Inför Elitloppet/V75 söndag:

Uppfödaren peakar i Elitloppet

| 2016-05-27 09:40

Han håller sig i bakgrunden, men ack så fina hästar han har tagit fram.
Mats Eriksson är mannen bakom Stall Mamsen.
På söndag startar hans uppfödning Call Me Keeper i Elitloppet.

Uppfödaren Mats Eriksson (vänster) tillsammans med frun Anette och Leif Witasp i vinnarcirkeln efter en av Cool Keepers segrar.  Foto av ALN PRESSBILD

Uppfödaren Mats Eriksson (vänster) tillsammans med frun Anette och Leif Witasp i vinnarcirkeln efter en av Cool Keepers segrar. Foto av ALN PRESSBILD

Mats Eriksson från Rättvik har många strängar på sin lyra. Han jobbar som egen företagare, som ICA-handlare närmare bestämt. Förutom sitt arbete har han även ett par hästar.
Trots litet material har de stora framgångarna kommit.
– Jag vill egentligen inte framhålla mig själv, utan jag har så mycket bra folk runt omkring mig. Avelsstona har jag på stuteri Staro förutom den jag har i USA och tävlingshästarna är det Leif Witasp som har ansvaret för. Jag är bara en helt vanlig travamatör egentligen, som älskar den här sporten, säger Eriksson smått blygt.
Hos stuteri Staro International har Mats Eriksson tre avelsston, bland annat Eliza Keeper. Hennes hittills främsta avkomma och Mats Erikssons största uppfödarbedrift är givetvis Call Me Keeper. Hästen har varit speciell från dag ett.
– Call Me Keeper har varit fin hela tiden och jag måste säga att jag är otroligt nöjd att just Daniel Redén var den som köpte hästen. Han har tagit det lugnt med hästen och gett honom den tid han behövt. Att han nu får utdelning för det hårda jobb han lagt ner på hästen är fantastiskt, säger Eriksson.

"Måna om hästarna"
Mats fortsätter:
– Förutom Call Me Keeper har vi även Flo Jo Keeper hos Björn Goop som även den är efter Eliza Keeper. Det ska vara en häst utöver det vanliga också, så den tycker jag att folk ska ha koll på. Varför det blev just Keeper som uppfödarnamn beror nog mycket på att vi verkligen vill visa att vi är måna om hästarna. Egentligen har tanken varit att behålla hästar, men samtidigt är jag smart nog att förstå att det inte håller i längden. Lagom är bäst.

”Nördigt värre”
Mats och hans fru Anette Karlströms har hela tiden haft som mål att de aktiva ska se när en ”Keeper-häst” är på gång.
– De ska vara fint i ordning och vara av god kvalité. Ska man göra någonting så ska man göra det ordentligt – och det gäller allting jag håller på med, oavsett om det handlar om företagande eller hästarna. Jag är nästan sjukligt avelintresserad, läser på kring avelshingstar som andra läser dagstidningar. Jag vill nog påstå att det är nördigt värre, men det står jag för. Den världen är så spännande.
Att travet numera är en livsstil för paret är en sak som är säker. Just nu bor de i Rättvik, där de trivs.
– Vi har bott här länge nu, tidigare har vi flyttat runt hela Sverige i stort sett. Jag har en dröm om att skaffa en egen gård och kunna ta hand om allting själv en dag, men vi får se om det blir av. Som det är nu är det för mycket med jobb och familj, men så småningom… Då kan det mycket väl bli så att vi tar hand om det mesta helt själva.
Att ha med en häst i Elitloppet är någonting som få är förunnat, men Mats Eriksson vill verkligen betona att det långt ifrån alltid är en dans på rosor att vara travhästägare/travuppfödare.

"Väger upp det mesta"

Det har inte alltid varit medgång - långt ifrån.
– Vi har haft ett par svåra år med hästar som brutit benen, ston som kastat föl långt in i dräktigheten och så vidare. Därför är det klart att en sådan här grej gör att man blir på otroligt mycket bättre humör. Det här väger upp det mesta och det är klart att det är häftigt att en häst som vi fött upp gått så bra. Man ska däremot veta att det är mycket blod, svett och tårar som offrats för att komma hit där vi är i dag.
På söndag startar Call Me Keeper från spår fem i Elitloppets andra försök (V75-4). Sexåringen har Franck Nivard i sulkyn. Lita på att det finns många som är spända på att se hästen, men just Mats Eriksson med familj lär vara extra taggade.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »