Vår Svarte Blixt

| 2014-05-23 21:32
Den Svarte Blixten. Panne de Moteur som kan bli historisk på söndag!
Den Svarte Blixten. Panne de Moteur som kan bli historisk på söndag!

Forsbacka fredagen Innan Elitloppet.

Jag börjar så sakta att återhämta mig efter mina hjärtbesvär. Börjar "ta i lite mer" dag för dag. Har klippt gräset för andra gången utan bröstsmärtor! Bara en sån sak.. På måndag börjar jag på "hjärtgympa" i regi Gävle Sjukhus. 2 ggr. i veckan under 3 månader. Bara jag inte får nya bröstsmärtor så jag får göra dessa ingrepp ännu en gång. Det tar på psyket, vet inte hur mycket jag har i reserv för närvarande...

Nu till något trevligare. Elitloppet stundar och "som vanligt" har Stefan Hultman starthäst! Detta är ju makalöst i sig. Under de 12 år som Travkompaniet har funnits har vi haft inbjudningar under 8 år! Till detta skall läggas alla andra starthästar som Stefan haft genom åren! Stefan vann ju dessutom Elitloppet 2003 med From Above t.ex. Här pratar vi Elitseriesatsningar De Luxe! Skulle Årets representant från Yttersta, Panne de Moteur vinna skulle detta innebära att vi skriver travhistoria eftersom Stefan Hultman då skulle bli den första Svenske tränare som vinner Prix d´Amerique och Elitloppet samma år! Ingen omöjlighet..så här säger t.ex. Thomas Uhrberg:

"UHRBERG MED V75 I SISTA STUND: SOLVALLA 24 MAJ                   

- Stefan Hultman kan skriva historia på söndag genom att bli först i Sverige med att vinna både Prix d'Amerique och Elitloppet samma år. Helt rätt – min vinnare av Elitloppet är Hultmans Panne de Moteur.

Jag var en av få så kallade experter som trodde att Maharajah hade chans att ta hem Prix d'Amerique. Och, jag har länge hävdat att Panne de Moteur är den häst som har bästa vinstmöjligheterna i Elitloppet sett till det svenska teamet. Visst har det spekulerats kring Panne de Moteurs form sedan Stefan valt bort start i ett lopp, men han vet vad han gör. Stefan har matchat hästar som vunnit de största lopp man kan vinna i Europa så det känns lite märkligt när den del ifrågasätter honom."

Jag skall servera er ett av mina egna Elitloppsminnen. Det handlar om Gunnar Wallberg, Gävletravets mest framgångsrika tränare genom tiderna.  

Min uppfattning om GW är att det var en man med väldig integritet. Jag jobbade ju hos Rune Palm i unga år (tidigt 60 tal) och vi hade våra stallar bredvid Gunnar Wallbergs. Jag uppfattade Gunnar som barsk, fåordig och bister, som typ inte helt olik Åke Svanstedt idag. Hos GW var stalldörrarna oftast stängda, och där tilläts inga obehöriga titta in! Hade man nångång ett ärende in dit, för att låna nåt eller så, gick man nästan upp i stram givakt när Gunnar kom fram och frågade vad man ville. Man fick ibland tunghäfta och bara stammade fram sitt ärende. Jag var ju bara 15-16 år också. Men på de korta besöken så hann man i alla fall se att stallet var pedantiskt skött, alltid rensopad gång och hästarna stod blankpolerade i sina stora boxar! GWs personal var handplockad, de var de bästa och de visade alltid stolthet över att jobba i detta framgångsrika stall! Är man champ så är man! Gunnar tillhörde ju också den gamla travtränarskolan, d.v.s. oavsett hur tidigt man kom till stallet så lyste det hos Gunnar Wallberg! En yrkesman ut i fingerspetsarna! Ett hej från GW innebar en kort nick. På den där tiden körde man mycket långsamkörning i bakvarv på banan och vi stallgrabbar (på den tiden fanns inte en enda tjej som jobbade i travstall, åtminstone på Gävle), satt i olika kompislag och körde våra hästar på förmiddagarna. Tränarna satt tillsammans för sig själva och körde, men Gunnar Wallberg satt för det mesta alldeles ensam och körde sina hästar. Kom man av nån anledning att sitta tillsammans med Wallberg 45 minuter, varv efter varv, så sade han inte ett ord! Tittade bara rakt fram...Jag som alltid tyckt att sån tystnad är jobbig, sade väl nåt ibland, men fick sällan ett svar!

Ett spännande och samtidigt oväntat positivt minne har jag ändå från den store GW.  Så här var det..Den person som tog mig med till mitt första besök i ett travstall överhuvudtaget (1959) var min kompis och granne Janne Andersson. Jannes morbror, Thure Blom från Svarvarböle utanför Sundsvall (känd i hela travsverige som en person som helt blind efter en sprängolycka ändå var duktig bilreparatör..) hade en väldigt bra märr som hette Jeanne Loc. Vann en hel del snabblopp och även lite större lopp runt om i norrland. Hon hade dock alltid konkurrens av en viss Miss Golden, som ägdes av en viss Stig Engberg och ni som kan storyn om en viss Stig H Johansson känner naturligtvis till allt detta! Miss Golden var alltså även hon från Bergsåker och var väl snäppet vassare än Jeanne Loc i de flesta avseenden. Thures fru Sigrid refererade alla lopp för sin blinde man Thure. Ett fantastiskt par!

Mycket för att slippa möta Miss Golden så gick Jeanne Loc i träning hos Gunnar Wallberg i Gävle. Detta fungerade så bra så att Jeanne Loc och Gunnar Wallberg deltog i Elitloppet -63 och -64! När Jeanne Loc skulle starta i Eliloppet -63 åkte jag bil med Janne och hans familj ner till Solvalla, den största travhändelsen dittils i mitt liv! Jannes pappa hade fått ett par biljetter till stallbacken, Janne o jag trixade lite med biljetten, Janne gick in, sedan smög vi till ett ställe ner mot järnvägen och där överlämnade han biljetten till mig. Jag gick sedan in med samma biljett! Väl inne på stallbacken lämnade jag tillbaka biljetten till Janne. Jag gick sedan runt på egen hand och njöt av att titta på de fantastiska hästarna och kuskarna från världens alla hörn. Hästar jag hade på väggen hemma i pojkrummet, men aldrig trott att jag skulle få stå på ett par meters håll och se på! Njöt av att höra olika språk talas. Jag minns sedan uppenbarelsen när en stallman longerade den underbart tjusige Rangoon, (e Big Noon-Nancy Gay) alltså helbror med legendariske Gay Noon, då var jag helt borta, nåt finare hade jag aldrig sett. Jag tyckte att Rangoon o jag fick ögonkontakt varje gång han sprang förbi mig i longeringsringen, jag stod väl bara och drömde och gapade..jag var i min egen värld när jag bryskt vaknade upp till verkligheten av att en uniformerad vakt bad att få se stallbiljetten!

Nu var goda råd dyra! Som i en uppenbarelse kom Gunnar Wallberg förbi oss efter att ha värmt Jeanne Loc, jag sade spontant till vakten "jag är tillsammans med Gunnar Wallberg och Jeanne Loc" vilket faktiskt delvis var sant också..vakten såg misstänksamt på mig och så frågade han GW som i sin tur tittade förvånat på mig, stämmer det frågade vakten, jodå sa Gunnar det stämmer, killen är med mig, vi har en biljett i stallet. Jag tackade gud för att GW räddade mig ur den pinsamma situationen den gången..Jag gick naturligtvis med GW in i stallet och anslöt mig till de övriga Jeanne Loc fansen med Janne och hans farsa och familjen Blom. Jag gick sedan fram till GW och tackade för hjälpen, men han mumlade bara nåt knappt hörbart i vanlig stil Men han visade den gången att han hade ett hjärta i alla fall!

Sitter just nu och kollar Elitauktionen samtidigt som jag skriver detta. Det slår mig mer än halvvägs in i auktionen att ytterst få hästar köps till tränare norr om Gävle. Man hör ju de norrländska tränarna och amatörerna klaga vitt och brett över att ha så dåligt stammade hästar att tävla med. Hittills är endast de allra billigaste fyra (4) hästarna sålda till Norrland. Helt otroligt att man inte satsar på Travsporten i Norrland. Man tycker kanske att det räcker med att Robert Bergh dominerar och att man har fina kallblod? Det är inte många norrländska tränare på Infra City ikväll. Men dom kanske har något viktigare för sig?

Nu håller vi alla tummar för att Team Hultmans hästar når de framgångar de är värda under helgen...

För er som inte såg Tom Alandhs film om Elitloppet "Alltid på Morsdag" i torsdags så ligger den under denna länk!

 http://www.svtplay.se/video/2061933/alltid-pa-mors-dag-elitloppet

Happy Trotting!

Flashen 

 

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »