Inför V75 (tisdag): Skåne hemtamt för jänkarhästen

| 2015-07-24 10:28

Efter att ha rest med både båt, bil och buss runt halva Norden i sina två senaste starter, väntar nu tävling på hemmabanan Jägersro på tisdag i miljonloppet Hugo Åbergs Memorial för jänkarhästen Creatine.
- Det kommer att bli ovant för Creatine att inte behöva resa flera dagar i förväg denna gång. Men det är hemmaplan nu och även om han älskar att tävla och resa tätt och långt så tror jag att han kommer att göra sin bästa insats hittills på nordisk mark på tisdag, säger hästens skötare Tobias J Gustafsson när vi träffar honom och Creatine på en gård i skånska Klågerup.

 

 

De flesta som följt travet det senaste halvåret har koll på historien om amerikanska stjärntravaren Creatine, som flyttades över till Sverige under våren och kom i träning hos Bergsåkers championtränare Robert Bergh.
Förväntningarna var högt ställda, men resultaten uteblev, så när som på en tredjeplats i Jämtlands Stora Pris.
För några veckor sedan valde så de amerikanska ägarna att flytta den elvafaldige miljonären från Sundsvall, till Skåne och Johnny Takter.
Johnny står numera som tränare och kusk, men det är Tobias J Gustafsson som sköter det dagliga arbetet runt hästen. Johnnys bror Jimmy Takter managerar från andra sidan Atlanten.
Creatines nya adress är Jägersrotränaren Helena Burmans gård i skånska Klågerup.
- Det var egentligen tänkt att Jimmy skulle stå som tränare direkt och att hästen skulle stå kvar i Sverige och fortsätta att tävla runt om i de nordiska storloppen under sommaren för honom. Men eftersom Creatine blev omregistrerad som svensk häst under tiden hos Robert Bergh, kunde inte Jimmy stå för hästen just nu, enligt det svenska reglementet. Då passade det bra att Johnny kom in i bilden som tränare, förklarar skötaren och Jimmy Takters försteman i Sverige, Tobias J Gustavsson.

”Känns absolut på topp”
Det är en väldigt cool och tämligen obesvärad individ som möter oss på gården, bara en kvarts körning ifrån Jägersros stallbacke.
Creatine håller som bäst på att förberedas för att gå ett lättare jobb inför storloppet Åbergs memorial och trots att det är flera andra hästar igång och tränar på den maffiga anläggningen, så gör den tuffe hingsten inget större väsen av sig.
- Creatine är fantastiskt trygg i sig själv och tar allt med ro. Jag tror att det är därför att han klarar av att resa så lång och starta så tätt också. Som tävlingshäst har han enorma lungor och ett enormt löpsteg. Han känns absolut på topp efter det hårda loppet i Mikkeli senast och är det någon som ska kunna vinna årets Åbergs från dödens, så är det Creatine, menar Tobias.

”Tål offensiva löpningar”
Inför V75-6 på tisdag säger Tobias Gustafsson så här:
- 6 Creatine kändes fortsatt fin i dagens (läs torsdag) lättare jobb och lägger ofantligt mycket mark under sig när han springer. Vi vill inte låsa oss vid någon speciell taktik men han har ju visat att han är både startsnabb och tål offensiva löpningar med flera speedryck.

Maven allmänt uppåt
Tobias har ytterligare en passhäst som tävlar om en miljon kronor i förstapris i Hugo Åbergs Memorial,V75-6, på tisdag:
- Creatines stallkompis 7 Maven kändes jättefin i gårdagens snabbjobb inne på Jägersro och hade lite otur att blir störd till galopp i sin senaste start i Årjängs stora sprinterlopp. Hon verkar allmänt uppåt inför tisdagen och är sedan länge matchad för denna uppgift. Hon är osnabb ut från alla lägen men blir det bara stenhårt tempo på loppet så tror jag att hon kan vinna Åbergs från, låt säga, tredje utvändigt.
- Så snabb är hon, även om jag håller Creatine som en bättre chans på tisdag. I dagsläget har vi inte planerat några ändringar i utrustningen, men vi får se vad Jimmy Takter säger när han kommer till Malmö på måndag, avslutar Tobias J Gustafsson.

Fotnot: På tisdag arrangerar Jägersro V75 med bland annat miljonloppet Hugo Åbergs Memorial på programmet. Första start är 19.10.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »