Profilhästen Scandal Play död

| 2015-10-05 09:03

En av travets stora profiler är död.
Scandal Play blev 25 år gammal och dog på fredagsmorgonen i en hage i Piteå hemma hos travtränaren Lars Marklund.

Scandal Play under ett av sina sista år som tävlingshäst. Tränaren Lars Marklund, skötaren Mia Grönberg och ägaren Per Lundqvist. Foto av Martin Langels

Scandal Play under ett av sina sista år som tävlingshäst. Tränaren Lars Marklund, skötaren Mia Grönberg och ägaren Per Lundqvist. Foto av Martin Langels

Scandal Play hade problem i början av karriären och sattes på hösten som fyraåring i träning hos Lars Marklund i Piteå. Valacken hade då tjänat 130 000 kronor.
Fortsättningen blev en modern travsaga. Scandal Play travade ända upp i eliten och var ett tag en av Europas och världens bästa hästar.
I juni 2002 avtackades han på hemmabanan Bodentravet efter karriärens sista start och pensionerades efter 153 starter, 53 segrar och 12,1 miljoner kronor i intjänade pengar.
Scandal Play levde pensionärsliv hemma hos sin gamle tränare Lars Marklund i Höglandsnäs i Piteå där hästen fick sluta sina dagar på fredagsmorgonen.
- Han betydde hur mycket som helst för så många och det fattades väl bara att han började prata också, den här hästen. Lasse såg när Scandalen ruschade med tvååringen han gick med i hagen, sedan tippade han omkull i en rörelse och dog. Så det gick fort. Han fick ett bra liv och vi är tacksamma så klart, säger ägaren Per Lundqvist.

”Som ett NHL-proffs”
Scandal Play är mest känd för att ha deltagit i sex raka upplagor av Olympiatravets final. Ett lopp hästen också vann 1997 och 1999 tillsammans med ständige kusken Bo Eklöf.
- Jag brukar säga till hockey- och fotbollsintresserade som inte har en aning om trav att alla vi runt hästen fick vara som NHL-proffs eller världsspelare i fotboll tillsammans med Scandalen. Det var det vi fick uppleva under sex år. En underbar tid. Han var uppe i den riktiga eliten och hade en hög lägstanivå och levererade så gott som alltid, säger Per Lundqvist.
Scandal Play kommer att begravas i en av hagarna på gården i Höglandsnäs i Norrbotten.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »