Populärmusik från Vittula (del 2)

| 2006-12-26 16:22

God fortsättning på 2006! Under juletider blir man lätt nostalgisk och vad beträffar mig själv får man väl tillägga lättare än vanligt, eftersom jag ständigt har en flukt i backspegeln!

 Träffade en trevlig tomte på julaftonens eftermiddag. Han kom i sin REN gjorda (HoHo) bil, och skulle "tomta" åt grannen. Såg ganska kul ut när han sedan åkte iväg i full tomteutstyrsel. Han vinkade och önskade oss en God Jul....

Då kom jag att tänka på en händelse som etsat sig fast. Nää det var inte när Joukko Pärssinen segerdefilerade med Indian Silver på Solvalla iförd tomtemask...Nää, så här var det: jag stod en julaftonsförmiddag tidigt 70 tal och tvättade min bil, lugnt och fint i ett stort garage hemma i Gävle. Då kom plötsligt en Tomte, mycket välklädd och elegant, såg ut exakt som Disney`s tomte i TV. Han bar på en jättestor jutesäck med klappar. Han stannade till vid mig och önskade mig God Jul med den där barska men ändå vänliga Tomterösten ni vet...Denna fina och vänliga Tomte fick också min egen julstämning att höja sig flera grader, vilket jag tacksamt berättade för den skrockande St:Claus kopian!

Han gick med nöjda och beslutsamma steg mot sina renar (som i detta fallet fick bli en vinröd Taunus 20M, årsmodell 69 eller så...).Han stoppade ner säcken i bagageluckan, vinkade ännu en gång åt mitt håll där jag förundrad stod med en löddrig tvättsvamp i handen, han trängde sig med stort besvär in i förarsätet och sedan startade showen på riktigt!

Detta garage ligger i källarplanet med en brant nedfart från gatan, och för att undvika kollisioner på nedfarten har man ordnat det så fiffigt med ljussignaler, så att när man skall köra upp från garaget så skall man trycka på en knapp och vips, så tänds en röd stopplampa på gatan...och vice versa ja ni förstår! Käckt va? För alla er som vill åka dit och titta så är adressen hörnet Staketgatan - Byggmästaregatan....Eftersom herr Tomten så befann sig sittande som i ett skruvstäd och det skulle vara lika svårt att nå ljusknappen som att få tag i en kvarting på ett alkoholisthem, så chansade han, (gjorde jag själv ibland just for kicks, ungdomar och Tomtar gör så ibland)..inte kunde han väl tro att just den julaftonsförmiddagen som vår herre gett oss, skulle det komma en bil i nedfarten...

Nu hör det ju också till saken att eftersom nedfarten är väldigt brant så måste man ta skaplig fart nerifrån. Tomten gjorde precis så, Taunusmotorn råmade, blåröken blandade sig med den svartare röken från de skrikande lamellerna, Tomten hukade sig som Åke Sundberg när han svarar spets, det gick fort uppför.....sedan small det! Det blev det tyst, så inih----e tyst. Det enda ljud jag hörde där jag fortfarande stod med tvättsvampen i handen var ett skramlande ljud från en navkapsel som kom och rullade nedför och rakt emot mig för att sedan lägga sig mot min vänstra stövel! Det stod Taunus på den......

Den gamla damen i sin Wolsvagenbubbla från -65 hade ju grönt ljus när hon tryckte på sin knapp på gatan....det försökte hon också stammande berätta till sitt försvar. Men den tidigare så mysiga Tomten var som förbytt! Han skällde ut den stackars gamla damen efter noter, bara synen av en Tomte som är ursinnig är ju så abstrakt och fullständigt otrolig! Jag ville egentligen inte alls visa mig, men nyfikenheten tog överhand. Jag avbröt därmed för ett ögonblick Tomtens utfall mot den gamla damen genom att lämna navkapseln till den ursinnige St:Claus. Han hade tydligen redan glömt bort den mysiga stämning som bara för några minuter sedan rått mellan oss, för han tittade på mig som om han aldrig sett mig och skrek, nu med skägget uppfällt (ungefär som Magnus Wernblom i Skellefteå ni vet), "lägg dig inte i det här gosse"!

Tomten åkte svettig och förbannad iväg i sin rejält krockskadade Taunus mot sitt gig, medan jag hjälpte den gamla damen att parkera hennes WW bubbla. Som tur är så satt ju motorn bak, så att det gick att köra den. Hon bara skakade och kunde knappt prata stackarn. Hon sade med ett snett leende innan hon gick in i hissen "nu har jag nåt att berätta ikväll". Ett understatement! Jag undrar bara vad Tomten skrev i sin redogörelse för försäkringsbolaget!!

När vi häromkvällen på TV såg Nieminens film "Populärmusik från Vittula" mindes jag plötsligt en annan sällsam händelse som hände mig en vinterdag för ett par år sedan. Det var när jag samreste med en kollega i nordligaste norrland. Peter Björk från Luleå och jag besökte butiker i Pajala/Vittula ni vet. När vi så på eftermiddagen skulle åka vidare till Luleå hade det redan hunnit bli mörkt. Efter bara ett par mil fick jag då se en syn jag aldrig tidigare sett! Ett fantastiskt starkt norrsken! Himlen brann i alla dess färger. Jag bad Peter att stanna bilen. Vi satt med utsikt över ett stort gärde och himlen knastrade och sprakade. Vilka färger! Nog har jag sett norrsken flera gånger men detta...Peter som är betydligt yngre än mig men en man med sinne för det speciella sade "jag skall fixa en ännu större upplevelse till dig gamle man".Han gick ur bilen och kommer från bagageluckan med en Kronebourg Bier! Sedan lade han på en CD med Stones "fourty licks" och frågade vilken låt? Efter ett par sekunders betänketid sade jag "Wild Horses"! Han öppnade alla fyra dörrarna med högtalare! Så där stod jag i snödrivan i Vittula, drack min favoritöl och lyssnade på Stones underbara "Wild Horses" med en ljudvolym på konsertnivå som ljungar runt i Pajalas träskmarker medan det häftigaste norrsken vi sett härjar på himlen! Plötsligt känner jag hur jag dras upp från marken och svävar rakt in i ljuset med musiken runtomkring! Man kan bli frälst på många sätt men detta var en otrolig upplevelse och definitivt min version av "populärmusik från Vittula"...

I morgon onsdag åker jag med Fredde o Jenny till Solvalla med två halvchanser..Fado och Ebbe Eminent. Men innan vi åker skall jag köra några svängar på rakbanan med Somolli Malela! Man kanske träffar på nån Travkompaniare på Valla, vi har ju Kentucky Booze till start! Heja Kenta!

Happy Trotting!

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »