Great Balls of Fire...

| 2007-01-16 23:15

Våran Travkompaniuppfödning Faster than Mum blir valack den 25 januari! Inte för att han är elak och bråkig, nää då det handlar om en mycket klok och snäll häst. Men han har andra olater för sig. I hagen ställer hans hingstighet till det för honom...han får "spel" ibland som är farligt för honom själv, en gång kröp han ut ur hagen, och han har också i rena Vilda Västern stilen slagit bakbenen i stängslet så att han fått blessyrer, ytliga men ändå!! Han kan dessutom ägna en hel eftermiddag åt att jaga sin egen svans (eller vad det är?), ser inte klokt ut och måste vara frustrerande??!!

Men det som fick Fredde att rekommendera kastration är ändå att han inte "lägger ner sig och tar tag i grejorna"..Hittills har han gått sina jobb till full belåtenhet, men det har inte handlat om några överljudstider, så han har tränat på ren talang. Nu när han nyss fyllt 3 och skall börja tävla så skall han ju ner på konkurrenskraftiga tider, och då måste han vara betydligt mer fokuserad än vad han är nu, och då duger det inte att springa och kolla in allt och alla runtomkring och gnägga högt och ljudligt när man ser ett snyggt sto i nån hage....nu är det hårt arbete som gäller....

Kastration är inget ovanligt ingrepp på häst! Faktum är att i Sverige så är de flesta hästar som föds som hingstar efter en tid valacker! Jag började med trav 1959 och jag har aldrig hört talas om någon häst som blivit en sämre tävlingsindivid efter kastrering! Däremot har jag sett många exempel på hästar som blivit märkbart förbättrade!! Thomas Nilsson sade en gång när man skulle kastrera Legolas "det är världens läääängsta operation, det tar 364 dagar att övertyga ägaren och en dag att göra själva ingreppet". Jag roade mig också med att kolla hur det såg ut på V75 i lördags..då startade 66 hästar som föddes som hingstar och i lördags var hela 45 st av dessa valacker! Det gör 68%!! Tittar man enbart på gulddivisionen så startade där 8 valacker och bara 3 hingstar vilket gör 73% övervikt av valacker! I onsdags på Solvalla hamnade procentsatsen också på exakt 68%!! Några av våra och världens bästa hästar har ju varit valacker också, man behöver ju bara nämna Victory Tilly med 1,08,9 (världsrekord under flera månader) och 37,7 millar insprunget. Och kanske världens bästa travare genom alla tider Greyhound som i USA 1937 travade 1,11,7! Han gick under 1.14.6 vid 20 reguljära lopp på 30 talet! Vid den tiden vann man snabbloppet på Valla hemma i Sverige på 1,30!!

Det bästa med att kastrera är ju ändå att man får en betydligt lugnare häst som inte behöver "brösta upp sig" inför andra hingstar, han blir torrare i leder och ligament = hållbarare, samt att han kan gå i samma hage som andra hästar och hästen är ju ett flockdjur som trivs med detta. Vilka individer  behåller man som hingstar då?, jo självklart så kastrerar man ju inte hingstar som på sikt kan verka i aveln! Hästar som vinner klassiska löpningar samt hingstar som representerar ett högt avelsvärde via sin härstamning!! Det allra bästa är ju naturligtvis om man har en hingst som uppför sig exemplariskt på alla sätt, tar till sig träning, är fokuserad på tävling och håller ihop! Många stora lopp på kontinenten är också s.k. avelslopp, t.ex. Prix de Amerique, där får inga valacker vara med...

Själva ingreppet är ju naturligtvis också i sig negativt. Det handlar ju trots allt om en operation där hästen sövs ner. Någongång ibland så händer det tråkiga att hästen inte vaknar igen, hästarna är faktiskt känsliga på den punkten! På Bergsåker hade t.ex. Christer Nylander topphästen Atlantic FC som inte vaknade upp efter en i sig banal operation och det var också därför som inte Ludde Kolgjini tog chansen att operera bort lösa benbitar på Viking Kronos! Han fick bli avelshingst istället för att opereras och starta ytterligare några säsonger...Att det var ett utomordentligt bra beslut är väl ett ordentligt understatement med tanke på hans fantastiska resultat i aveln! Kom att tänka på en gammal historia i sammanhanget..2 travprofiler från Gävletravet träffades framför huvudingången till Gävle Sjukhus på 50 talet. Gubbe 1 "tjenare, vad har du gjort då?" gubbe 2. "jag har kastrerat mig" gubbe 1 "åh faan, hur var det då?" gubbe 2. "det var inget vidare, vad skall du in o göra då?" gubbe 1 "jag skall vaccinera mig" gubbe 2 "nämen va fan det var ju så det hette".....otur!

Och det kan man ju också konstatera i sammanhanget, det är inte lätt att sätta tillbaka bollarna igen....

Igårkväll var det ju idrottsgalan och jag njöt och jublade i TV soffan när min gamle bekant Anders Kallurs dotra Sanna fick Jerringpriset! I morse skickade jag därför iväg ett grattisbrev till den gode Anders. Jag hade ju mycket kontakt med  honom när han lirade i Leksand på 80 talet och Anders var en mycket trevlig kille både på och utanför banan! Sanna och Jenny är ju de finaste representanter som tänkas kan för svensk ungdom och naturligtvis har ju Anders en stor del i det! Värderingarna får man ju med sig hemifrån!!! Trevligt också att se en annan av mina gamla bekanta Matte Näslund som på galan sade några fina ord om en gemensam gammal kompis till oss båda, och som ofattbart tidigt lämnade jordelivet under julhelgen, Tommy Sandlin. Mats som f.ö. har B tränarlicens och som numera hjälper Mats Rånlund på Jägersro, debuterade ju i samma VM som jag dömde, i Moskva 1979. Där var Tommy Sandlin förbundskapten och han satsade på Mats som ju bara var 20 år då och hade varit bra i Brynäs under hela den säsongen. Mats åkte f.ö. bil hem till Gävle tillsammans med mig o min fru från Arlanda när vi kom hem igen. Jag minns att jag under hemresan entusiastiskt berättade för min fru Agneta om hur mycket rysk kaviar jag hade lyckats fixa med mig hem, med hjälp av snåriga kontakter, skumma nattliga bilfärder och bytesaffärer med ryska spelare och ledare.. Agneta frågade då Mats om han också hade lyckats fixa något av denna delikatess med sig hem. Den då som sagt endast 20 årige Mats svarade "jag gillar Kalles bättre"! Vet inte om han har ändrat sig med åren, han blev ju med tiden förmögen som proffs i Montreal i NHL! Då kanske konventionen krävde att han käkade mer rysk kaviar än Kalles??!! Men man skall inte vara för säker,  Mats Näslund har alltid varit en helyllekille av den jordnära stilen!

Apropå galor...nu längtar jag till fredagkväll "ÅRETS 4 ÅRING, och VINNAREN ÄR: JOCOSE"! Det skall verkligen bli underbart att njuta av bilderna på TV på ett glädjestrålande gäng med Ullis, Stefan, Margareta och Travkompaniets Annika, Anders L, Jesper , Anders N. m.fl. Finns det nån rättvisa i denna värld så vinner naturligtvis allas vår Jocose! Ett STORT LYCKA TILL!!

Slutligen, missa inte dokumentären om Helen Ann Johansson och Ina Scot på söndag!!

Happy Trotting!

 

 

 

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »