V75: Äppelboarna stående inslag på V75

| 2017-01-23 09:51

37-årige amatörtränaren Stefan Björkvall från Äppelbo stack än en gång upp bland proffsen på V75.
Dalmasen köpte sjuårige Önas Igor skadad för ett par år sedan och lyckades på lördagen för andra gången sedan i höstas ordna full pott i travets elitserie.
- Det är verkligen häftigt att ha en häst som ger allt varje gång!

Önas Igors andra seger på V75. Ägaren och tränaren Stefan Björkvall, systern och hästskötaren Susann Björkvall och Johnny Takter. Foto: Malin Albinsson Foto av Kanal 75

Önas Igors andra seger på V75. Ägaren och tränaren Stefan Björkvall, systern och hästskötaren Susann Björkvall och Johnny Takter. Foto: Malin Albinsson Foto av Kanal 75

På lördagen hade V75-cirkusen kommit till Färjestadstravet i Karlstad och tre amatörer gick från dagen som segrare.
För Stefan Björkvall från Äppelbo i Vansbro kommun var det karriärens andra V75-seger. Båda har kommit med sjuårige valacken Önas Igor.
Hästen köptes skadad i slutet av 2014 och byggdes upp med simträning. Efter ett 2015 utan starter har det blivit kontinuitet i tävlandet.
Seger i klass II i september med Peter Untersteiner i vagnen och nu – i åttonde raka V75-starten - blev det full pott igen. Den här gången i klass I tillsammans med Johnny Takter.
Stefan Björkvall driver ett familjehem och hästarna är ett levande inslag på gården.
- Vi simtränar hästarna mycket och så här års blir det en del pass på isen. Såna stjärnor som Önas Igor skulle man ha fler av. När Johnny tog ledningen förstod jag att det skulle vara bra chans. Vi har en häst som ger allt varje gång och gör oss glada, sa Stefan Björkvall i telefon en stund efter loppet.

Flög till ledningen
Johnny Takter körde till när bilen lämnade och Önas Igor flög till ledningen. Trots snabba 1.10,6 första 500 och ett varv efter 1.12,0 höll sjuåringen ihop sig fint till mål.
Bakom spurtade Rikshästen starkt Xanthis Amazing till andraplatsen. Det femåriga stoet har startat bra för tränaren Peter Strömberg och Stall Färjestad BK.

Debutsegrare i V75
Krister Palm från Gävle blev andre amatör ut att vinna V75. 25-årige lärlingen Billy Svedlund körde offensivt med sjuprocentaren Gärdsjö Aragon i kallblodsloppet och pressade favoriten Hallsta Vinnex till en kortare galopp efter 400 körda och tog ledningen.
Satsningen höll till mål med den nioårige valacken som belönades med 100 000 kronor.
Fullträffen var den första i V75 både för både Billy Svedlund och tränaren Krister Palm.
Åmålshästen Barkevious Mingo så helläcker ut när han spårade bronsloppet från start till mål. Carl-Johan Jepson gav full gas i starten och sexåringen flög till ledningen.
- Han blev piggare och piggare och jag ville inte släppa ut den i rygg, sa Carl-Johan Jepson som satt med fulla linor loppet igenom.
Segern var amatören Nils L Norelius första på V75, på 16 år. Enligt uppgift var Barkevious Mingo Åmålstravets första V75-vinnare på nio år.

Piratens 21:a i V75
V75-följetongen On Track Piraten var brakfavorit i Färjestads Jubileumslopp – spelad på 88 procent! Johnny Takter brydde sig inte om att strida om någon ledning utan lät i stället nioåringen kliva upp utvändigt ledande Royal Fighter när det återstod 900 meter av sprinterloppet.
Piraten gjorde sedan som han brukar och klev undan med några säkra längder. Segertiden skrevs till 1.10,7 och enligt kusken fanns det en del sparat.
- Som det känns har hästen aldrig varit bättre, sa Johnny Takter om fenomenet som nu tog karriärens 21:a seger i V75.

Eriksson styrde fram
Robert Bergh var inte på plats i Karlstad och hade lämnat över Tournado Dream till Ulf Eriksson. Fyraåringen styrdes upp utvändigt ledaren varvet från mål och visade fin styrka i loppet för den lägsta klassen på V75.
Storfavoriten Titan Brodde kom farande som ett jehu efter startgalopp men rullade över igen i mitten av upploppet.
Hemmafavoriten Fossens Bonus togs lugnt från start i silverdivisionen av Magnus Jakobsson. 1100 meter från mål synades ledande andrahandsfavoriten Thai Navigator men redan 500 från mål var Fossens Bonus en slagen häst och allt stod inte rätt till.
Thai Navigator rann undan enkelt för Björn Goop. Norska proffset Anette Skårnes tränar.
Ett lopp för ston avslutade omgången. Carl Johan Jepson ordnade där sin andra seger i V75 för dagen med Axevallatränaren Eric Martinssons Baharat.
På V75-spelet betalade sju rätt 102 347 kronor. Sex rätt delade ut 1 119 kronor och fem rätt gav 101 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »