Jan Norberg - en godkänd 70-åring

| 2016-02-03 08:59

En riktig tävlingsmänniska.
En segersugen 70-åring som får kuska vidare tack vare travsportens nya regler om en slopad övre åldersgräns.
- Segersuget är lika stort som förut - försvinner det är det dags att hitta på något annat, säger Jan Norberg, med 38 kuskchampionat och 2 277 segrar på meritlistan.

Kuskar på lika villkor. Jan Norberg, 70, pch Daniel Wäjersten, 25, hinner med lite snack mellan loppen på Umåker.  Foto av MIKAEL WIKNER

Kuskar på lika villkor. Jan Norberg, 70, pch Daniel Wäjersten, 25, hinner med lite snack mellan loppen på Umåker. Foto av MIKAEL WIKNER

Sedan ett par år är han inte tränare längre, travnestorn Jan Norberg på Umåker. Visserligen hjälper han kollegan Stefan Johansson med hästarna under veckorna men det är inte alls hästar i samma omfattning som då han själv hade stall på banan.
Han har hunden Danne med sig till tävlingarna och tar en cigarrett samtidigt som hunden bekantar sig med senaste nytt av dofter i snön utanför stallbyggnaderna. Det är tävlingar hemma på Umåker den här söndagen och rena lyxen att inte behöva dra iväg på långresa för att tävla.
- Det känns jättebra att ha släppt tränarverksamheten, jag höll på nog länge tycker jag. Det är det skönt att ha det lite lugnare, säger Norberg.
En senior advisor, en äldre rådgivare i Stefan Johanssons stall?
- Ja, äldre är jag då definitivt! säger Norberg med ett skratt.

Reaktionstest för kuskar
För tre år sedan slopade travet den övre åldersgränsen för kuskar. Nu har man dragit ner till individnivå och hälsan bestämmer vem som är lämplig eller inte.
Kuskar som vill förnya sin licens kalenderårer de fyller 71 måste genomgå en så kallad utökad läkarkontroll.
”Det kommer att krävas ett nytt godkänt läkarintyg av specialtyp inför varje år för att få fortsätta att ha körlicensen. Utöver vanlig läkarkontroll tillkommer ett godkänt EKG-test samt ett särskilt reaktionstest, skriver travförbundet på sin hemsida.

Dubbel champion i fjol
Jan Norberg är en av de godkända 2016. I fjol körde 26 personer travlopp i Sverige med det här godkännandet, kuskar fyllda 71 eller mer under året.
Travnestorn Jan Norberg hann med att knipa två kuskchampionat under fjolåret och blev champion hemma i Umeå och på grannbanan Solänget.
2016 då, tänker han ta sig an motståndarna med oförminskad beslutsamhet?
- Vi måste ju börja det här året först och se hur det rullar på. Men visst, jag är sugen som alltid. Annars skulle jag inte fortsätta. Försvinner suget att vinna är det dags att hitta på något annat.

Figge första vinnaren
Jan Norberg har hjälpt Robert Bergh med löpkörningar i många år och ”drabbas” nu när Bergh flyttat söderöver.
- Det brukar komma sms någon gång ibland, vi får se hur det blir. Klart att rutinen gör sitt till att jag fortsatt vinna lopp, men en del av förklaringen är att jag fått köra bättre hästar också, säger Jan Norberg.
Första segern kom som 17-åring då han 1963 segrade med den egna hästen Figge på istravet i Skog utanför Kramfors.
Nahar håller han som den bästa häst han kört.
- Som tränare går kriteriesegrarna med egna uppfödningarna Troll Kevin och Eld Kevin och derbysegern med Troll Kevin utanpå allt, säger Jan Norberg, godkänd för ännu en säsong på landets travbanor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »