V75: Bländande årsdebut av Shadow Woodland

| 2017-03-27 09:12

I fjol årsdebuterade han med världsrekord.
Den här gången nöjde han sig med att utklassa motståndet i gulddivisionen.
Shadow Woodland ser ut att gå en glimrande sommarsäsong till mötes.
- Han var imponerande, konstaterade kusken Ulf Ohlsson efter lördagens uppvisningen i V75.

Reijo Liljendahls Shadow Woodland löste årsdebuten på bästa sätt tillsammans med Ulf Ohlsson. Foto av MICKE GUSTAFSSON

Reijo Liljendahls Shadow Woodland löste årsdebuten på bästa sätt tillsammans med Ulf Ohlsson. Foto av MICKE GUSTAFSSON

Reijo Liljendahl har inlett 2017 mycket försiktigt. I väntan på våren har han fokuserat på träning och inför lördagens V75-tävlingar hade stallets hästar endast bokfört sig för en seger.
- Det har varit lite lågsäsong under vintern. Vintern är hockeysäsong och sommaren är travsäsong, sa Reijo Liljendahl skämtsamt i Mantorps vinnarcirkel sedan en av stallets vassaste hästar skojat med motståndet i gulddivisionen.
Från ledningen avfärdade Shadow Woodland enkelt utvändige El Mago Pellinis ihärdiga försök att utmana och över upploppet stegade han undan till överlägsen seger.
- Han var så fin som jag trodde. Man vet aldrig när det är årsdebut men jag hoppades och trodde på det här. El Mago Pellini är ingen dålig häst och han manglade på hela vägen. Att orka stå emot det är bra. Jag är nöjd med både häst och kusk, sa Liljendahl.
I fjol inledde Shadow Woodland säsongen med världsrekordet 1.11,1 över 1 640 meter med voltstart och innan årets slut hade han bland annat buntat ihop ett namnkunnigt gäng i en gulddivisionsfinal. Nu går han en ny säsong i hetluften till mötes och ett lopp är extra intressant.
- Nu ska vi först komma hem och gå igenom hästen och se att han mår bra, men ser vi lite mer långsiktigt hoppas jag att han kan vara med i Suur-Hollola-Ajo i Finland där han har varit tvåa och fyra de senaste åren.

Järnlady tog ner favoriten
På förhand var det upplagt för att Lutfi Kolgjini skulle bli dagens V75-kung och han inledde också omgången med att köra Face Ribb till överlägsen spetsseger i klass I.
- Jag hade drygt 1.11 sista 1 000 med bomullen och det norska huvudlaget kvar. Han vann på treans växel kan man säga, sa Kolgjini, som fick nöja sig med en fullträff.
I Kjell P Dahlströms Minne för femåringar var hans Breeders’ Crown-vinnare Target Kronos megafavorit och när körande Adrian Kolgjini efter en snabb inledning fick dra ner rejält på tempot talade allt för seger. Men en annan Breeders-vinnare, Daniel Redén-tränade stoet In Toto Sund var av en annan uppfattning. När hästarna kom upp för varvning lämnade hon positionen som sjunde och sista häst, avancerade fram utvändigt om ledaren och stegade förbi över upploppet.
- Det är en ruggigt fin märr det här och Daniel hade ställt i ordning så att det var form på en gång, sa kusken Örjan Kihlström.
Hästens tränare Daniel Redén trodde emellertid inte att hästen skulle prestera på topp direkt i årsdebuten.
- Det är tur man inte är spelare, sa Solvallatränaren och fortsatte:
- Jag fick egentligen aldrig upp några segerförhoppningar men hon har en ruggig inställning och jag tror att det kan bära långt för henne framöver.
Även i silverdivisionen gjorde spelarna en Lutfi Kolgjini-häst till favorit och ännu en gång var det Örjan Kihlström som satte käppar i hjulet för Jägersrotränaren. Kolgjini kom planenligt till ledningen med Djali Boko men efter att Kihlström varit nära att kuppa sig till ledningen med Valeur blev Djali Boko het och drog iväg i ensamt majestät långt före klungan. Han höll berömvärt till andraplatsen men var chanslös att stå emot starkt spurtande skrällen Order To Fly.
- Jäkligt kul att han fick spräcka segernollan i V75 i dag. Det har liksom aldrig klaffat men i dag var det verkligen dags, sa körande tränaren Per Lennartsson.

Karriärens första V75-seger
Dagens kanske lyckligaste vinnare på Mantorp var Halmstadlärlingen Joakim Granlund. Tillsammans med sin egen passhäst Umberto Axe tog han karriärens första V75-triumf i lärlingsloppet.
- Vad fräckt! Det här är magiskt! Få vinna V75 liksom...det här är vad vi alla drömmer om, segerbubblade 24-åringen.
Jerry Riordan-tränade Umberto Axe levererade en tung långspurt från femte par utvändigt och krigade sig förbi tappre favoriten Albatros D.K. i sista steget.
- All heder åt Jerry! Han är fantastiskt som låter oss köra så fina hästar, sa Granlund.

Dragster levde upp till namnet
I bronsdivisionen följde Dragster upp sin imponerande årsdebut med en ny enkel seger från ledningen.
- Man behöver inte vara något geni för att köra honom. Han är travsäker och startsnabb. Han bryter visserligen ner lite i svängarna men det var absolut ingen fara i dag och han vann hur lätt som helst, sa hästens tränare och kusk Roger Malmqvist.
Klass II rundade av V75-omgången och trots tuff press på den första bortre långsidan grejade Svante Båth-tränade National Prince (Erik Adielsson) sin tredje raka seger från ledningen.
Sju rätt på V75 betalade denna jackpotomgång 721 668 kronor. Sex rätt gav 1 472 kronor och fem rätt belönades med 98 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »