"Man får tillbringa mycket tid i telefonen"

| 2015-10-05 09:01

Hallå där...
...Mats Pettersson, som var en av flera delägare på plats i Skellefteå när Lohman vann Stig Lindmarks Styrkeprov och samtidigt tog karriärens första V75-seger.

Rödklädde Jan Norberg styrde in Lohman till sin första V75-seger i karriären. På plats fanns tiotalet glada andelsägare och en av dem var 73-årige Mats Pettersson. Foto: Ola Westerberg Foto av Kanal 75

Rödklädde Jan Norberg styrde in Lohman till sin första V75-seger i karriären. På plats fanns tiotalet glada andelsägare och en av dem var 73-årige Mats Pettersson. Foto: Ola Westerberg Foto av Kanal 75

Grattis!
- Tack. Jag avslutade just ett samtal med en annan delägare som inte kunde komma med. Man får tillbringa mycket tid i telefonen i dag och ta emot en hel del samtal, säger 73-årige Mats Pettersson och skrattar.
- Men det är det ju värt.
Lohman är uppdelad i 15 andelar och en del av dem ägs alltså av Mats Pettersson och "hockeygrabbarna" från Umeå.
- Ja, vi är ett gäng idrottsintresserade killar som hållit på med bland annat hockey. Själv var jag lagledare i Tegs SK i många år. De flesta av delägarna är från Umeå, men två är från Skellefteå, tre är från Örnsköldsvik och en är från Robertsfors.
Berätta lite om hur du blev delägare i Lohman.
- Vi ska tacka Rikstravet att det blivit som det blivit. Det var nämligen så att Akseli Lahtinen, för några år sedan, hade en rikshäst som hette Alvena Readily i träning och som jag var intresserad av att köpa in mig i. Vid tiden närmade jag mig nämligen pensionering och därför sökte jag efter en ordentlig hobby. Alvena Readily var inte särskilt bra, men det spelade ingen roll för mig. Jag hade bestämt mig för att gå med ändå, fast den inte var bra.
- Då berättade Akseli Lahtinen i stället att han hade en väldigt intressant tvååring i stallet, Lohman. Och det var startskottet. Sedan började vi leta andelsägare och till slut, efter lång tid, hade hästen delats i 15 andelar.

Flyttades till Robert Bergh
Lohman tävlade inte som tvååring och inte heller som treåring. Debuten kom i stället året därpå, 2013, och framgångarna lät inte vänta på sig. Valacken, som tränades av Sören Lennartsson, vann sex av tio lopp och slutade tvåa i ytterligare två. Sammanlagt sprang hästen in över 150 000 kronor under första säsongen.
2014 blev sedan ett misslyckat tävlingsår där Lohman inte lyckades ta klivet vidare i utvecklingen utan stannade på noll segrar och endast 20 000 kronor i prispengar.
- Sören Lennartsson gjorde ett mycket bra jobb med Lohman, men till 2015 tog vi ett majoritetsbeslut om att prova en ny tränare och det blev Robert Bergh.
Resultatet talar för sig självt: 15 starter i år varav sex segrar och sex andraplatser samt 450 000 kronor i prispengar.
- Och nu en V75-vinst på det. Ja, herregud.
Hur ska ni fira det här?
- Vi har inte besämt något i dagsläget. Vi måste börja med att kontakta vår komplementär och se över hur mycket pengar som finns i kassan, säger Mats Pettersson och skrattar högt.
- Nej, men vi får väl se vad som händer. Givetvis kommer vi att uppvakta stallet och körsven Janne Norberg, som för övrigt tog sin fjärde seger tillsammans med vår häst.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »