Femton år med Travkompaniet

| 2016-04-27 17:20

Idag för 15 år sedan startade ett helt nytt sätt att äga travhäst, Travkompaniet stall. Det har på många sätt varit helt fantastiska år där vi bjudits på så otroligt många travupplevelser av våra grymma hästar.

 

Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

För exakt 15 år sedan öppnades sajten www.travkompaniet.se och andelsförsäljningen i stallbolagen, som då var uppdelat i stall blå, grön och röd och innehöll 15 hästar.

Idag är det ett stallbolag med närmare 7 000 andelsägare vilket förmodligen är världens största andelsägande i travhästar.  

Då, för femton år sedan trodde nog inte ens de största optimisterna att Travkompaniet skulle bli en sådan enorm framgångssaga som det har varit.
Våra underbara hästar har under åren vunnit de flesta stora klassiska årgångsloppen, något som vi förstås är oerhört stolta över!

Calvin Capar blev vår första stora stjärnhäst.

Calvin Capar blev vår första stora stjärnhäst.

En kulltopp direkt!

Från start innehöll de tre Travkompanistallen totalt femton hästar. En treåring (Coktail Iron), tre tvååringar (Ricci Boko, Gendarme och Calvin Capar) samt elva ettåringar (Hiking, Hesitate, Hemlock, Half Volley, Hippie, Higgins, High Speed, Scott Boko, Shergar Boko, Sharky Boko och Scioto Boko). 

Även om två av dessa kvalificerade sig och placerade sig i Sveriges största lopp för treåringar, Shergar Boko fyra i Kriteriet och Half Volley fyra i Oaks, så var det en italienare som kom att bli en av kullens bästa.  

Italiensk rekord, miljonär och Sprintermästare

I februari 2002 hade vi i Calvin Capar vår första häst på tävlingsbanan. Redan i andra starten blev det seger och därmed inleddes en tävlingskarriär som skulle göra honom till fyrfaldig miljonär, Elitloppshäst, Sprintermästare och Italiensk rekordhållare.  
Alla som var med redan på den tiden glömmer nog aldrig allt som vi fick uppleva med den här fantastiske vindsnabbe italienskfödde hingsten.

Även om han vann fem lopp som treåring, bl.a Juliloppet på Örebrotravet, så var det först som fyraåring han kom att bli en av kullens bästa hästar. Han vann direkt i årsdebuten som fyraåring och efter att hävdat sig väldigt väl mot kullens bästa hästar, fick han sitt riktiga genombrott i fyraåringseliten på Elitloppssöndagen. Då vann han på 1.11,6 vilket var nytt Italienskt rekord.
En dryg månad efter det blev han Sprintermästare på Halmstadstravet där han vann både försök och final. Just det här året blev tävlingsdagen omdöpt till "sprinklermästaren" för regnet fullkomligt öste ner, och då menar vi ÖSTE ner!
Men vad gjorde väl det när referenten skrek ut när mållinjen började närma sig;
"Calvin Capar, sticker undan!"
Det glömmer vi ALDRIG!

Här kan ni se loppet igen

2005 fick Örjan för första gången sätta på sig vår grön/vita dress.

2005 fick Örjan för första gången sätta på sig vår grön/vita dress.

Nya hästar

En av grundpelarna i Travkompaniets stall är kvalité, i alla led. En viktig, och svår del i det arbetet är att låta hästar lämna stallet om de inte lever upp till våra förväntningar för att ge plats åt nya toppstammade unghästar.
Mycket tack vare Calvin Capars framgångar, kunde vi 2003 för första gången investera i sex nya toppstammade unghästar. Sedan dess har vi kunnat fortsätta satsningen med nya hästar mer eller mindre varje år.

Egen tävlingsdress

I januari 2005 var det första gången vi såg den nu så välkända grön/vita Travkompanidressen. Den som fick äran att göra debut i dressen var Johnny B Karlsson som satt upp bakom Information Center. Det blev seger direkt till det glada vinnaroddset 45,55 gånger, vilket fortfarande är oddsrekord för en Travkompanihäst.

J-kullen

Sommaren 2004 gjordes en nyinvestering som kom att visa sig bli mycket betydelsfull för stallet, J-kullen. Den bestod av sex hästar, Jaded, Jocose, Jampacked, Jazzman,  Jeroboam och Joined Forces. Det blev en kull som kom att bjuda oss på många fantastiska upplevelser. Redan som treåringar, var det inte mindre än fyra av dem som kvalificerade sig till E3-final!
Aldrig tidigare hade en ägare haft fyra hästar i en årgångsfinal där vi hade Jaded, Jocose, Jazzman och Jampacked. Tyvärr blev förhandstippade Jaded alldeles för ambitiös i loppet där han tog ledningen och öppnade första halvvarvet på hypersnabba 8,5!
Det var en öppning som var 3 sekunder snabbare än det årets Elitloppsfinal!
Trots att Jaded låg på väl hårt under vägen, höll han rent strålande till en tredjeplats.

När det under hösten samma år var dags för årets största lopp, svarade Jaded, tillsammans med kullkamraten Jocose för en av stallets absoluta största framgångar. Jaded krönte treårssäsongen med seger i Kriteriet med Jocose som trea, en formidabel succé för Travkompaniet stall!
Det glömmer vi ALDRIG!

Här kan ni se loppet igen

Fortsatte utvecklas

De här bägge kullbröderna, Jaded och Jocose, som för övrigt också var allra bästa vänner, fortsatte sedan att bjuda oss på otroligt många häftiga lopp.
Jocose bjöd på en av de värsta slutrökare vi sett när han vann gulddivisionsfinalen på Solvalla 2007. Det var en speed som ställde motståndarna schackmatt och så blev han vår andra Elitloppshäst!
Det glömmer vi ALDRIG!

Här en liten snutt av slutdelen av loppet, visserligen av dålig kvalité men den fångar ändå en hel del av stämningen den gången.

En riktigt sur förlust

Det finns som sagt väldigt många fina lopp när det gäller Jaded men främst tänker vi på när han som sjuåring äntligen blev inbjuden till Elitlopp och vann försöket på nytt svenskt rekord. I finalen travade han utvändigt om ledande Sahara Dynamite som han enkelt tog ner på upploppet. Han ledde sedan loppet fram till de allra sista stegen in mot mål då en smygkörd Torvald Palema spelade ut sin fruktade speed och vann Elitloppet 2009. "Hade Jaded inte blivit lite för het på sista bortre långsidan, tror jag att han hade orkat stå emot Torvald och vunnit", sa Örjan efter loppet.

En riktigt sur förlust var det men, en fantastisk prestation av Jaded.
Det glömmer vi ALDRIG!

Här kan ni se loppet igen

Jocose. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Jocose. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Tre stall blev ett

I juli 2006 fusionerades de tre Travkompanistallen, Röd, Grön och Blå till ett stall, Travkompaniets stall AB. Därmed slogs stallen ihop vilket innebar mycket enklare och mindre administration. Dessutom blev en annan effekt när alla hästar tävlade i samma stall, att vi kom med i toppen i olika hästägarligor.
Listan över Sveriges vinstrikaste hästägare har vi sedan dess toppat 2008 & 2011.

Stallets okrönte drottning

Året efter fusionen, 2007 kom hon, den undersköna Lie Detector som blev stallet okrönte drottning. Det ljuvligt vackra svarta stoet fick en riktig klassisk Örjan-Stefanskolning på tävlingsbanan från debuten. Hon fick tre försiktiga uppbyggande lopp innan det på Elitloppsfredagen 2007 var dags för första segern, " Ja, det är bara att gratulera, det här skall hon bara vinna", sa Stefan Hultman före loppet.
Och visst fick han rätt, hon vann och kom sedan att bli kullen obestridliga drottning. När hon la tävlingsskorna på hyllan, blev det tolv segrar till, bland dem E3-final, Drotting Silvias pokal och Stochampionatet.
Hon gjorde dessutom en riktig kanoninsats när hon mötte hingstarna i Derbyt 2008 och var trea bakom superduon, Sahara Dynamite och Wellino Boko.
Den gången var det Jörgen Sjunnesson som satt bakom stoet, han sa efter Derbyfinalen; "Lie Detector är en helt fantastisk häst. Att köra henne är som när man var liten och åkte karusell, man önskade att det aldrig skulle ta slut!".

Det är otroligt svårt att välja ett av Lie Detectors största segrar så kan ni se både Stochampionatet och Drottning Silvias pokal där hon svarade för helt grymma prestationer.
De glömmer vi ALDRIG!

Här ser ni Stochampionatet

Här ser ni Drottning Silvias Pokal

Maharajah, den store konungen. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah, den store konungen. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Det store konungens ankomst

Under hösten 2007 presenterades sex nyförvärv till stallet, en av dem har ett namn som betyder den store konungen, Maharajah.
Vad han kom att betyda för vårt stall och för svensk travsport, ja det är förstås svårt att värdera, men lite blygsamt kan vi konstatera att det är mycket till och med, väldigt mycket.
Så som Maharajah kom att dominera i årgångsloppen och på de sätt han vann loppen, skapade otroliga rubriker där allsköns mediafolk närmast slogs om att ösa superlativer över den coola hingsten.
Men det fanns också en baksida för det här var en häst som inte tilläts förlora. De gånger han "bara" var två eller trea, blev det skriverier om fiasko vilket visade hur höga krav alla hade på den här urstarke krigaren men, det kändes ändå väldigt orättvist.
Som tre och fyraåring gjorde Maharajah 20 starter. 14 av dem slutade med seger, däribland de tre största loppen, Kriteriet, Derbyt och Europaderbyt. Det blev tre andraplatser en tredjeplats samt endast två gånger utan placering då han galopperade bort sina chanser.
Som äldre ser statistiken inte riktigt lika bra ut men den duger gott ändå.
Han gjorde 39 starter som äldre där 17 slutade med seger, 5 andraplatser, 3 tredjeplatser, 6 fjärde och 3 femteplatser. Endast fem starter slutade utan placering.

Uträknad men reste sig igen

Maharajah gjorde som nybliven sexåring 2011 succé under sitt första vintermeeting på Vincennes där han var oerhört tapper tvåa bakom Ready Cash i Prix D´Amerique. De kommande åren gick inte lika bra och efter ett misslyckat vintermeeting 2013 på Vincennes, var domedagsrubrikerna om Maharajah svartare än någonsin. Hästen var slut, hade gjort sitt där till och med kusken Örjan Kihlström började tvivla efter Prix De Paris. Men trots att Maharajah mer eller mindre var uträknad, reste han sig igen och som han gjorde det! Under våren kom han tillbaka och vann en utklassningseger i Olympiatravfinalen där han förvandlade sina konkurrenter till statister. Och då skall vi veta att bland dem fanns; Save The Quick, Sebastian K och Raja Mirchi!

En helt fantastisk återkomst av den store konungen.
Den glömmer vi ALDRIG!

Här kan ni se loppet igen

Inget Elitlopp

Efter Maharajahs bejublade seger i Olympiatravet blev han inbjuden till Elitloppet och den här gången skulle han vara med. Men istället för start, blev det nya svarta rubriker. I sista jobbet inför loppet, hade Maharajah fått en känning i ett gaffelband och tvingades bara tre dagar före loppet, strykas ur loppet. Den gången gräts det många tårar på Yttersta för då trodde både Stefan och författaren till dess rader, att hästens karriär var över.

Här ett fantastiskt reportage av Tony Ryttar som gjordes inför Elitloppet men som aldrig sändes.

One Too Many. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

One Too Many. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

The final countdown

Efter att Maharajah hade slickat sina sår och tjänstgjort i aveln under sommaren 2013, såg skadan så bra ut att han fick börja, den som kom att bli hans sista, nedräkning mot Prix D´Amerique.

Satsningen blev förstås ifrågasatt av många för efter förra årets misslyckande i Paris och efter skada och att hästen nu snart var nio år, fanns det fler tvivlare än de som trodde på vår häst. Men vi vet alla hur det gick.
Likt en amerikansk film ni vet, stjärnan gör succé, gör fiasko, gör succé och fiasko igen, blir uträknad men, mot alla odds kommer han tillbaka och vinner!
I fjärde försöket fick Maharajah, Stefan Hultman, Örjan Kihlström och Travkompaniet seger i världens tuffaste travlopp, Prix D´Amerique!

En närmast osannolik upplevelse som vi ALDRIG kommer att glömma!

Här ser ni hela loppet igen inklusive omstarter

Här ser ni Tony Ryttars fina reportage, En dag då historia skrevs

Därmed kommer vi i den här artikeln inte att födjupa oss mer om Maharajah, trots att han haft, och fortfarande har sådan otroligt stor betydelse för vårt stall.
Vi hänvisar istället till sagan om honom här. I skrivandets stund har vi kommit fram till del elva men, det kommer att komma fler delar, många fler.

Orecchietti. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Orecchietti. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Oh, vilken kull!

Våren 2010 välkomnades en ny kull välstammade unghästar till vårt stall, sex hingstar från Menhammars O-kull. Det här blev en riktigt bra kull där vi för första, och än så länge enda gången, fick tre av dem till miljonärer i vårt stall, Orecchietti, One Too Many och Oolong.  
Med just de två förstnämnda fick vi lite av den känsla vi tidigare hade med Jaded och Jocose, två kullbröder som tillhörde kulltoppen.

One Too Many var riktigt bra som treåring där han blev Solvallas segerrikaste häst 2010. Dock fick han se sig besegrad Kriteriet där han inte hann ifatt Raja Mirchi som vann loppet. I november samma år, kom revanschen. Han spurtade ner allt motstånd i Breeders Crownfinalen på Sundbyholm.
Det glömmer vi ALDRIG

Här kan ni se loppet igen.

En tuff match mot, döden!

One Too Many avslutade sedan treåringssäsongen med att vinna Kriterierevanschen. Efter det började laddningen mot Derbyt som var hans huvudmål som fyraåring, men så blev det inte. Just när han inledde den sista finslipningen inför Derbyt, fick han en riktigt otäck motståndare, döden! Hingsten drabbades av magproblem och fick akutopereras hans liv var i fara. Lyckligtvis gick allt bra och några månader efter det kom han tillbaka till tävlingsbanan, men han kom aldrig tillbaka på samma höga nivå han var på före bukoperationen.

Fyraåringseliten på Bjerke och Solvalla

Kullbrodern Orecchietti var lite senare i utvecklingen och kom igång ordentligt först sent som treåring. Men det var som fyraåring han fick sitt stora genombrott. Känner vi igen det? Jo, nästan precis som vår första stjärnhäst, Calvin Capar. Orecchietti utvecklades till en ruggigt vass sprinter där han som fyraåring vann både Bjerkes fyraåringselit och Solvallas Fyraåringselit under Elitloppssöndagen.

Tävlade för sin stallkompis

I juli krönte han fyraåringssäsongen med att göra det som Calvin också gjorde, vinna Sprintermästaren 2011. Alla segrar, i synnerhet i de allra största loppen, är helt fantastiska, alla på med sina egna speciella minnen. Den här segern blev lite extra känslomässig för den kom dagen efter att One Too Many insjuknat och opererats och just då visste vi inte om hästen skulle överleva.
Det kändes då som om Orecchietti tävlade för sin stallkompis som samtidigt kämpade för sitt liv.
På många sätt, en helt fantastisk seger som vi ALDRIG glömmer.

Här ser ni loppet igen.

Panne De Moteur. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Panne De Moteur. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Inget motorstopp

Nästa kull som köptes in till Travkompaniet innehöll fem hingstar. En av dem levde sannerligen inte upp till sitt namn som på franska betyder motorstopp, Panne De Moteur. Precis som Calvin Capar och Orecchietti kom han igång först sent som treåring. Trots att han inte ännu hade vunnit något lopp, anmäldes han till Kriteriet 2011 men, han kom inte med. Det var fler hästar anmälda än vad som fick plats i de sex försöken och Panne De Moteur var den häst som var sist ut!
Han fick istället starta i ett ramlopp under Kriteriesöndagen och att formen satt där visade i karriärens första seger.

Fyraåringeliten, igen!

Som fyraåring kom Panne De Moteur att blomma ut ordentligt. Han fick tävla på under vintern där han radade upp segrar på hemmabanan Solvalla. I maj fick han mäta sina krafter mot kulltopparna i Kungapokalen där blev tvåa efter en sylvass spurt.
Efter det var det årgångslopp som gällde för Panne De Moteur där han såg till att stallet för andra året i rad fick en seger i Fyraåringseliten under Elitloppssöndagen.

Världens snabbaste skänkelvikning

Panne De Moteur etablerade sig som en av kullens bästa som fyraåring utan att få med sig någon seger i de allra största årgångsloppen, där han blev tvåa även i Sprintermästaren och Derbyt.
Men som femåring fick han sin årgångstitel och då passade han på att vinna två miljonlopp på tio dagar!
I Jubileumspokalen på Sovalla 2013, närmast flög han till ledningen som han sedan höll hela vägen in i mål trots elak press mer eller mindre hela vägen.
Vi hann knapp hämta oss från det glädjeruset innan det var dags för nästa.
Panne De Moteur mötte den äldre eliten i Sundsvall Open trot där han fick ett lopp som trea invändigt. In på upploppet fanns ingen möjlighet att komma ut men så, hittade Örjan bakom vår häst en liten, liten öppning och drog ut "Panne" i sidled i något som närmast kan liknas vid dressyrens skänkelvikning, världens snabbaste! När de sedan fick fritt spelrum, fick konkurrenterna känna på "Pannes" sylvassa speed som förpassade dem till det slagna fältet.
Två miljonsegrar på tio dagar, grymma segrar vi ALDRIG glömmer!

Här ser ni Sundsvall Open Trot igen

Tangerat svenskt rekord

2014 blev Panne De Moteur för andra året i rad inbjuden till Elitloppet. 2013 blev ingen succé men det blev det den här gången. I försöket tog han ledningen i kamp med en viss dam, Delicious. Han släppte sedan Raja Mirchi till ledningen som satte upp en ruskig fart på loppet. In på upploppet hade ledaren skaffat sig någon längd men Panne De Moteur hade krafter kvar. Men, just när Örjan styrde ut vår svarte krigare, slog hästen sig på knäet och tappade rytmen. Men han fann den blixtsnabbt igen och kom tillbaka och vann loppet med en noslängd till godo!
Vinnartiden blev fantastiska 1.08,9 vilket var tangerat svenskt rekord.

Vilken prestation som vi ALDRIG glömmer.

Här ser ni Elitloppsförsöket igen.

Rolling Stones. Foto; C.Kärrstrand

Rolling Stones. Foto; C.Kärrstrand

Rock and Roll

Den sista kullen där stallet köpte hästar med Viking Kronos som pappa var R-kullen. R som i rock n´roll. För visst rockade det fett när de här hästarna började komma ut på tävlingsbanan. Självklart rockade det mest om den bildsköne hingsten med det häftiga namnet, Rolling Stones.
Han inledde sin karriär som ingen annan häst i stallet tidigare hade gjort. Han debuterade den första april som treåring vilket inte var något aprilskämt, åtminstone inte för konkurrenterna. Han vann en bekväm seger vilket han sedan fortsatte med för han vägrade förlora. Under Elitloppssöndagen 2013 i Treåringseliten, startade han för första gången över 1 609 meter och mötte där delar av Europas kulltopp men, han vann ändå och den här gången med hela fem längder ner till tvåan!

Även om Treåringseliten var en stor seger, kom det en månad efter det, en som var större, finalen i E3 där han ledde varje meter.

Stallets andra seger i E3-finalen, en riktigt härlig seger som vi ALDRIG glömmer!

Här kan ni se E3-finalen igen.

Lie Detector. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Lie Detector. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

För den svenska travaveln

Genom åren har Travkompaniet stall haft totalt 92 hästar i sin ägo, hel eller delägda. Idag finns det 20 hästar i stallet, 15 tävlingshästar, fyra avelshingstar och en pensionär.
Av de hästar som av olika anledningar har lämnat stallet, finns det idag ett antal verksamma avelshingstar i den svenska aveln.
Travkompaniets egna avelshingstar är Calvin Capar, som är den ende häst som är kvar sedan starten för femton år sedan, One Too Many, vars äldsta kull nu är ett år, Panne De Moteur som i år får sin första kull och så kungen själv, Maharajah.

Maharajahs första kull är nu tre år och de har börjat rent sensationellt bra på tävlingsbanorna. I skrivandets stund, hade de tillsammans gjort 103 starter som slutat med 25 segrar!
Av de 74 avkommor som är kvar i första kullen, är det redan 28 som kommit till start och av dem är det hela 14 som segrar!

Det är en riktigt, riktigt bra start i aveln för Maharajah som därmed fortsätter vara viktigt för svensk travsport och förstås för vårt stall!

De flesta av hästarna som lämnat Travkompaniet har dock inte gått till aveln. För ett drygt år sedan publicerade vi en artikel om vad som hänt med några av våra gamla hjältar, här hittar ni den.

Travkompaniet marscherar vidare

I texten ovan har vi valt att lägga fokus på alla fantastiska och roliga upplevelser vi haft tillsammans med Travkompaniets hästar. Men visst har det funnits tråkiga saker som hänt, inte minst när Stefan Hultman i höstas tvingades till långtidssjukskrivning efter en hjärtinfarkt.
Då vi är verksamma inom en bransch som bygger på levande djur, har vi förstås inte heller varit helt förskonade från skador och sjukdomar bland våra hästar. Men, då olyckan varit framme, har hästarnas bästa alltid kommit först och vården av dem har alltid varit av högsta kvalité.

Just kvalité har alltid varit ett av Travkompaniets ledord vilket det förstås kommer att fortsätta vara.

Kanske gömmer sig en, eller flera stjärnor bland de yngre hästarna i vårt stall. Kanske kommer någon av de som redan har startat, utvecklas till en häst utöver det vanliga.
Om framtiden vet vi inget men vi vet att Travkompaniet nu kommer att fortsätta sin marsch framåt.

Det är för travsportens bästa vi kom till för femton år sedan och det är för travsportens bästa vi skall verka även framöver.

Nu marscherar Travkompaniet vidare mot nya segrar och framtiden, ja den börjar ju idag!

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »