Orreborre

| 2014-07-06 21:16
Allas våran Orecchietti har gjort en härlig comeback med två raka segrar i Gulddivisionen! Foto:Annika L.
Allas våran Orecchietti har gjort en härlig comeback med två raka segrar i Gulddivisionen! Foto:Annika L.

 Forsbacka söndag. En härlig sommarsöndag, varmt och skönt som det skall vara. Hörde nån som sa:" Den Svenska Sommaren är underbar, det är den bästa dagen på hela året".. Nåja jag klagar inte, trots en kall och ruskig juni så är jag glad och förnöjd ändå och ni vet varför. I framtiden kommer jag att gilla alla väder...

Det är mycket nu.. vi som är intresserade av Tennis har ju haft Wimbledon, (en fantastisk final idag mellan Djokovic och Federer som Djokovic vann) samtidigt som Fotbolls VM kommit fram till Semifinaler, och i den härliga Travsporten dominerar den senaste tiden allas vår "Orreborrebus" Gulddivisionen! Han har ju gjort två ruskigt fina prestationer på raken och visat att Team Hultman för närvarande förmodligen managerar landets tre bästa äldre hästar! Grattis till Stefan och alla på Yttersta/Menhammar! Ett extra stort Grattis går naturligtvis till Mette Rohbach - Bonde som sköter både Orecchietti och Panne de Moteur.  


 Under de regniga och ruskiga junidagarna vi haft har jag ägnat en del av tiden åt att läsa lite trav. Jag har t.ex. läst Travets egen Bibel. "Travet Blev Mitt Liv" av Sören Nordin. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Hittar alltid något nytt och spännande känns det som. Alltså skriven av den allra Störste vi haft någonsin inom Travsporten. Jag växte upp och blev intresserad av Sören under hans storhetstid. Jag hade som 14-15 åring massor av bilder på väggarna hemma i pojkrummet, och när han var på besök på Gävletravet för något storlopp i början på 60-talet passade jag alltid på att göra något extra ärende från vårt stall ner till stallbacken där Sören höll till. Alltid i Bengt Lönnbergs stall. Jag tittade storögt på Sören och härmade medvetet eller omedvetet varje rörelse han gjorde. Tyckte jag pratade lika som han. Jag satte mig alltid i sulkyn som han, sköt upp glasögonen i pannan som han, höll tömmarna exakt som han med samma längd. Jag var (som i princip alla som höll på med trav) en stor beundrare av Mäster. Jag fick till o med mor att köpa en beige "khakidress" jacka och byxor (som Sören alltid hade) för att använda vid fortkörningarna hos Rune Palm. Alla andra hade som vanligt på den tiden "blåställ" och förmodligen hade man i jantelagens boning skojigt bakom ryggen på den där unga killen hos Palm som trodde han var nåt.."Det duger inte med blåställ åt den där inte, och sån där jollig polotröja har han också, som Stockholmarna". Ni som är nya inom sporten har naturligtvis svårt att förstå denna fäbless för Sören. Men Sören var som tränare och kusk den som överskuggade allt inom Svensk Travsport under många år. Han var lika med Gud! På 50 talet och i början av 60 när Sören var som störst fanns bara en (1) kanal på TV. Det i särklass största underhållningsprogrammet hette Stora Famnen och leddes av ikonen i branschen Lennart Hyland. Ingen svensk var ute på gatorna när programmet sändes på lördagskvällarna.

Gissa om jag höll på att svimma när plötsligt Sören Nordin och Frances Bulwark (Svensk Travsports första stora fixstjärna, Elitloppsvinnare 1953) kommer in på scenen, tillsammans med sin förstfödde Francesdotter (e Earls Mr Will) och skötaren Olle Andersson! Sören klädd i Väsby Stuteris klassiska dress. Ett TV ögonblick jag aldrig glömmer!

Nåväl boken "Travet Blev Mitt Liv" är ett absolut MÅSTE för alla som påstår sig vara Travintresserad. Lika viktig som Bibeln för en Präst. Och apropå Präst, min kompis sedan barndomen Stefan "Lill Prosten" Karlsson är ju lika intresserad av Trav som jag och vi har alltid haft Sören som gemensam nämnare. När Prolle hade avgjort en viktig match för Brynäs på Hovet på 60-talet så hamnade han med en bild på en halvsida i Expressen. På den andra delen av sidan var en bild på Sören och hans Vinda Whitney som vunnit något storlopp samma söndag. Jag i telefon till Prolle:" skaplig färgbild i Expressen från igår, bra match"! Prolle:" men såg du Vinda Whitney då, vilken ruggigt läcker bild! Stort att få vara med på samma sida"...

Sören drog ju igång en ny tränarkarriär i USA vid fyllda 63 år och då mina damer och herrar jobbade ingen mindre än allas våran Tommy "Smockan" Berghagen åt Sören!

Sören skriver i boken: "I november lastades våra nyinköpta unghästar sedan ner till vårt stall i Pompano, där en kompis till Ulf (Nordin min anm.) och Tommy "Smockan" Berghagen, som tidigare jobbat åt oss på Solvalla, tog hand om den första träningen av dem. Tommy jobbar numera (boken skrevs för flera år sedan) på Trav Guiden, och skrev väldigt bra tycker jag. En överraskning och en glädjande sådan att han hade den ådran i sig, och jag gratulerade honom till det när jag en gång var hemma i Sverige 1999 och han kom fram till mig i tränarrummet på Solvalla. Jag passade då verkligen på att ge honom en komplimang för det han åstadkommit, för det har varit både roligt och intressant att läsa vad han skrivit. Korrekt och riktigt, och det är kul att se att han kan försörja sig på sitt stora intresse Travsporten, på annat sätt än att jobba handgripligt med hästarna och att han ordnat det socialt riktigt bra. "Smockan" var alltid lojal och bra att ha i stallet dessutom. En riktigt fin kille. De här två Svenska stallgrabbarna hade tidigare jobbat i USA vilket var mycket värdefullt. De kände de flesta i gamet, sadelmakare, foderhandlare, och hovslagare t.ex. Dessutom kunde de språket och kände till förhållandena i den Amerikanska travsporten och på platsen" Osv.

Hur stort som helst med andra ord, att få så fina ord av Den Störste, men inget som vår elegante Presschef går runt och surrar om på dagarna. Men det vore naturligtvis en dröm att i lugn och ro få höra Tommy själv berätta om den tiden. Kanske kommer det en bok? Material torde finnas...

En annan som kan sin Sören Nordin är Anders Hesselgren känd Travprofil, välkänd hovslagare och entreprenör och som arbetat och levt med hästar i hela sitt liv. Anders har t.ex. arbetat åt Sören Nordin, Stig H Johansson och Stefan Hultman. Har på sista tiden varit uppmärksammad för att på ett framgångsrikt sätt konstruerat egna Travskor inom varumärket "Hoof In Motion" samt att han tränat bl.a. sin egna framgångsrika Jasper Lane. Så här skriver Anders:

 "Sören Nordin anses av många som den störste hästkarlen genom tiderna".

Sören Nordin eller ”Papa” som vi kallade honom är en av de personer som betytt mest för mig. Mitt första möte med Sören var i USA och en anställningsintervju som bestod av två frågor samtidigt som han la sin arm om mig och höll sin enorma ”labb” framför ansiktet på en nervös 24 årig hovslagare. – Tycker du om tjejer? Bästa som finns svarade jag – Dricker du sprit? – En snaps till maten slinker alltid ner. - Det är bra, du kan börja på en gång sade ”Papa”.

Att få förtroende att arbeta som hovslagare åt världens erkänt skickligaste tränare, hästkarl och balanseringskonstnär, var inte ett arbete utan det kändes mer som ett hedersuppdrag. Det var en fröjd att vara i stallet och vara delaktig i Team Nordin. Jag fick jobba med många fina hästar hos ”papa” några jag minns särskilt var Jean Bi, Lender Hanover, Anders Crown, och Kindava Hush.

Första dagens morgon blev jag kallad till kontoret. Det hände då och då att Sören ritade upp på gula papper exakt hur han ville ha sina skoningar. En gång hade Sören sett att jag använde nittång vilket han inte alls gillade. Han var mycket bestämd på den punkten och ritade ingående och exakt hur man använder ett nitjärn. Det var en utbildning i bild och text med tillsammans med praktik på flera av USAs bästa hästar.

Hos Sören fick jag lära mig balansering på en millimeternivå, allt mättes och vägdes. Jag hade tidigare arbetat som hovslagare för Stig H Johansson och Tommy Hanné, det var en fantastisk kombination tillsammans med Sörens berömda balanseringskonst.

Hälften av hästarna gick med fyra olika skor. Sören visade sig ibland också vara ”mänsklig” och det var ingalunda att han alltid visste direkt vilken balans som var rätt även om det oftast var så. Kommer särskilt ihåg ett tillfälle där jag fick sko samma häst under en hel dag. Det blev sex sju runtom skoningar innan han kände sig helt nöjd med balansen. Det var full fokus. Mitt i allt smög jag ner och tog en kvick lunchmacka medan han körde ett heat för testa balansen. När jag kom tillbaka stod han i smedjan mellan hästen och sulkyn och han höll på att ta av skorna med min nya verktång och undrade strängt var jag hållit hus. Resultatet efter en hel dags skoning, blev fyra olika skor blandat med aluminium och sulor, med svetsade detaljer här och var, skor som inte fanns, och hästen travade därefter givetvis som en klocka. Någon vecka senare blev det en helt ny balans och travade om möjligt ännu bättre. Så här var det hela tiden. Hästarna balanserades efter dagsform och inget lämnade till slumpen. Det var inte bara skoning. Sören använde olika boots som klipptes ned till rätt vikt. Ibland var det av en gummisnodds vikt. Vågen var en av hans bästa vänner.

Ibland blev det fel om vi testat lite för mycket. Så det var bara att konstruera nya hovar av plast. Det fanns inte helt givna regler.

Stallet hade gått lite sämre än vanligt under ett par år tidigare. Sören berättade att de hade haft mindre pengar att köpa häst för och han valde att välja ut hästar med toppstam som hade vissa exteriöra defekter, vilka gick att köpa hyfsat billigt. Det som hästarna inte hade löste Sören genom sin balanseringskonst. Har förstått i efterhand att den perioden jag fick vara med om var ganska unik.

Ett mycket lärande tillfälle var när Lender Hannover hade slagit upp en hovspricka. Sören var inte på plats och jag tog initiativet att skära upp och nita hovsprickan. La även på PG-skor och avlastade sprickan. Det tog några timmar och var helnöjd och stolt över mitt arbete. Snyggt blev det också. Sören var inte lika imponerad.

Han förklarade att det är helt vansinnigt att skära i hoven i onödan. Pg-skor var inte heller någon favorit. Jag la fram ett förslag på att använda päronskor. Det var en mycket dålig idé. Fick senare veta att Päronskor var brodern Gunnars sko och användes inte gärna. Det var hård konkurrens mellan bröderna trots att Gunnar var bortgången då. Sedan dess skär jag aldrig i hovar i onödan.


Det fanns absolut plats för egna initiativ och idéer men oftast hade Sören en nästan alltid bättre idé. ”Gubben” tycktes älska att lära ut balanseringskonsten. Fick en lektion mest hela tiden. Han var helt fantastisk som läromästare. Hela mitt fortsatta tänk i mitt hovslageri har i stort präglats från min tid med Sören Nordin och har en stor del i de framgångar jag fått vara med om genom åren.

Jag blev något år senare tvungen att åka hem till Sverige för att söka uppehållstillstånd. Vilket visade sig vara krångligt och tidskrävande. Det gjorde att jag fick lägga USA och jobbet hos Sören åt sidan och flyttade istället till Italien.

Här fick jag uppleva min största uppskattning för mitt hovslageri någonsin. Jag arbetade då hos Giancarlo och Lorenzo Baldi. Team Baldi vann för övrigt i stort sätt allting som gick att vinna under den perioden. En dag fick jag ett samtal från Sören Nordin. Han hade flyttat till Italien och Scuderia Biasuzzi och hade hört att jag befann mig i Italien.

Världens absolut bästa tränare genom tiderna, ringer alltså och vill att jag sko för honom en andra gång. Helt sanslöst. Vi talade timmar i telefon. Sören berättade om deras nya satsning och ingående hur han uppfunnit en helt ny harv och dess konstruktion.

Sören berättade också om ett förvandlingsnummer som genom balansering hade sänkt fem sekunder. Sören ansåg att många hästar går för lätt balanserade. Han hade helfyllt skorna med ett material jag aldrig hört talats om, dubbla tåvikter och boots. Från en mycket medioker häst till stjärna ”bara” genom att hittat rätt balans.


Det är det enda jag riktigt ångrar i mitt liv är att jag tyvärr tackade nej till erbjudandet. Jag hade arbetat för Biasuzzi tidigare och hade ett litet horn mot dem. Dessutom hade jag det mycket bra hos familjen Baldi. Förstår mig ändå inte på mig själv ibland..

Sören var en speciell och unik människa. Vi sa alltid att Sören aldrig kunde dö fysiskt. Han skulle aldrig tillåta det. Sören lever för alltid vidare.

Tack för allt Sören.

Anders Hesselgren.

 * I Travronden i tisdags redovisar man (apropå Sebastian Ks världsrekord) samtliga Världsrekord genom tiderna. Totalt har Det absoluta Världsrekordet slagits 57 gånger. Värt att notera är att det slagits av 30 ston, 18 valacker och endast 9 hingstar! Tittar man på individnivå så har rekordet slagits av 12 ston, 11 valacker och 8 hingstar!

Vi slutar där för nu och jag skickar naturligtvis med en Sören Nordinlänk som ni kan titta på...Mycket nöje till nästa gång!

 http://youtu.be/q-xFVsXBscQ

Flashen 

 


Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »