Heja Påsken!

| 2014-04-20 20:18
Härliga Hampus 4 år idag. Grattis!
Härliga Hampus 4 år idag. Grattis!

Forsbacka Påskdagen. En underbar tid på året. Den tid då "allt" ligger framför oss. Inte bara för oss Travfreaks. För mig personligen har jag massor av fina minnen från just denna helg. Jag minns t.ex. mycket väl känslan när jag fick min allra första riktiga cykel en skärtorsdag. Jag cyklade och cyklade, tillsammans med bäste kompisen Janne Düsing (sedemera Hovfotograf på Expressen) kryssade vi fram på Brynäs mellan alla Påskkärringar som var ute i klasar och sjöng. Tiggde godis gjorde man inte på 50-talet. Inte ens Påskkärringar! Och Aldrig på Brynäs stans "fattigaste" stadsdel. Minns också mycket väl att vi sedan "flyttade modernt" inför påsken 1956. Från Brynäs där vi bott 4 personer i 1 rum o kök utan både varmvatten och WC inomhus under 10 år, till 2 rum o kök i en alldeles nybyggd hyreskåk på Söder. Minns att min bror Stefan och jag gick runt i den nya lägenheten och trodde inte våra ögon! Va? Kolla! Badrum med badkar och dusch, elektrisk spis, kylskåp, parkettgolv i vardagsrummet och Stefan o jag fick dela på ett rum. Vi slapp alltså att ligga "skavfötters" i kökssoffan som vi gjort tidigare. Lyckan var total!

Jag har inte haft många jobb, trots att jag aldrig varit arbetslös under 65 år. Men dom jag haft har varit jättebra. De två bästa som jag hade i sammanlagt 37 år fick jag just till Påsken! Så ni hör väl...

En annan stor "påsksak" jag aldrig glömmer och som jag även tidigare redogjort för, var att den allra första gången jag såg på TV, och föralldel överhuvudtaget såg en TV apparat på riktigt, var på Påskaftonskvällen 1955! 59 år sedan alltså! Detta fantastiska utspelades hos min morfars far på Karlbergsvägen i Stockholm. Han var pensionerad läkare men nyfiken och intresserad av allt nytt. Han hade som en bland ganska få människor i Sverige lyckats komma över en TV apparat! Man hade ännu inte börjat med reguljära sändningar, men på Påskaftonen 1955 skulle man genomföra en omtalad provsändning över Stockholm och "Nackasändaren". Vi satt andäktigt under säkert en halvtimme och tokstirrade på TV apparaten som var en 17 tummare av märket AGA, dock var det bara en massa flimmer, men vi tittade ändå andäktigt under tystnad, säkert ett 20 tal personer! Plötsligt med hur klar bild som helst uppenbarade sig en levande kyckling under c.a. 10 sekunder, gubben tog spontant upp en applåd och alla i rummet applåderade livligt detta fantastiska! Jo det är sant!! Sedan vidtog flimret igen, men efter en halvtimmes flimmer reste sig min morfars far upp och stängde av TVn (den ende som överhuvudtaget fick röra denna besynnerliga apparat). Gubben tog åter upp en applåd, applådåskorna ljungade i rummet. Han höll sedan med cigarren i ena handen ett långt och inspirerat tal som handlade om teknik och människa och dess landvinningar och bad därefter hembiträdet att servera en rejäl grogg till alla manliga betraktare av detta under! Damerna fick väl en varsin Pommac eller en Champis?? Kvinnokampen hade inte ens lämnat startblocken 1955. Morfar som var den enda av de manliga som inte bodde i Stockholm tordes? inte tacka nej, så vi var tvungna att ligga över. Dagen efter på hemvägen mot Gävle kallade mormor morfar för ynkrygg som inte kunde tacka nej till att "smaka sprit" minns jag. Men det kanske bara var så enkelt att morfar ville ha en rejäl grogg på påskaftonen? Han blev i alla fall väldigt glad på kvällskvisten....funderade sedan 9 åringen i baksätet på Fiaten på hemvägen...En vidunderlig upplevelse för en 8 åring 1955! Jag skrev en uppsats i skolan efter påsklovet om detta fantastiska jag fått vara med om, och gissa om kompisarna var avundsjuka! TV hade man ju bara sett i Kalle Anka tidningarna. Bara själva Stockholmsresan var imponerande på den tiden..

Under hela 70 och 80 talet hade vi också som tradition att spendera påsken utanför Nyköping (Runtuna) hos min fru Agnetas syster med familj. Det var alltid lika trevligt. Jag som är "country" i själen har ju alltid trivats bra på landet, även om folk också paradoxalt nog har hört och sett mig ljudligt och tydligt, på plats, spontant förklarat och uttalat min oreserverade kärlek till citybruset på Manhattan i New York, till skumma svartklubbar i Moskva, till att dansa på borden på larmiga ölschapp i München och till uteserveringar i vårsolens Paris, lugnt reflekterande med en Frozen Margarita i näven. Grundinställningen är dock country...Andra som tror sig känna mig skulle kanske säga "where ever he lay his hat is his home".. Visst, jag anpassar mig lätt. Jag framhärdar dock, Country....

Uffe Hagberg min svåger i Runtuna är hängiven  jägare, och Agnetas syster Kerstin en hejare på att laga mat, så påskaftonsmiddagarna blev alltid något extra! Att jag vid en sådan middag något år vid inmundigandet av Rådjurssadel fick munnen full av blyhagel var saker man med ett leende? stod ut med! Man visste ju då att köttet var färskt i alla fall! 

Travet då... Jodå Som jag redogjorde för i förra Travsnacket så går det förbaskat bra för Stall Hultman.. De allra flesta hästarna levererar och Stefan har faktiskt en segerprocent på runt 30% vilket han såklart är bäst i landet med! I dagens tävlingar på Romme hade stallets hästar begåvats med i stort sett uteslutande iskalla lägen men hästarna stretade på bra och fick samtliga (utom Random Shot) med sig placeringar bland de fyra främsta. Queasy var återigen ruggigt bra efter en omöjlig resa där han landade på en mersmakande tredjeplats på 11,3. Den ende som inte tog en penningplacering var som sagt Random Shot som hade all otur man kan tänkas ha under ett travlopp, med galopperande hästar i knät och hästar som mest var i vägen hela tiden. Bara att glömma loppet, men han gick ändå 14,6 på 2640 m. Han hade väl bara vilopuls i mål? Kunde väl knappt blåsa ut ett tårtljus?

Nu ser vi fram mot att åter få se Panne de Moteur kommande onsdag. Han har ju varit ruggig i sina starter i år och efter den senaste segern nämns han helt riktigt som en tänkbar Elitloppsvinnare i maj.

Jag har också sen sist tillsammans med min gode vän "Hovan" Hovelius varit uppe i Sundsvall och besökt Bergsåkers Hästklinik där Catarina Fischerström huserar. Jag hade innan besöket hört fantastiska berättelser av bl.a. Robert Bergh och Hovan om denna Catarina men det vi fick se, var något alldeles extra. Hon är specialist på halsoperationer och vi fick följa en händelse som lätt skulle platsat i Rekordmagasinet, men med respekt för Catarinas önskan om total tystnadsplikt kan jag tyvärr inte nämna något mera i detalj. Men jag är väldigt glad över att fått se något så ovanligt som ett helt Veterinärteam krama varandra och göra "High Five" efter ett lyckat resultat! Detta handlade således enbart om Djuret Hästen (Equus Caballus) och var så långt från spel och tips som man bara kan komma! Underbart!

Catarina Fischerström kan ni förresten se i TV serien "Veterinärerna" som går torsdagar i Sjuan kl. 20. En underbar person som blivit som en ny favorit hos mig.

Detta med baksäten i bilar. Nu har jag suttit i baksätet när Catarina Fischerström, Mats Sundin och Zinetula Bilyaletdinov har kört sina bilar. Sundsvall, Stockholm och Moskva. Volvo V70, Porsche Cayenne/BMW och Vaz. Jag har lyssnat på förarna och jag har trivats i sällskapet. Men ibland har jantelagens vingslag fladdrat framför ansiktet och jag har tänkt: "hur fan hamnade jag här?"

Nej nu skall fåglarna i trädgården få sin kvällsranson. Det dom inte vet är att detta är det allra sista som går från Årets femte 20 kgs säck, och att i morgon kommer endast att hänga en talgboll på matplatsen. Jag räknar med att fåglarna själva fattar att tiden nu är inne för att skaffa egen föda! Herregud det är ju i slutet av april! Ni är väl fåglar för fanken!?

Hampus vårt älskade barnbarn fyller 4 år idag! Vi uppvaktade honom häromdagen (med bl.a Inlines, radiostyrd bil och en Pruttkudde!) detta eftersom hustrun jobbar hela helgen. Men idag tänker vi på det under som heter Hampus. En härlig kille. En smart rackare och med glimten i ögat. Tack livet!

Trevlig fortsättning på Påskhelgen önskar Eder Flashen!

Här kommer en länk som handlar om den allra största vi haft. Sören Nordin. Jag kommer att publicera flera länkar i denna historik. Den som inte kollar in detta vill inte veta något om Travsporten.

 

 http://youtu.be/lJbxnnhWcp0

 

 

 

 

 

 

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »