Tusenmetersbana på Yttersta

| 2017-03-17 09:13

Träningsanläggningen på Yttersta skall få ett nytt tillskott, en tusen meter lång rundbana. Pasi Aikio är "eld och lågor" över att kunna utöka träningen på hemmaplan.

Pasi kör Who´s Who på rakbanan med rundbanebygget i bakgrunden. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Pasi kör Who´s Who på rakbanan med rundbanebygget i bakgrunden. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

För ett par veckor sedan sattes första grävskopan i jorden på Menhammar och Yttersta för att göra träningsanläggningen ännu bättre. En tusen meter lång rakbana är under uppbyggnad, ett viktigt komplement till anläggningen som har saknats på Yttersta.

Yttersta är redan idag en fantastiskt fin anläggning med fyra olika tävlingsstall, en egen unghästavdelning, runt 40 rasthagar, en svagt stigande rakbana på ca 950 meter, en ca 900 meter lång backbana samt en skogsslinga på ca 5 kilometer i kuperad terräng. Alla banor hålls i ett mycket bra skick och det är väldigt sällan som träningen måste ställas in på grund av att banorna är dåliga.

Lägger man sedan till att det på Yttersta är en fantastisk miljö för både två och fyrbenta är anläggningen i det närmaste komplett.

Rundbanan växer fram. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Rundbanan växer fram. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Eld och lågor

Det som fattats på Yttersta är en bra rundbana men, inte så länge till. Bygget med den nya banan är i full gång och beräknas vara klar om ett par månader.
Pasi Aikio längtar till dess att han skall få köra ut på den nya banan, han berättar;

- Ja jag är eld och lågor över den nya banan! Det är fantastiskt på alla sätt att få en egen rundbana hemma. Nu måste vi åka in till Solvalla för att hästarna skall få träna på kurvtekniken på banan och få upp tempo i kroppen. Även om det bara tar runt 45 minuter att åka in till Solvalla så innebär det alltid en viss risk att transportera hästarna samt att det tar en hel del tid och inte minst påverkar det miljön. När vår bana är klar så slipper vi de flesta av de resorna för då kan vi sköta det mesta av den träningen hemma. Det kommer att bli ett riktigt lyft för Yttersta och vår träning och jag ser verkligen fram emot när den blir klar, avslutar Pasi.

Sista kurvan på rundbanan. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Sista kurvan på rundbanan. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Klar i maj

Den blivande rundbanan på Yttersta kommer att vara klar någon gång under senare delen av maj. Tidsmässigt kommer det väldigt lämpligt för hästarna som tränas på anläggningen för i sommar kommer Solvallas bana att vara stängd i flera veckor.
Den sjunde juni kör de en tävlingsdag och efter det skall STCC köra biltävlingar på banan. När de är klara kommer det att göras en stor och välbehövlig banomläggning då den senaste gjordes så långt tillbaka som 2005.
Därmed kommer Solvallas bana att vara stängd från och med den 8 juni fram till den 29 juli!

När rundbanan på Yttersta är klar kommer den av vara tusen meter lång, åtta meter bred och ha kurvor med en dosering på 8 %, Solvallas bana har 16%.
Till bankroppen kommer det att krävas ca 1 500 lastbilslass med olika banunderlag.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »