Inför V75: "Han börjar fylla platsen efter Järvsöfaks"

| 2016-08-25 11:02

Månprinsen A.M. har vunnit Svenskt Mästerskap tre år i följd men har en bra bit upp till gammelkungen Järvsöfaks tio inteckningar i loppet.
- Han börjar fylla platsen efter Järvsöfaks lite grand. Det är så värdefullt för oss att ha en ny fixstjärna som dessutom är vacker som en tavla, säger kallblodsföreningen Sleipners ordförande Marita Arvidsson inför helgens SM-lopp i Sundsvall.

Överlägsna SM-segrare i fjol. Månprinsen A.M. och Gunnar Melander.  Foto av LARS JAKOBSSON

Överlägsna SM-segrare i fjol. Månprinsen A.M. och Gunnar Melander. Foto av LARS JAKOBSSON

Gunnar Melander åkte dit med Månprinsen A.M. i Nordiskt Mästerskap för kallblod på Åland i den senaste starten där det blev en blytung resa på en för hästen opassande bana.
Dannerotränare stryker ett streck över den insatsen och menar att han kommer med en häst i toppform till lördagens SM-lopp på Bergsåker.
- Jag är inte orolig för formen på något sätt, säger Gunnar Melander som inte finner någon anledning att inte se positivt på uppgiften i V75-3.
Svenskt Mästerskap har körts sedan 1934. Året var 1999 då det rasslade till och en viss Järvsöfaks vann loppet för första gången.
Det skulle bli nio segrar till. 2004 var kallblodskungen sjuk och Nordgubben stack emellan med en seger. I fem upplagor av SM efter det toppade Järvsöfaks igen innan hästen togs ur tävling och började avla på heltid.

Tipset till Månprinsen
Marita Arvidsson är kallblodsföreningen Sleipners riksordförande. Hon gör som de flesta andra och tippar favoritseger i SM på lördag.
- Jag tror att Gunnar Melander har någon som är bra och duger i det här sällskapet, säger hon skämtsamt.
Ingen topp utan bredd brukar det heta. Marita Arvidsson, själv travamatör med licens i Årjäng med sex kallblod i träning, är nöjd med toppen. Samtidigt låter hon antyda att Månprinsen A.M. kanske har det lite för lätt ändå när han möter de svenskfödda.
- Det är viktigt att ha de riktigt stora stjärnorna. Men vi önskar oss så klart att vi i sporten kan bygga långsiktigt och få fler stjärnor som sticker ut positivt. Vi strävar efter att kunna matcha norrmännen som fram till nu i alla fall har haft en dubbelt så stor population födda kallblod varje år. Med fler hästar har man en bredare bas och en högre topp, säger Marita Arvidsson.

"Det normala är..."
Börje Andersson - intervjuare och medlem av tipsredaktionen på veckans V75-bana Bergsåker – minns SM-loppen på 1960-talen.
- Ett tidigt minne var Solglänts seger 1963 med Arne Simonsson. Kvisslebrun vann fyra raka på 1960-talet, till ett jäkla jubel.
Ska vi bortse ifrån att Månprinsen blev trött i den senaste starten och tro på ett fjärde raka SM-tecken?
- Hästen fick bett för tufft lopp och krigade det han kunde och blev väl helt enkelt mjölksyretrött. Han gjorde ändå ett kanonlopp men mötte några som var bra för dagen. Det normala är att Månprinsen vinner SM igen, säger Börje Andersson.
Vad är det ”onormala” i sammanhanget?
- Det är klart att det blir jättepengar om Månprinsen förlorar men det ska ändå mycket till. Om man till äventyrs ska måla upp någonting så är det att hästen nu har varit igång ända sedan i januari och tävlat. Gunnar har varit i Norge och Finland med honom och rest en hel del. Andra säsonger har han inte gjort årsdebut förrän i april, så det är ett litet annorlunda upplägg i år, slutar Börje Andersson.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »