Sagan om Maharajah, del 5

En sagolik karriär tar sin början

| 2015-07-03 11:15

Sagan om Maharajah är nu framme vid då han just blivit tre år och hans sagolika karriär skall ta sin början. Men det kunde ha tagit slut redan innan den hann börja.

Treårige Maharajah visar prov på sin smidighet, rena yogaövningen! Foto; A.Lindblom/Travkompaniet 

Treårige Maharajah visar prov på sin smidighet, rena yogaövningen! Foto; A.Lindblom/Travkompaniet 

Maharajah tränade på under vintern då han blivit tre år efter Stefan så framgångsrika koncept. Han närmast slukade backen på Yttersta som ingen annan häst gjort före honom och gick inför varje träningspass ut med piggt spetsade öron och ett härligt tag i bettet. Något som han sedan fortsatte med under hela sin karriär.

Kunde ha varit slutet

Allt såg väldigt bra ut med Maharajah under vintern där allt gick enligt planen men, en händelse kunde ha satt stopp på karriären redan innan den ens hade börjat.
Stefan berättar vad som hände;

- Det var under ett träningspass på skogsslingan som vi var några stycken ute och körde. Jag låg först och kom en bit före de andra så hörde jag något bakom mig, vände mig och fick se Maharajah komma i full fart utan kusk! Jag drog stopp på min häst och drog in tömmarna genom vänsterarmen för att göra högerarmen fri för allt jag tänkte på var att få stopp på Maharajah. Just där ligger ett kärr vid sidan om träningsbanan och risken var stor att han skulle hamna där om han hade fortsatt rakt fram. Han kom i full fart men på något sätt lyckades jag ändå få tag i tömmen framme vid huvudet på honom och gudskelov så stannande han!

Stefan ser rätt nöjd ut bakom Maharajah i februari 2008. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet
 

Stefan ser rätt nöjd ut bakom Maharajah i februari 2008. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

 

Var nära att släppa

- Jag hoppade ur vagnen så där stod jag med tömmarna till en häst runt armbågen på ena armen och med Maharajah i den andra handen. Då såg jag att Malin låg bakom vagnen, hon är så liten att hon inte syntes. Men innan hon kom upp och fram så var jag nära att släppa min häst som började studsa och bråka och då tänkte jag, "sorry men jag släpper dig" för Maharajah skulle jag aldrig släppa!
Som tur var så ställde sig min häst för att beta samtidigt som Malin hade kommit upp och fram till mig så vi kunde hjälpas åt att sela av Maharajah och så redde vi ut den lite kritiska situationen, berättar Stefan.

Körde honom alltid

Det som hände vara att Maharajah hade blivit rädd får något, slagit bakut och fått ena benet över skalmen. Så klart var det en allvarlig situation som kan hända och som händer när man har med sådana kraftfulla djur som hästar att göra. Det var ett synnerligen rådigt ingripande av Stefan som hade både styrka och mod att få stopp på en Maharajah i full fart, samtidigt som han höll sin egen häst!
Tur i oturen var att ingen kom till skada, varken människor eller hästar, men efter den händelsen blev Maharajah bakrädd, rädd för alla ljud som han hörde bakom sig, vilket gjorde att Stefan sedan alltid körde honom.

- Jo efter det körde jag Maharajah alltid själv och den händelsen är en av anledningarna till att vi sedan inte kunde använda urryckare på honom, förklarar Stefan.

Maharajah på Solvalla i mars som treåring och redan här har han den där självsäkra blicken. Foto; Annika Lindblom/Travkompaniet

Maharajah på Solvalla i mars som treåring och redan här har han den där självsäkra blicken. Foto; Annika Lindblom/Travkompaniet

En oslipad diamant

Efter den långa och stärkande vinterträningen, var det dags för Maharajah att slipa på tekniken och få upp farten i den välmusklade kroppen. Under våren blev det några 1 600 meters heat i 1.20 tempo inne på Solvalla där Stefan beskrev honom som en oslipad diamant.

- Maharajah kändes jättefin men han visade lite "valpiga" takter idag när träningskompisarna kom lite efter. Då sprang han mest och tittade på omgivningarna och hade inte full fokus på sitt jobb, sa Stefan efter ett av de här träningsjobben och avslutade med att vi alla skulle ha tålamod.

Tålamod är ett viktigt ledord i Stefans träningsfilosofi, ett ord vi hört och hör väldigt, väldigt ofta.
När det gäller Maharajah så hade han lite teknikproblem, var lite ofokuserad men samtidigt kände Stefan att det här var en oslipad diamant som med lite slipning skulle kunna bli bra, riktigt bra.

Då, den 14 mars och nästan sju månader till Kriteriefinalen, skrev vi att vi inte skulle bli förvånade om Maharajah skulle vara en av de tolv finalisterna.
Alla vet att så blev det men, först var det dags för kvallopp.

Maharajah i kvallopp och för första gången med Örjan i sulkyn. Foto; ALN

Maharajah i kvallopp och för första gången med Örjan i sulkyn. Foto; ALN

Som en gammal erfaren häst

I kvalet satte sig Örjan för första gången upp bakom Maharajah. Han startade från spår tolv vilket inte är alldeles enkelt för en oerfaren häst. Men, Maharajah betedde sig som om han vore en gammal erfaren häst. Det galopperade hästar runt omkring honom men han hanterade de situationerna på allra bästa sätt. Örjan bytte positioner under vägen en bit nere i fältet och körde till lite över upploppet fram till en fjärdeplats.
Han gick 1.20,3 på ett väldigt fint sätt med full spänst över mål.

En riktigt fin häst

Örjan var nöjd efter kvalloppet;

- Jo det var en riktigt fin häst. Förnuftig och fin på alla sätt och vis, sa Örjan efter loppet på sitt vanliga stillsamma vis.

Är du dum i hela huvudet!

Malin kommer väl ihåg kvalloppet;

- Jo det var ju mycket snack om Maharajah hela tiden men jag var ännu inte helt frälst som Stefan. Hästen skötte kvalet bra men i mina ögon var han ännu inget extra. Stefan och jag stod bredvid varandra när kvalet gick och efter mål körde Örjan till lite grand genom svängen. Stefan blev helt lyrisk och kramade om mig och sa "Förstår du nu hur bra den här hästen är?"
Jag bara tittade på honom och sa, "Är du dum i hela huvudet, det var ju bara ett kvallopp!"

Två kriteriefinalister

Lite kuriosa i sammanhanget är att två placeringar före Maharajah i kvalloppet var det ännu en blivande kriteriefinalist, Merriment.

 

Maharajah i värmningen inför debuten. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah i värmningen inför debuten. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Blev totofavorit

Kvalloppet blev väldigt lätt för den vältränade Maharajah så det fick bli tävlingsdebut redan en vecka senare närmare bestämt onsdagen den andra april.

Snacket var förstås igång om att Hultman hade en riktigt fin treåring på gång och han spelades till knapp favorit. Han hade inte någon tur i spårlottningen där han fick spår åtta vilket blev lite av en fälla då ettan, som han hade rygg på, galopperade från start och så hamnade de sist i fältet. In på upploppet var han sedan gott gåendes ute i spåren men så kom galoppen och så var den debuten förstörd.

Det var tungt

Stefan minns debuten väl:

- Ja jag hade så sett fram emot debuten med Maharajah så blev det mest strul. Först fick han ettan i "knät". Sedan krokade Erik och Johan Untersteiner ihop på upploppet framför så Örjan fick flytta ut "Marre" för att undvika en krock, och då galopperade han.
Det var heller inget drag i hästen den dagen så det blev ingen bra debut, minns Stefan.

Den här behöver du inte vara orolig för

Stefan minns också vad Örjan sa efter loppet;

- Just då när "Marre" debuterade så var vi inne i en rätt tung period. Hästarna gick dåligt, det var allmänt motigt och ja, en sådan period som dessvärre kommer ibland. Jag hade sett fram emot den här debuten och hängde rejält med huvudet efter loppet. Örjan såg det och gick fram till mig och klappade mig på axeln och sa,
"Men Stefan, den här hästen behöver du i alla fall inte vara orolig för"!

Och så klart han hade för sig den gode Örjan!

Har ni missat de tidigare delarna i sagan om Maharajah, hittar ni dem här.

Sagan om Maharajah, del 1

Sagan om Maharajah, del 2

Sagan om Maharajah, del 3

Sagan om Maharajah, del 4

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »