"Business as usual" på Yttersta

| 2015-12-02 11:42

Under tiden som Stefan Hultman är heltidssjukskriven så är det Pasi Aikio som fungerar som ansvarig tränare för hästarna på Yttersta där det är "business as usual". Pasis resa inom travets underbara värld började tidigt på, Torneälv!

Pasi Aikio. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Pasi Aikio. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Det är snart två månader sedan som Stefan tvingades till heltidsjukskrivning efter en hjärtinfarkt. Naturligtvis är det något som har påverkat stallet och hela verksamheten på Yttersta där Pasi Aikio har hoppat in som ansvarig tränare.

Det började på Torneälv

Pasi kom in i travets värld som liten pojke då han bodde i den lilla orten Karungi som ligger norr om Haparanda precis vid gränsen till Finland. Han blir nostalgisk när han berättar om hur kärleken till hästar och travet startade;

- Min styvfar hade travhästar och jag var alltid tvungen att hjälpa till i stallet med att mocka och borsta hästar vilket jag inte tyckte så särskilt mycket om. Men, när jag gick i femman så fick jag börja köra häst och då sa det klick! Jag körde på Torneälv och det var en fantastisk känsla. Efter det var allt annat jobb med hästarna också roligt och sedan, ja då var jag fast, berättar Pasi.

Triton Sund skolades av Pasi Aikio. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Triton Sund skolades av Pasi Aikio. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Triton och Turbo Sund

Sedan racen på Torneälv har det bara handlat om hästar och trav för Pasi. Genom åren har han jobbat hos många olika tränare där han lärt sig mycket och skaffat sig erfarenhet av tränaryrket, han berättar;

- När vi flyttade ner till Stockholm började jag som tonåring hjälpa till hos Olle "Lappen" Lindqvist på Sköldnora. Sedan har jag jobbat hos Olle Hedin, Erik Svensson, Tommy Hanné och Torbjörn Jansson. Jag har jobbat i Finland hos Allan Korpi och en kort sejour hos hans son Heikki Korpi i Italien.
- Jag har också varit ansvarig tränare hos stall Staffan och stall Farming. Hos stall Staffan hade vi ett helt gäng riktigt fina unghästar, bland annat Triton, Turbo och Talang Sund!
Innan jag började på Yttersta jobbade jag även på en travskola i Tystberga, berättar Pasi.

Hästarna tränar på, "business as usual" på Yttersta. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Hästarna tränar på, "business as usual" på Yttersta. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Känner sig hemma

Det är snart två månader sedan som Pasi fick ta över tränaransvaret på Yttersta, så här säger han om uppgiften:

- Det är förstås en inspirerande uppgift att få ett större ansvar för träningen något som jag inte har några problem med att axla. Jag får fint stöd av hela teamet som är detsamma som tidigare. Vi jobbar på och hästarna märker ingen förändring, allt är som vanligt för dem. Jag känner mig hemma då Stefans upplägg på träningen är väldigt nära mitt eget sätt att träna hästar. Örjan är också med i organisationen där han är förstahandsvalet när det gäller löpkörningen men även i snabbjobb inne på Solvalla och matchning av hästarna, fortsätter Pasi.

Vara lyhörd

Under de här veckorna har verksamheten på Yttersta fortsatt i samma anda som tidigare. Så här långt har hästarna gjort 13 starter som resulterat i tre segrar vilket ger en snygg segerstatistik på 23 procent.
Samtidigt är det några hästar som lämnat stallet vilket Pasi har all förståelse för;

- Det råder osäkerhet kring när Stefan kan komma tillbaka och de som har satt hästarna i träning här, har ju gjort det hos honom. Så jag har full förståelse för om de vill flytta hästarna, förklarar Pasi och fortsätter.
- Under hösten har vi haft lite problem med en långdragen infektion som gått runt lite bland hästarna. Läget ser bättre ut nu och i det stora hela har vi ändå kunnat jobba på som vanligt. Nu ägnar sig de flesta av stallets hästar åt vinterträning inför nästa år men, vi har några som kommer att tävla på under vintern. De behöver komma igång och skaffa sig både rutin och hårdhet eftersom det av olika anledningar inte blivit så många starter i år för dem. Jag tycker det är väldigt viktigt att vara lyhörd och behandla hästarna individuellt, att lyssna på skötarna för de har den dagliga kollen på sina hästar.
Vi går mot en spännande tid och jag är taggad inför uppgiften oavsett hur länge den varar, avslutar Pasi.

Samtidigt som vi önskar Stefan god bättring, önskar vi Pasi och hela teamet lycka till

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »