V86: Expresstrav i kubik

| 2017-02-23 08:59

Två avdelningar som kördes samtidigt.
Det blev faktum sedan Solvalla fått problem med banunderlaget under onsdagens V86-tävlingar.
Några sekunder efter att Global Un Poco krossat motståndet från dödens spurtade Alvena Take It förbi sina konkurrenter på Åbytravet.

Expresstrav är ett koncept som utvecklats av ATG för V86-spelet de senaste åren.
Men mer express än den här onsdagskvällen lär man knappast få uppleva.
Minuten efter att bilen släppte fältet för V86-6 på Solvalla gick starten för V86-7 på Åbytravet.
Och eftersom det senare loppet kördes över kortare distans skilde det bara sekunder mellan målgångarna.
Vad spelarna tyckte om detta återstår att se, men klart är i alla fall det blev snabba kast för alla som lämnat in V86-system.
Vinnarna i sig var inte speciellt oväntade.
Svante Båths Global Un Poco må ha startat karriären i skymundan av sin obesegrade stall- och kullkamrat Coin Perdu, men visade nu att han också har ambitioner att tillhöra den absoluta kulltoppen.
En resa utvändigt om värste konkurrenten Hotshot Luca spelade mindre roll på det sviktande banunderlaget där innerspåret i slutsvängen helt sonika stängdes av i de två sista loppen på Solvalla.
- Det är inte världens tekniker det här, men han har ett hjärta och inställning av guld, kommenterade körande Erik Adielsson som även hade sin åsikt om konerna som ställts ut för att markera den provisoriska banmarkeringen.
- Det är klart att det går att hitta det negativa i det, att det borde upptäckts tidigare. Men jag skulle vilja fokusera på det positiva, våra vänner hästarna. Vi ställer ut signalröda koner som de aldrig har sett förut, och de bara springer förbi. De är tappra våra vänner.
Vad gäller samtidiga vinnaren Alvena Take It blev det en årsdebut med mersmak då hon blåste fältet i tredjespår sista 700.
- Det är nästintill ett toppsto. Jag hoppas att hon kan ta det sista steget också. Det är inte otänkbart, hon har inte gjort så många starter i sitt liv, sade Peter Untersteiner.

Amatördominans
Annars var det amatörernas afton på Åbytravet där Olof Thorson bjöd på kvällens överraskning.
Medan konkurrenterna körde sig stumma över tre varv i snålblåsten bidade han sin tid i djupaste kön bakom Liza With A Z.
Det var receptet för att speeda förbi alla inklusive tappre Albratros D.K.
- Det blev trångt in i första sväng, hade jag varit elak där hade jag gått ner. Men nu backade jag och det blev nog vinstdraget. Jag har alltid sagt att den här hästen borde gå bra över lång distans, men statistiken visade ju annat. Men jag har nog kört illa de gångerna, funderade veteranamatören som denna kväll visade bäst kyla av alla - kanske inte helt oväntat om man en gång i tiden varit i ledning i världens största pokerturnering i Las Vegas.
Nils Norelius från Åmål har ännu inte investerat i en så kallad jänkarvagn, men med ytterligare 60 000 kronor på kontot för Barkevious Mingo kanske det är dags.
Nu fick man låna en och hästen visade sig minst lika inspirerad som vid V75-vinsten näst senast. Avslutningen på 1.08,2 sista 500 torde vara årets snabbaste på en svensk travbana och räckte naturligtvis till överlägsen seger från ledningen.
- En enorm lycka, jag kan inte säga något mer, sade en tårögd tränare.
Tredje amatörvinnaren kom genom Ida Lundquists Elegant Ås som bjöds en hårddragande ledarrygg i Dogge Sting av Stefan Söderkvist och enkelt speedade förbi.

Snygg årsdebut för Unique Juni
På Solvalla blev det mer favoritbetonat.
Hans R Strömbergs E3-vinnare Unique Juni årsdebuterade snyggt med en knapp spurtvinst för Kaj Widell medan Örjan Kihlström satte dit Roger Walmanns Takeaway efter en liknande ryggresa.
Kvar återstod Peter G Normans nyförvärv Neutron Broline som visade sig bemästra det krävande innerspåret och fastställde V86-utdelningen till 73 709 kronor genom att spåra runt om för Ulf Ohlsson.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »