2016-års betäckningssiffror

| 2016-11-25 11:49

För ett tag sedan presenterade ST (Svensk Travsport) de första betäckningssiffrorna för 2016. Än så länge är siffrorna inte helt fullständiga men så mycket vet vi att de ligger kvar på ungefär samma som förra året.

Maharajah en av tre fullbokade hingstar 2016. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah en av tre fullbokade hingstar 2016. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Under hösten dyker de upp, årets betäckningssiffrorna vilket vi tycker är lika spännande att gå igenom. I statistiken döljer sig bland annat 2020-års Kriterievinnaren och 2021-års Derbyvinnare, frågan är bara var?

Vi ser de här siffrorna som ett hopp om framtiden, en garanti att vi även nästa år kommer att få flera tusen små travföl i Sverige. Självklart vill vi att dessa siffror skall öka men, vi är nöjda över att årets betäckningssiffror ligger kvar på ungefär samma nivå som de senaste tre åren.
I de ännu inte helt definitiva siffrorna kan vi kontatera att 3 818 ston har betäckts 2016 vilket är 15 ston färre än vid första redovisningen för 2015. Men, när allt är färdigredovisat kommer den här siffran att öka och sannolikt nå upp till samma, eller till och med bli några flera än förra året.

Zola Boko var fullbokad för andra året i rad. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Zola Boko var fullbokad för andra året i rad. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Stenhård konkurrens

Vi som främst ägnar oss åt travtävlingar tycker att konkurrensen är hård på tävlingsbanorna. Men, när det gäller konkurrensen mellan avelshingstarna är den minst lika hård. I år har antalet hingstar som betäckt ston i Sverige, stationerade här eller med transportsperma från utlandet, dock minskat något.
Förra året var det 206 hingstar som betäckte minst ett sto, i år har den siffran minskat till 188 stycken.

Om man skulle slå ut årets betäckta ston på de 188 hingstarna skulle de i genomsnitt få 20 ston var. Men, så ser inte verkligheten ut, långt därifrån.

Tre med full bok

Förra året var det endast Zola Boko som blev fullbokad med 150 ston. I år fick han sällskap av vår egen Maharajah och nykomlingen amerikanen The Bank.
Det var en rejäl ökning för Maharajah från förra året då han betäckte 67 ston vilket förstås beror på den succé hans första kull gjort på tävlingsbanan.
I dag finns 72 kvar av hans kull födda 2013 som därmed är tre år. Nästan 70 %, 49 stycken, av dem har kommit till start och 29 stycken har vunnit lopp, eller 60% av dem som kommit till start. En riktigt stark avelsstart för Maharajah som ärver ner mycket av sin fantastiska inställning till sina avkommor.

Muscle Hill bäst av listhingstarna. Foto; C.Kärrstrand

Muscle Hill bäst av listhingstarna. Foto; C.Kärrstrand

Upp och ner i statistiken

En nykomling som fick över hundra ston är unghingsten Readly Express. Han fick 110 ston vilket var maxantal för hans del då han som bekant även tävlade med stor framgång under året.
Totalt sex hingstar fick över 100 ston mot 5 stycken förra året.
Förutom de fyra vi nämnt ovan, var det S.J´s Caviar (113 ston) och Raja Mirchi (111 ston). Den sistnämnde tog ett rejält skutt i statistiken jämfört med förra årets blyga siffra på 10 ston. Förklaringen till det är förstås de framgångar hans första kull haft på tävlingsbanorna. Främst av dem, så här långt är dubbelmiljonärskan Treasure Kronos som vann V75-lopp så sent som i lördags.

En annan klättrare i tabellen är One Too Many. I år gjorde han sin andra betäckningssäsong då han ökade siffrorna från 30 till 51 ston i år. Vi har hört mycket om hans fina ettåringar vilket glädjande nog även verkar ha nått stoägarna.

Även den svarta hingsten, Panne De Moteur har ökat sin språngrulla från 28 ston förra året till 48.

Lika snabbt som det kan gå uppåt i hingststatistiken när avkommorna går bra, lika snabbt kan det gå ner. En av årets stora förlorare bland avelshingstar är Pastor Stephen som i år betäckte endast 38 ston, nästan 100 stycken färre än förra årets 137 ston.
Marknaden kan ibland vara både hård och skoningslös där det kan gå mycket snabbt mellan succé och fiasko.

En annan hingst som rasat i statistiken är vår gamle hjälte Jaded. Redan förra året låg han väl långt ner i statistiken med endast 27 ston, i år har betäckt två!
Visst kan man undra när en Kriterievinnare och en av Sveriges genom tiderna snabbaste häst, därtill toppstammad med en grym exteriör inte får mer än två ston!

Marknaden är som sagt både hård och skoningslös, om den får rätt vet vi först om några år.

Hingststatistiken är rejält baktung. I år var det 111 hingstar, eller hela 60 % av alla verksamma hingstar som betäckte färre än 10 ston och 71 av dem betäckte fem ston eller färre.

Nedan hittar ni den totala fördelningen med förra årets siffror i parentesen.

100 ston eller fler  = 6 hingstar  (5 hingstar)
99 - 50 ston  = 18 hingstar (19 hingstar)
49 - 30 ston  = 15 hingstar (13 hingstar)
29 - 10 ston  = 46 hingstar (51 hingstar)
9 - 1 sto  =  111 (118 hingstar)  

Panne De Moteur ökade från 28 till 48 ston i år. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Panne De Moteur ökade från 28 till 48 ston i år. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Uppåt för de svenskfödda

Svensk travavel domineras av nordamerikanskt blod vilket kommer att gälla även för nästa års kull. Ungefär 40 % av de verksamma hingstarna i Sverige är födda i Nordamerika. Några procent under kommer de svenskfödda hingstarna och på tredjeplats kommer de 26 franskfödda hingstarna som var verksamma under året.
Resten är hingstar födda i Italien, Tyskland och en varsin från våra grannländer Finland och Norge.

Det som vi i år tycker är mycket positivt är av de sex hingstar som betäckte över 100 ston, är hela fyra svenskfödda!
Maharajah, Raja Mirchi, Readly Express och Zola Boko. Den sistnämnda var ensam svenskfödda förra året som hade över 100 ston.

Liten nedgång för listhingstarna

En avelshingst som står uppstallad utomlands men tjänstgör på den svenska marknaden med transportsperma, kallas för listhingst. De var totalt 52 hingstar som tillsammans betjänade 603 ston mot förra årets 688 ston.
Därmed har listhingstarna stått för ungefär 16 % av årets betäckningar.

Det var endast två listhingstar som fick mer än 50 ston under året, Muscle Hill 60 ston (62 st 2015) och Trixton 57 ston (61 st 2015).

One Too Many kom med 50+ listan i år. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

One Too Many kom med 50+ listan i år. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Kvalité lönar sig?

2010 infördes ett nytt bedömningssystem av travhingstar en VDN beskrivning med värderande omdömen med poängsättning. Ingen hingst förbjuds att användas i aveln om, den inte har eller bedöms nedärva defekter som strider mot djurskyddslagen.
Poängen avgör vilket avelsvärde nämnden sätter på hingstarna enligt följande;

86 - 100 poäng = Mycket högt skattat avelsvärde
71 - 85 poäng = Högt skattat avelsvärde
56 - 70 poäng = Medelmåttigt skattat avelsvärde
41 - 55 poäng = Lågt skattat avelsvärde
0 - 40 poäng = Mycket lågt skattat avelsvärde

I det gamla bedömningssystemet hade de hingstar som fått under 71 poäng, inte blivit godkända för avel.

Under 2016 tjänstgjorde 61 hingstar som blivit underkända i det gamla systemet. Tillsammans betäckte de 599 ston vilket motsvarar 15,7 % av totalen, en liten ökning från förra året då det handlade om 503 ston.

Bäst av lågpoängarna var, precis som förra året, Andover Andover som betäckte 54 ston (58 ston 2015). På listan över 50 ston hittar vi också nykomlingen Walk The Walk som precis tog sig upp med prick 50 ston.

Att avelshingstar med lågt skattat avelsvärde ökar är i sig oroande för visst är det väl så att kvalité lönar sig?
Om det talesättet stämmer även när det gäller travhästar, får vi svaret på om några år. Men, vi kan konstatera att om vi tittar på årets ettårsauktioner, så är det inte avkommor till hingstar med låga avelspoäng som sålts för de högsta priserna.

Precis som förra året kom det 22 nya hingstar på den svenska marknaden. Tre av dem hade fler än 50 ston, The Bank, 150 ston, Readly Express 110 ston och Walk The Walk 50 ston.
Totalt betäckte de nya hingstarna 505 ston eller 13,2 % av totalen.

Det finns mycket mer roliga fakta att hitta i årets betäckningsstatisk men vi nöjer oss där. De som vill ta en närmare titt på statistiken hittar den här

Tilläggas skall att i ovanstående siffror finns inte de ston med som transporteras utomlands och därmed inte redovisas i den svenska språngrullan.

Källor;

ST´s redovisning från 2016 års betäckningssiffror + Lars G Dahlgrens sammanställning i Travronen nr 75/2016

 

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »