Inför V75: Elitloppsklass och publikfest i Årjäng

| 2015-07-07 08:54

Att läsa startlistan till Årjängs Stora Sprinterlopp är godis för travälskaren.
Landets vackraste travbana bjuder på årets travfest i Värmland.
- Om bara vädret är med oss hoppas vi slå publikrekordet, säger sportchefen Johan Amsköld.

Sportchefen i Årjäng drömmer om publikrekord när V75 gästar "Sveríges vackraste travbana". Foto av CLAES KÄRRSTRAND

Sportchefen i Årjäng drömmer om publikrekord när V75 gästar "Sveríges vackraste travbana". Foto av CLAES KÄRRSTRAND

Det regnar i Årjäng när vi ringer upp Johan Amsköld på måndagen. Men sportchefen är lugn, morgonens titt på olika vädersiter lovar perfekt travväder till helgen.
- 19-20 grader på lördag, mulet och sol. De är lite olika vilken vädersida man kollar. 20 grader är ganska lämpligt, blir det uppåt 25-30 förlorar man kanske en del besökare som då hellre åker till stranden. Men är det 20 då ligger man inte och steker, då går man på topptrav, säger Johan Amsköld, 32-åringen som sedan 1 februari är regional sportchef för travbanorna Färjestad, Årjäng, Åmål och Arvika.
Årets upplaga av Årjängs Stora Sprinterlopp håller mycket hög klass. Fyra av åtta finalister från Elitloppet finns med bakom startbilden. Kvartetten Maven, B.B.S.Sugarlight, Mosaique Face och Royal Fighter kryddas dessutom med toppnamn som formstarka Delicious U.S. och On Track Piraten. Även duon Global Money och Repay Merci kommer närmast från segrar på 1.10-tider.
- Det är ett grymt startfält och det känns väl som näst intill elitloppsklass. Både B.B.S.Sugarlight och Royal Fighter satt ju fast i Elitloppet. Om Royal Fighter haft innerspår i finalen tror jag han vunnit. Det här är Värmlands elitlopp, säger Johan Amsköld.

Hoppas på publikrekord
Årjängs V75-omgång brukar locka storpublik och i år hoppas ledningen på rekord.
- Vi hoppas komma upp i närheten publikrekordet i modern tid som är runt 15 000. Förhoppningen internt är 16 000, säger Johan Amsköld.
Från Årjäng är det bara tre mil till norska gränsen och från just Norge hoppas man på mycket publik.
- Vi har marknadsfört oss även på norska sidan och vi tror det kommer många nu när B.B.S.Sugarlight startar. Det hade säkert kommit ännu fler om även Support Justice varit med, han var anmäld men de valde att inte starta efter helgens lopp i Jarlsberg, säger Johan Amsköld.
Det faktum att båda hästarna i Stall Dalsland/Värmland, som leder succétävlingen Rikstravet, startar inom V75-spelet borde också bli en publikmagnet. Hästarna i Rikstravet är uppdelade i 1 500 andelar.
- Ska man någon gång gå och se sina hästar är det nu. Jag hoppas alla tar chansen att komma nu när man är med i travets elitserie, på hemmaplan dessutom. Både Conrads Wilhelm och Beppen Palema fick fina lägen, säger Johan Amsköld.

"Sveriges vackraste travbana"
Ett annat skäl att besöka Årjängstravet och V75 på lördagen är enligt sportchefen folkfesten.
- Det här är Sveriges vackraste och mysigaste travbana. Folk sitter på berget på bänkar och stolar eller tar med sig egna brassestolar, filtar och picknickkorgar. Just picknickkänslan som vi har här ger en fantastisk trevlig och familjevänlig atmosfär. När det dessutom är kryddat med fantastisk travsport så är det oslagbart.
Om du skulle försöka bjuda på en vinnare inom V75-spelet?
- Känslan är att Färjestadtränaren Magnus Jakobsson har två bra chanser. 6 Global Patriot (V75-3) krossar allt om han travar hela vägen och rikshästen 12 Beppen Palema (V75-2) är under utveckling.
Är det någon annat man inte får missa?
- Det skulle vara ett besök på Travmuseet. Den senaste att bli invald i Hall of Fame var Örjan Kihlström så sent som i dag på måndagen.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »