Solvalla flyttar inte ifrån sina hedershästar

| 2017-01-20 17:43

Solvalla fyller 90 år i år och jubileet kommer att firas med festligheter i augusti.
En anrik bana vars innerplan bland annat är en begravningsplats för hästar.

Hedershästar begravda på Solvalla. Hästar begravda på Solvallas innerplan. Red Bon (vänster) och The Senator Indiana. Foto av Kanal 75

Hedershästar begravda på Solvalla. Hästar begravda på Solvallas innerplan. Red Bon (vänster) och The Senator Indiana. Foto av Kanal 75

Solvalla invigdes 1927 och i år firas 90-årsjubileet i mitten av augusti med extra pompa i samband med miljonloppet Jubileumspokalen.
Debatten som fördes för några år sedan om att flytta banan har tystnat. Inför jubileumsåret slås än en gång fast att Solvalla ska ligga kvar på dess nuvarande plats.
I slutet av 2008 undersöktes annars möjligheterna att bygga ett nytt Solvalla i Bromma.
- Det finns inga planer på att flytta Solvalla. Det korta svaret är att Solvalla kommer att ligga kvar och utvecklas på plats vilket Stockholms travsällskap beslutade för några år sedan, säger Solvallas sportchef Markus Myron.
31 juli 1927 kördes den första tävlingsdagen. En av hästarna som segrade då var Red Bon. Det handlade om en hingst, född i USA 1914. I Sverige var hästen vid tiden en så pass stor stjärna att han hedrades med ett eget lopp på Solvalla invigningsdagen 1927. Ett lopp Red Bon vann.
Red Bon kan spåras till några av dagens hästar. Jänkaren blev en ”hedershäst” och det blev faktiskt så att han begravdes på Solvalla.
Det ligger minst två hästar begravda på Solvallas innerplan. Förutom premiärdagsvinnaren Red Bon, finns stoftet efter en viss The Senator Indiana på banan.
En sak som börjar falla i glömska men passar bra att aktualisera under 90-årsjubileet.
- Jag hade faktiskt ingen aning om att det ligger hästar begravda på Solvalla, säger sportchefen Markus Myron

Hedershästar kom i jord
Travhästarna det handlar om är Red Bon (född 1914) och The Senator Indiana (född 1931).
Hästarna var så kallade ”hedershästar” som trots dåliga tider hamnade i jorden och inte på slakteri när den dagen kom. Travrondens och Expressens medarbetare Harper Carlström ägande Red Bon ett helt kapitel i boken Stjärntravare.

Vann kriteriet 1934
Harper Carlström skrev att hästen var född i USA och efter en tid köptes av affärsmannen Walter Lundberg och att den bland annat tävlade på Brunnsvikens is och på Solvalla.
En avelshingst som så småningom köptes in av Solvalla som hedershäst.
Den andre begravde var alltså även det en hedershäst. The Senator Indiana vann bland annat Svenskt Travkriterium 1934.
Uttrycket hedershästar torde alltså komma från djur som blev upphöjda på ålderns höst. Hedersmedlemmar av ett stall.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »