The Namegame..

| 2014-11-04 16:14
Våran "Lufsen", Quality Questioned som startade 2 ggr under oktober och vann båda!Foto: Annika L. Travkompaniet.
Våran "Lufsen", Quality Questioned som startade 2 ggr under oktober och vann båda!Foto: Annika L. Travkompaniet.

Forsbacka nådens år 2014. Regn och rusk och ett väder som gjort för en god brasa. Hantverkarna jobbar på i vårt badrum vilket gör att vi går omkring i en byggarbetsplats.. Men vi hoppas det blir färdigt till Jul...

Detta skrevs i lördags..."Idag kan det faktiskt hända att Stefan Hultmans båda storstjärnor Panne de Moteur (bl.a. Elitloppstvåa i år med försöksseger på 08,9 och med 49% i seger.) samt Orecchietti 09,8 (Sprintermästare mm..med 48% i seger.) får se sina småsyskon vinna samma vecka! I Pannes fall var det ju Quality Questioned som vann mycket lätt i onsdags på Solvalla som storfavorit. I "Orreborres" fall kan det bli lillasyrran Rigatoni som idag har en fin chans att vinna på V75 (avd.5). Både Quality ...Questioned ("Lufsen") och Rigatoni har samma kusk i Örjan Kihlström." Med facit i hand blev det tyvärr inte så eftersom Rigatoni underpresterade och förmodligen var sjuk? Det såg väl för bra ut för den hemske Lucifer som alltid håller ett ont öga på allt som ser bra ut..

Ni vet väl att Margareta Wallenius-KlebergMenhammar Stuteri döper sina hästar på ett mycket läckert sätt?! Hon har olika "synonymlinjer" som hon använder när hon döper sina omkring 100 föl varje år. Alla namn utgår från mamman. Dessutom får hela årgångskullen samma begynnelsebokstav. Tänk er att varje år döpa 100 föl med samma begynnelsebokstav och ett snillrikt namn som anspelar på mamman! Detta lyckas Margareta med varje år! För oss som gillar Ordet, Avel och Fina hästar är Menhammarkatalogerna alltid Årets Läsning. Det finns många godbitar där skall jag säga! Orecchietti som ju är en Pastasort tillhör "pastalinjen"! Mamman är en annan Pasta nämligen Canneloni. Dagens startande Rigatoni är ju också en Pastasort. Panne de Moteurs mamma heter Jalopy vilket betyder "gammalt bilskrälle" i USA, Panne de Moteur betyder Motorstopp på Franska och Quality Questioned är ju också därför ett logiskt namn i sammanhanget. Försök förresten själva att hitta på ett bra hästnamn på Q..Dessa båda har en lovande lillebrorsa som är 2 år och heter Trabant! Varför han heter så förstår ni nu....T-linjen..födda 2012..

Whiskylinjen är kanske den mest kända? Det började med Duty Free, efter Erva Scout och som mormor ingen mindre än Minerva! Ett namn som får det att vattnas i munnen på varje sann travälskare i detta land. "Minervalinjen" är ju snudd på mytisk.

Kolla in de smarta namnen nu, på namnen kan ni som sagt se vilket år hästarna är födda..Det fortsatte med Liquorish, Bourbon Eyes (utnämnd till Elitsto) med de fantastiska avkommorna: Intoxicated 4,6 miljoner i aveln nu, Malt Whiskey (såld till Danmark och varit framgångsrik där), Never Again (derbytrea och kulltopp som tyvärr blev skadad men i aveln nu), One Too Many Kriterietvåa och Derbyfavorit när en buköppning (tarmvred) satte stopp för en lysande karriär, 2,6 miljoner och även han avelshingst från och med i år, Pink Elephant flerfaldig V75 vinnare, Quaffable, Roaring Drunk är också fina tävlingshästar hos Peter Eriksson i Bollnäs respektive Robert Bergh.  Så vill man ha garanterad toppstam med Minervalinjen i blodet skall man betäcka med helbröderna Never Again eller One Too Many! Att betäcka med "heta" unga pophingstar från USA är ju som att "gå över ån efter vatten", när man ju alltså kan betäcka med dessa Menhammargrabbar e. Viking Kronos - Bourbon Eyes! Det blir aldrig ett bättre blod!! Menhammars avelsgiganter From Above och Maharajah får alltså konkurrens från samma stall...

Undertecknad har ju under alla år drivit tesen om att det inom Travet satsas så mycket på Totospelet att Sporten hamnat i skymundan. Allas vår Tommy "Smockan" Berghagen skrev efter Maharajahs efterlängtade comeback följande:"Under den andra värmningen av Maharajah hände en sak som belyser lite hur det fungerar inom travet som arenasport idag. För oss "stollar" som älska sporten trav så är en sådan sak som uppvärmningen av hästarna helt klart en trevlig sak att följa. Att det sedan är en häst med Maharajahs stjänstatus som värmer upp gör ju saken ännu roligare. 
När Örjan är ute för att värma upp Maharajah så hörs det plötsligt ur högtalarna "Vi vill göra publiken uppmärksam på...". I min enfald hann jag tänka tanken vad trevligt att man ger publiken en vink att Prix d'Amerique-segraren 2014 är ute på banan, då meddelandet forsatte "att startbilen på Åby rullar nu för lopp...". 

Vad säger man? Förstår vad den gode Tommy menar, och håller med i varje stavelse..Jag noterar i alla fall att man på Eskilstuna (en bana som ibland känns proffsigare skött än Solvalla) alltid nämner stammen på segrande häst! En sak som borde vara självklar på alla banor!

Noterar med glädje att Team Hultmans och Travkompaniets gamle vän Nantucket blivit som ny i händerna på Sofia Aronsson i Frankrike! På 3 starter under oktober har han tagit 2 segrar och en andraplats! Sprungit in dryga 400 000 kronor. Härligt Tucke! Själv har jag ett litet udda minne från Tucke. Jag körde honom i backen på Yttersta en vinterdag med snöblandat och harvat grusunderlag då en snöklump virvlade upp från hästen framför, och landade på ryggen på Nantucket, och inte nog med det så kilade den sig fast under ryggstycket och var kvar där ett tag! Till slut fick jag bort den med tömmarna, men eftersom Tucke låg på lite så blev det lite att pyssla med. En lite annorlunda och udda upplevelse. Tucke brydde sig dock inte nämnvärt om mina bekymmer. En trevlig häst på alla sätt.

För oss Travkompaniare har ju våra Quality Questioned och Queasy hållit fanan högst! Tack grabbar!!

Allt för nu!

Hälsningar Flashen

http://youtu.be/IpK4cJ5Ueig  Sofia Karlsson med Lisa Rydbergh på fiol. Underbart!!

 

 

 

 

 

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »