liv för sin hobby, orkar inte längre. Ingen blir piggare med åldern. Fråga undertecknad. Som äldre kan man få en sträckning i en lårbaksida bara av att ta sig ur sängen oförsiktigt (hände i natt när jag skulle släppa ut en högst angelägen och krafsande katt).. De yngre Traventusiasterna (jodå dom finns) har helt andra krav att tillgodose.

Framtidsscenariot blir ju tyvärr att vi måste stänga ett flertal Travbanor eftersom hästunderlaget inte kommer att räcka till. Dessutom besöker ju inte heller dagens "travintresserade" människor sina Travbanor på långt när som tidigare. När jag själv började med trav i början på 60-talet var det lika mycket folk en vanlig travdag på Gävletravet som på V75 dagarna nuförtiden. Där finns också en koppling till Amatörerna. Dessa drog ofta med sig släkt och vänner på Travbanorna när man startade sina hästar.

Tillgängligheten att se Trav via TV och datorn (ATG-Live) har ju gjort att den bekväme nutidsmänniskan hellre sitter hemma och ser travet. Dessutom kan man ju spela på loppen precis som om man vore på plats. För att åter få människor att besöka Travbanorna diskuteras åtgärder både på bredden och längden och ständigt i media. Några har givit upp helt, t.ex. spelarnas talesman Micke Nybrink som kallar oss travnostalgiker för "dinosaurusar med rollatorer" och som inte fattar ett dugg av "den nya tiden", medan andra föreslår standardförbättringar för travbesökarna. Någon Quick-Fix finns nog inte och inte blir det bättre av att 90% av Travbanorna håller en totalstandard som fungerade på 60-talet men som idag inte svarar upp mot nutidsmänniskans krav på komfort! Lägger man därtill ofta svindyr men halvljummen mat på de s.k. restaurangerna så är inte heller detta något som får folk att vallfärda...Fattas bara en vilsen Rumän som spelar dragspel framför entrén.

För att belysa hur det ser ut på Travbanorna idag så kommer här lite skräcksiffror. Publikstatistik betalande 2012. (Undantaget V75 dagar).

Följande permanenta Travbanor kom inte upp i snitt av 200 betalande. Alltså samma antal betalande som Forsbacka Square Dance har på sina uppvisningar.

Jägersro 196, Tingsryd 192, Färjestad 189, Romme 179, Axevalla 160, Åby 157, Örebro 148, Solänget 139, Gävle 127, Kalmar 127, Östersund 124, Mantorp 103 och Eskilstuna 101 betalande besökare i snitt på sina travdagar. Som ni ser finns det både A och B-banor i listan!

Följande permanenta Travbanor kom inte ens upp i 100 betalande. Alltså samma antal betalande besökare som Forsbacka PRO har på sina möten i källarlokalen på Storgatan. Under temakvällarna : "78 varvare med Sigge" kommer dock 50 till!

Skellefteå 94, Umåker 86, Bergsåker 80, Bollnäs 76, och Boden 44 betalande i snitt på tävlingsdagarna! Man häpnar! Eller hur? (Källa Travronden nummer 21 den 11 mars 2014).

Skrämmande var ordet! Vi får verkligen hoppas att nåt snille kliver fram och presenterar nåt revolutionerande så att denna trend vänds. Åtminstone får vi hoppas att ATG kan övertyga Staten om att hästnäringen i Sverige är så viktig och att denna ger så många jobb, att den del av spelöverskottet som ATG betalar till Staten måste sänkas betydligt så att ATG får behålla mer pengar för att stimulera spelet ytterligare! Det är ju dessutom märkligt och ytterst irriterande, att många miljoner tillåts att spelas från Sverige hos utlandsbaserade spelbolag varje travdag, bolag som sen inte betalar en krona i skatt i Sverige medan ST tillhandahåller spelobjekten (hästarna och tävlingarna). Där är det EU som förespråkar fri spelmarknad! Man kan ju hoppas att Sverige får ett eget sidoavtal som reglerar detta. Det funkade ju med snuset...

Men nu till (för mig personligen samt för alla andra riktiga travvänner) det allra viktigaste. Den pågående nedmonteringen av Solvalla Travbana. Nationalarenan för Svensk Travsport. Som för den travintresserade har samma betydelse sedan urminnes tider som Mecka för de Kristna, som Graceland för Elvisdiggarna, som Bolsjoj för Balettdiggarna och som Wimbledon för tennisen.

Det måste för oss någorlunda normala människor, med normala behov och som sliter i vardagen finnas finrum. Det allra yppersta. Dit man kan längta. Där man kan få sin belöning. Där ens intresse och önskemål kan tillfredsställas. Där endast det bästa kan ta plats, där man garanteras toppkvalité. Något att längta till. Där inte det vardagliga platsar. Något att förgylla en vardag, något att se fram emot, något att yvas över. Kort sagt något utöver det vanliga. Något som hålls rent från slentrian och vardaglighet. Längtan är gudomlig när den är uppnåelig. Blunda och känn hur det känns Julaftons förmiddag. Midsommaraftons dito. Förmiddagen på plats på Solvalla Elitloppsdagen. En njutning av längtan.

När jag började med trav i slutet på 50-talet på Gävletravet, var Solvalla något magiskt. Som Tre Kronor och Johanneshovs Isstadion för en pojklagsspelare i Brynäs. Något att längta till. Där fanns de bästa. På Solvalla. De bästa hästarna, de bästa tränarna, den bästa och anrikaste anläggningen osv. Jag minns som det vore igår de allra första besöken jag själv gjorde på Solvalla. Det var fantastiskt att se de fina hästarna värma på förmiddagarna. I sulkyn satt Sören, Gunnar och Gösta Nordin, "Fisk Olle" Persson, Nisse Sundin, Kurre Mattsson, Stig Alexandersson, Sven "Ludde" Karlsson, Knutte Lindblom, "Osten" Lindstedt, Håkan Wallner och Kalle Holgersson m.fl. Kuskar och hästar jag hade på väggen i pojkrummet tillsammans med Tumba och Elvis.

På den tiden måste man ha en kanonhäst för att göra sig besväret att från en annan travbana besöka Solvalla. Det hände väl en och annan gång att nån Gävlehäst besökte Solvalla och vann. Det hände väl inte ofta men jag vet att det hände. I mitten på 50-talet åkte t.ex.Gävleamatören Einar Holm ner till Solvalla med sin Mackenzie och vann, efter att Einar trimmat på Gävletravet massor av kvällar med sitt 3-åriga löfte och förstod att han skulle till o med ha en chans på Solvalla. Jag tror han gav runt 80 gånger pengarna! Detta berättade Einar Holm för mig och Alf Wahlman (numera styrelseledamot i Gävletravet) när vi i Einars lastbil var på väg ner till Solvalla med Gävletravets stjärna Second Boy 1963.(Rune Palm). Einar Holms huvudsakliga sysselsättning var djurtransporter. Det luktade ordentligt med kossa i lastbilen ibland så hästarna ryggade när vi lastade våra hästar till de olika banorna. Jag tillbringade många mil med Einar körandes sin gamla lastbil. Han kunde ibland ta upp en kaffetermos och slå kaffe på ett fat och stoppa en sockerbit i minnen och dricka samtidigt som han rattade sin lastbil genom snöstormen med 6 hästar ombord. Strålkastarna på hans gamla Volvo lyste sämre än fyra nyskalade morötter! Vilka minnen. Just denna resa med Second Boy så blev Secce målfototvåa mot Tjabo W. Minns att vi stod i KG Holgerssons stall och att vi i stallet var etta och tvåa. Efter loppet fick jag skritta ner Second Boy på stallbacken i Rune Palms nya Italienska sulky. Jag var i sjunde himlen. Jag satt och tänkte på alla fantastiska hästar som skrittat runt där jag satt.. Jag Christer Carlsson bakom en målfototvåa på Solvalla! Vet inte hur många tusen varv jag kört runt en travbana sen dess men det där minns jag som igår!

Minns också att vi på Stimorol Sverige 1996 blev bjudna på en Solvallakväll där vi blev lottade på varsin ponny. Min ponnytravare och jag startade med 120 meters tillägg. Ändå vann jag med 60 meter! Vi fick loppet på video, och för de andra i loppet betydde detta kanske inte så mycket, men för mig var det stort! Oavsett om det var ett ponnylopp, tänk jag hade vunnit på Solvalla! Och har det på video dessutom...

 Idag har Solvalla genom slentrianmässig nedmontering blivit som vilken bana som helst, dit vilken travhäst som helst kan anmälas och starta. Jag ser ibland till min häpnad amatörer med hästar som inte duger på Hagmyren starta på Nationalarenan. Som att se Lill Babs på Metropolitan och därmed inget ont o henne.. Detta är naturligtvis hemskt att skåda för oss travintresserade som minns Big Noon, Julienne och Nordinarna. Besökarna på Solvalla under speciellt onsdagstävlingarna är så få att de aktiva med Björn Goop i spetsen har kallat Solvalla för en likbod! Detta är alldeles vansinnigt! Kan det bero på att de styrande på Solvalla inte själva har varit med på den Stora Tiden? Som att Bolsjojteatern i Moskva plötsligt skulle styras av Glada Hudik Teatern, därmed inget ont om Glada Hudik. Men ni förstår?! Att få dagens styrande på Solvalla att förstå vad Solvalla betyder är som att få folk som inte har egna barn att förstå när man snackar barnuppfostran..

När jag dömde Elitserien var det ju något extra när man fick matcher på Johanneshov. Det var ju Nationalarenan! Vilka härliga minnen man har från Derbyna mellan DIF-AIK! Oförglömligt! Minns också när jag som pojklagsspelare i Brynäs gjorde mål på AIK i en förmatch 1963 med 8000 på läktarna! Fan va salig man var! Gjort mål på Johanneshov... Ishockeyns finrum. Inomhus dessutom, vilket var ovanligt 1963! Glömmer det aldrig!

 

Solvalla måste få tillbaka statusen! Upp med prissummorna rejält som en markering att detta handlar om Sveriges Nationalarena för Travsport!! Här skall bara landets allra bästa Hästar, Tränare, Kuskar och Skötare tävla! På Solvalla skall det vara en ära att både få tävla och att se på trav från läktaren!

Annars kan vi lika gärna köra Elitloppet på Hagmyren, och fira Julafton 4 april!

 

Igårkväll såg jag att Quaffable skulle starta. Helsystern till One Too Many, Pink Elephant och Never Again skulle göra debut i monté. Spännade! Vann skitlätt till 32 ggr! Varför spelade man inte?

Ikväll njuter vi av Panne de Moteurs årsdebut, av Ruhuna Tea och Random Shot! Come On! Team Hultman har innan kvällens tävlingar fantastiska 29% i segerprocent, vilket är högst i landet! Året har börjat grymt!

Ikväll har också Team Hultman 3 intressanta hästar till kval:

 Anmälda till kval är Ille Faciet som är Fama Currits enda avkomma så här långt och han har Enjoy Lavec som fader, USA-födde Posterized (h. e. Muscle Hill - D.Liteful Hanover, modern halvsyster med Donato Hanover) och Miss Bajen (s. e. Clerk Magistrate - Dreamlandsjeanjean).

På fredag startar Rebellion, Smoke Detector nykvalad på bra sätt senast, Repairman, bra på Gävle senast samt Stronghold som redan blivit "snackhäst" efter sitt kval förra veckan! Nu börjar det rulla på!!

Naturligtvis håller vi alla tummar för Hästar, Tränare, Skötare och Kusk!

Hälsningar Flashen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »