V75: "Hur många gånger får jag segerdefilera?"

| 2016-09-26 09:11

Favoriten Darling Mearas vann Svenskt Travoaks och 2,8 miljoner kronor.
Stefan Perssons största triumf.
- Hur många gånger får jag segerdefilera? Sa Halmstadtränaren som bjöd på mycket känslor både i tv och inför Solvallapubliken.

Foto av THOMAS BLOMQVIST

Foto av THOMAS BLOMQVIST

Redan första gången Stefan Persson såg Darling Mearas kände han att hästen var något alldeles extra.
- Direkt när hon kom sa jag till skötaren: Herregud vilket fint sto! Jag gillade hennes exteriör och hennes kloka blick.
Efter en imponerande andraplats i försöken till Svenskt Travoaks körde Stefan Persson på söndagen ut som favorit i landets största lopp för de treåriga stona.
Och favoriten höll.
Stefan Persson hade plockat av skorna och även bytt huvudlag. Ändringar som föll väg ut men som ändå satte kuskens nerver och körhänder på prov.
- Jag fick sitta på helspänn hela loppet, hon snubblade ibland och jag tänkte herregud håll dig på benen bara så är det lugnt - och det gjorde hon. Jag är så tacksam att jag har den här hästen. Hon är en dröm.

Mycket känslor
Direkt efter loppet var 42-åringen tagen, det var mycket känslor.
- Jag är lipfärdig. Det är svårt att prata nu, ärligt talat. Vi har siktat mot detta loppet ända sedan vi började träna henne, sen blev allt rätt i dag.
Darling Mearas fick dubbla förstapriset i oaks eftersom hon är anmäld till Premiechansningen. 2,8 miljoner kronor på ett bräde innebär att hon på endast åtta starter (fem segrar, ett andra- och två tredjepris) tjänat över tre miljoner kronor åt ägarna och uppfödarna Snogarps Gård AB i Ystad.
- Hon har allt. Det är en toppmärr. Jag har älskat henne ända sedan hon kom till stallet. Jag är så tacksam att hon är hos mig, sa Stefan Persson som även hyllade sin personal och Halmstadkollegan Carl-Otto Göransson, som varit med och format hästen.
Tvåa blev Genta som fick 1,4 miljoner kronor och trea Xperia Knick som belönades med 700 000 kronor.

Jensen hade full kontroll
Nancy America
var favorit i Diamanstoets final (V75-1) och trots 20 meters tillägg satsade Flemming Jensen tufft mot ledningen efter 700 meter. Väl i spets hade sedan Flemming Jensen full kontroll och vann säkert.
- Hon kände bra hela vägen, konstaterade den danske tränaren och kusken.
I Oaks Consolation (V75-2) kunde inte favoriten Caddie Lisieux försvara innerspåret utan hamnade I tredje invändigt. När sedan luckan var på väg in på upploppet körde Kenneth Haugstad snävt och favoriten blev diskad efter en vass spurt som tvåa i mål. Vann loppet gjorde 25-oddsaren Gorgeous Boko som skrällde från andra utvändigt i händerna på Mika Forss.

Revansch för Dartagnan Sisu
Snacka om revansch! Dartagnan Sisu fick inte ens plats att vara med bland de 72 som fick vara med och kvala till Svenskt Travkriterium, men i Kriterium Consolation var Mattias Djuses talang överlägsen trots sämsta utgångsläget, spår 12.
- Mycket skönt. Det är en riktig häst. Hoppas att han fungerar framöver så kommer vi få mycket kul, sa Mattias Djuse.
V75-5 blev ett rivigt lopp med inte mindre än fyra olika ledarhästar innan favoriten M.T.Kingofthehill forcerades till ledningen med knappt 500 meter från mål av Björn Goop. Goop höll igång sin häst i gungande stil i sulkyn och det blev en knapp men ändå säker seger.
Erik Adielsson följde upp kriteriesegern med Deimos Racing i V75-6 med vinst även i Walter Lundbergs Memorial (V75-7) med Marcus Lindgren-tränade Bravo Navarone. Erik Adielsson tog ett initiativ mitt i loppet och körde resolut till spets med 1500 meter kvar. Ett vinstdrag och Bravo Navarone vann säkert före Reckless och Rapide du Pommeau.
Det kördes även storlopp för ponny på Solvalla. I Svenskt Ponnytravkriterium Kat. A (shetlandsponny) blev det seger för Hårtorps Gipzy och Freja Borg efter en stentuff upploppsduell med Mary Poppins och Viktor Blücher.
I Svenskt Ponnytravkriterium Kat. B (Gotlandsruss) vann H.G.Loreen med Hannah Gustavsson.
Sju rätt på V75 gav 59 658 kronor. Sex rätt gav 423 kronor och fem rätt 42 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »