Sagan om Maharajah, del 8

Maharajah förstörde Örjans image

| 2015-11-18 10:07

I sagan om Maharajah har han just klarat av sitt första stora delmål i livet, att vinna Svenskt Travkriterium. Trots att han sedan tvingades stå över Breeders Crownfinalen, blev hans debutår på tävlingsbanan rena rama dundersuccén där han också förstörde Örjans image.

Maharajah avslutade sitt första tävlingsår som en av Sveriges allra bästa treåringar, någonsin! Foto: ALN

Maharajah avslutade sitt första tävlingsår som en av Sveriges allra bästa treåringar, någonsin! Foto: ALN

Maharajah motsvarade allas våra förväntningar med råge i Svenskt Travkriterium som han vann, trots utvändigt resa, trots en lös smetig och opassande bana, på det nya svenska rekordet 1.14,0 med hela sex längder ner till tvåan.

Hästen visade en helt enastående inställning så att Örjan efter loppet, med mycket darr på stämman, fastslog:

- Jag har aldrig kört en bättre häst, inte ens i närheten av Maharajahs kapacitet!

Ännu en talangfull son till Viking Kronos

Som nybliven trippelmiljonär, efter blott elva starter, väntade årets sista uppgift för Maharajah, Breeders Crown. Stefan berättade att vår unge stjärnhäst hade tagit Kriteriesegern på ett väldigt bra sätt och laddade nu om inför semifinalen som kördes på Rommetravet.
Här mötte han för första gången en annan riktigt fin son till Viking Kronos, Yield Boko. Han inledde karriären med sex raka segrar och blev tidigt en riktig "snackhäst". Första förlusten var lite extra svidande då det handlade om Kriteriekval där han slutade trea. Loppet vanns av E3-vinnaren, Conrads Epiolog. Tvåa var Maharajahs barndomsbästis Milliondollarbaby som därmed förpassade Yield utanför finalen!

Maharajah utvändigt om Yield Boko i Breeders Crownsemifinalen. Foto; ALN

Maharajah utvändigt om Yield Boko i Breeders Crownsemifinalen. Foto; ALN

En "vanlig" häst hade gjort ett topplopp

I semifinalen hade Maharajah och Yield Boko lottats till bakspår där vår kung fick en del trafikproblem från start med galopperande konkurrenter. Vår häst tappade många meter från start där Björn Goop bakom Yield hade flyt och snabbt lotsade fram sin häst till ledningen. I det läget hade Maharajah 50 meter fram till tuffaste konkurrenten som fick bestämma som han ville i ledningen. När "Marre" väl var ifatt fältet efter markförlusten, var det ingen rast och vila. Han rundade fältet ute i tredjespår och var dryga varvet kvar till mål, framme utvändigt om ledande Yield. Sista varvet blev Viking Kronossönernas första duell som slutade med att Yield avgick med seger. Det var första men också, som vi kommer att berätta mer om senare, sista gången Maharajah förlorade mot Yield.

Trots att Maharajah gjorde ett riktigt topplopp, skulle han i normal författning aldrig ha förlorat loppet. Han hade helt enkelt vad vi kallar, en dålig dag på jobbet.

Örjan bekräftade efter loppet att det inte var rätta draget i hästen den här kvällen;

- Hade en vanlig häst gjort det lopp Maharajah gjorde i dag, ja då hade han gjort ett riktigt topplopp. Han gjorde ett jättebra lopp men trots det så har han tidigare visat sig mycket bättre. Jag kände redan 700 meter kvar av loppet att den där extra växeln inte fanns där och han tappade spänsten och därmed även travet. Visserligen var banan inte bra idag men ändå, han måste ha något "skit" i kroppen, sa Örjan.

Här kan ni se loppet

Ströks i finalen

Örjan hade helt rätt i sin analys angående Maharajah. Lagom till Breeders Crownfinalen, fick hästen en halsinfektion och fick därmed strykas ur loppet. En final som för övrigt vanns av Yield Boko.

Stefan tackar Maharajah med en puss. Foto: A.Lindblom/Travkompaniet

Stefan tackar Maharajah med en puss. Foto: A.Lindblom/Travkompaniet

Årsbokslut

Istället för Breeders Crownfinal, så fick Maharajah göra årsbokslut. Hans fantastiska debutår resulterade i;

12 starter, 9 segrar, 2 andraplatser, 1 oplacerad.
Största segrarna, Svenskt Travkriterium, E3-final, Sommarfavoriten.
Intjänat; 3 149 000 kronor
Rekord; 1.14,0 al, svenskt rekord och världsrekord på 1 000 metersbana.
Segerprocent; 75, platsprocent; 92.

Stefan summerar

Stefan minns förstås väldigt väl Maharajahs treårssäsong som han summerar så här;

- Maharajah var helt outstanding som treåring i Sverige, rent fruktansvärt bra. Många glömmer men tänk E3-finalen, när han först fick en tappstart, tågar sedan ute i spåren hela vägen och vinner ändå plättlätt, helt odriven!
Kriteriet var förstås också helt otroligt. Att veta att vår häst är 30 meter bättre än alla andra och kunna välja spår nio för att undvika strul i starten, bara det var ju en speciell känsla. Sedan vinner han från positionen utvändigt om ledaren, på en för honom opassande smetig bana på nytt svenskt rekord, ja det var helt ruggigt bra!
Smolket i bägaren var förstås Breeders Crown där han åkte på ett virus. Maharajah är den bästa treåring genom tiderna, tala gärna om för mig den som varit bättre? Så här med facit i hand så kan jag lite grand ångra en sak, att vi inte åkte över till USA och Hambletonian med honom. Jag tror att han hade matchat även de amerikanska treåringarna, summerar Stefan.

2008 vanns Hambletonian av hingsten med det läckra men svårstavade namnet, Deweycheatumnhowe som ledde loppet från start till mål.

Maharajah och Örjan efter en segern i E3-försöket på Örebrotravet. Foto: ALN

Maharajah och Örjan efter en segern i E3-försöket på Örebrotravet. Foto: ALN

Förstörde min image

Att Maharajah gjorde dundersuccé under sitt debutår på banan är ingen överdrift. Om han sedan skulle ha kunnat matcha Deweycheatumnhowe i Hambletonian, ja det får vi aldrig veta. I Sverige var han bara bäst och gick snabbt från snackhäst till publikfavorit. Han blev också favorit hos sin kusk Örjan. En kille som vi genom åren sett som en cool kille som aldrig visat några större känslor, fram till  E3-segern med Maharajah! Så här summerar han Maharajahs debutår;

- Det kändes redan från början att Maharajah var en häst utöver det vanliga. Men hur bra han var förstod jag nog först efter E3-segern då han gjorde en prestation som man blev helt matt och som förstörde min image, skrattar Örjan och syftar på att han var så rörd och tagen efter den segern.

En häst man drömt om att få köra

- När vi vann E3 förstod jag vilken kanon Maharajah var. Kriteriet var förstås också helt fantastiskt. Banan var smetig och lös då vilket inte alls passade honom och han hade bitvis problem med aktionen då han inte fick fäste. Men, han har en sådan helt otrolig inställning, han vill själv alltid göra rätt och hålla sig i trav så med bara lite stöd från mig, var det aldrig några problem. Sedan behövde jag aldrig driva honom i något lopp, han gav hela tiden allt han kunde, helt av sig själv. Maharajah är en häst som man alltid drömt om att få köra, så enkelt är det, konstaterar Örjan.

Malin med Maharajah efter segern som för alltid kommer att vara kvar i hennes hjärta, E3-finalen på Bergsåker. Foto: A.Lindblom/Travkompaniet

Malin med Maharajah efter segern som för alltid kommer att vara kvar i hennes hjärta, E3-finalen på Bergsåker. Foto: A.Lindblom/Travkompaniet

Finnas kvar i hjärtat så länge jag lever

Malin Wrigmar var den som skötte om Maharajah vilket hon gjort från det att han kom till tävlingsstallet, så här sa hon om hans första år på tävlingsbanan;

- Det har förstås varit helt fantastiskt och det allra häftigaste var förstås Kriteriet som är det största en treåring kan vinna i Sverige. Men efter loppet kände jag faktiskt mest lättnas för det var en sådan enorm press på "Marre" som var så stor favorit, en press som jag självklart också kände av. Alla krävde seger och då var det en sådan lättnad när han vann så lätt. Men det som kommer att leva kvar i mitt hjärta så länge jag lever är E3-segern. Det var först då som jag förstod hur bra "Marre" är, en riktig wowupplevelse!, sa Malin efter Maharajahs treårinssäsong.

Maharajah slet sönder en och annan av Malins jackor. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah slet sönder en och annan av Malins jackor. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Sur och grinig

Efter att Maharajah tvingades stå över Breeders Crownfinalen, väntade en månads träningsuppehåll. Då fick vår unge stjärnhäst återhämta sig med långa lata dagar i hagen och mycket god mat. Den biten vad gäller mat, ja det gillade hästen men att stå över träningen var inget som han uppskattade. Han blev sur och grinig när han inte fick vara med och träna med de andra hästarna.
Det blev också ett litet äventyr för Malin att släppa ut hästen i hagen för han var så pigg och otålig att han högg efter henne och fick han i det läget tag i jackan, ja då slet han helt enkelt sönder tyget!

Påbörjade resan mot Derbyt

I slutet av november hade Maharajah återhämtat sig och påbörjade den långa uppladdningen mot nästa år.
Nu inleddes den tio månader långa resan mot Svenskt travderby!

 

Har ni missat de tidigare delarna i sagan om Maharajah, hittar ni dem här.

Sagan om Maharajah, del 1

Sagan om Maharajah, del 2

Sagan om Maharajah, del 3

Sagan om Maharajah, del 4

Sagan om Maharajah, del 5

Sagan om Mahraajah, del 6 

Sagan om Maharajah, del 7

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »