V75: Goop krönte drottningen i Olympiatravet

| 2016-05-02 07:00

En drottning har återvänt.
Your Highness var starkast i en rafflande upplaga av Olympiatravet.
- När upploppet nalkades visste jag att hon hade sin bästa bit kvar, sade Björn Goop vars sto sluggade sig förbi en tapper Sauveur.

Dramatik saknades inte när årets första storlopp avgjordes på Åbytravet.
Det första av flera avgörande moment kom då Mosaique Face försenade starten.
Något som upprörde On Track Piratens tränare Hans R Strömberg:
- Det blir att lägga för mycket krafter i förväg. Vi förlorade loppet redan där.
Därpå följde en våldsam spetsduell där On Track Piraten höll hovarna före B.B.S.Sugarlight in i första sväng.
- Det var väldigt nära att vi kom förbi, konstaterade Peter Untersteiner som i sin iver att backa ner i rygg störde Nahar till galopp.
- Det blir inget kvar, till slut springer han på pinnarna, suckade Robert Bergh.
I nästa veva gjorde Lutfi Kolgjini ett utfall mot tät med Mosaique Face.
- Jag trodde att Johnny hade fått nog om att köra om ledningen, förklarade Kolgjini som fick svar och kunde tråckla sig ner i rygg sedan B.B.S.Sugarlight slagit på en kort galopp.
- Det blev avgörande. Hästen gör ett fantastiskt lopp och jag tror att vi vinner om inte Ludde kommer ner där, konstaterade Åke Lindblom som därmed blev utan draghjälp i andraspår med Sauveur.
Det händelserika förstavarvet klockades till 1.10,3 och lämnade en klar positionsvinnare: Your Highness och Björn Goop som efter en olycksalig inledning i tredjespår plötsligt befann sig i andra par utvändigt.

Elitloppet nästa
Ett slagläge man kunde behålla till upploppet då segerstöten sattes in.
- Det har alltid varit en fantastisk häst som gjort det tuffa jobbet hela karriären. När tempot blev så hårt kände jag att hon nog var stark nog att klara av det, sade Björn Goop som fick återknyta bekantskapen med stoet som i höstas lämnade Sverige för Frankrike och Fabrice Souloy.
En flytt som förvandlat henne från ett av Sveriges främsta ston till en fullfjädrad internationell topphäst.
- Det är en fantastisk märr, jag älskar den här hästen. Att få tävla på Vincennes har gjort henne bättre, hon har utvecklats enormt under vintern, berättade Souloy vars häst kom till Åby med fem raka segrar på den franska nationalarenan.
Och nu väntar en ännu större uppgift.
- Det ska bli otroligt spännande att se henne i Elitloppet, säger elitloppsgeneral Markus Myron som såg till att ge olympiatravsvinnaren en inbjudan till Solvalla direkt efter loppet.
Sauveur höll till andrapriset medan den andra franska gästen Anna Mix spurtade vasst som trea.
- Hon var jättebra. Hade jag suttit kvar i rygg på Your Highness så är vi tvåa. Tidigare var hon en ren långdistansare, men hon lär sig väldigt snabbt och nästa start blir Finlandia Ajo, avslöjade kusken Pierre Vercruysse.

Chockstart för V75-spelarna
Att det utlovade regnet lös med sin frånvaro öppnade för fartfester även i övriga lopp där två andra tillresta gäster omgående sköt V75-värdet i höjden.
Först ut var norske racertravaren Global Republic som släppte spets till omgångens största favorit King Sir Kir och speedade förbi denne utan större möda.
- Det här var väldigt stort. Det är en härlig häst, jublade tränaren Trond Thorseth.
Det följdes av en ännu värre knall i danske Ymer Brick.
Andra ytter från bakspår samtidigt som favoriten Moni to Spare fångades upp utvändigt ledaren i 1.10-fart första varvet var precis tillräckligt för att fältets minst spelade häst skulle nå fram.
- Det blev ett drömscenario för oss. Jag vet att jag har en bra häst, men han behövde den här turen för att vinna loppet i dag, kommenterade Ken Ecce sin drömstyrning.
Därmed återstod endast 4 715 av över 1,8 miljoner inlämnade V75-system.

Checkar på 6,4 miljoner
Fortsättningen blev emellertid mer enligt ritningarna.
Veijo Heiskanen körde bestämt till ledningen med Roses Glory som dominerade Lovely Godivas Minne i stor stil.
- Hästen var helt otroligt fin hela loppet. Jag hade 1.08 sista 500 och då släppte jag inte av för fullt, mös Heiskanen efter segerchecken på en kvarts miljon.
Minst lika glad var Oskar Svanberg sedan stallets galjonsfigur Usain Henna dundrat runt motståndarna i Olympiastayern.
- Det var grymt. Det finns hästar som har mycket bättre teknik än honom, men att sitta bakom ett djur som vill vinna så otroligt mycket, det är häftigt.
En annan häst som gillar att vinna är Le Miracle.
En förlust har det blivit hittills i karriären och intrycket efter lördagen är att Svante Båth får matcha tufft om han ska dubbla det i de närmaste starterna.
Johnny Takter körde målmedvetet till ledningen 1 500 kvar och åkte ifrån sina konkurrenter i bländande stil.
Björn Goop satte punkt för omgången med sin startkatapult Next to None Sib som höll undan trots dagens snabbaste öppning på 1.07.
- En gammal man gör så gott han kan och han gör ännu mer, sade Goop som fortfarande verkade gå på moln efter storloppssegern loppet innan.
- Jag är född på Mölndals sjukhus så det här är egentligen min hemmabana. Olympiatravet betyder mycket för svensk travsport, allt vi kan bidra med till olympierna och allt de ger till oss.
Årets bidrag från ATG till de svenska olympierna och paraolympierna blev sammanlagt 6,4 miljoner kronor.
V75-utdelningen stannade på 318 330 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »