V86: Bergh har släppt det där med Diamanten

| 2017-07-20 08:29

6 701 personer på Sundbyholmstravet såg Diamanten vinna Eskilstunas Fyraåringstest på onsdagkvällen.
300 000 kronor var segern värd för kullettan som vunnit både Kungapokalen och Sprintermästaren i år men inte får vara med i derbyt i höst.
- Ah, jag har släppt det där nu. Vi har haft mycket kul med honom i år och förhoppningsvis kan vi komma tillbaka för Breeders' Crown här i Eskilstuna i slutet av året, sa Robert Bergh.

På onsdagkvällen gläntades det lite på draperierna inför höstens travderby.
Sundbyholmstravet höll i hela V86-omgången och crescendot lät vänta på sig till den sista avdelningen.
Ett test blev det över derbydistansen 2640 meter i Eskilstunas Fyraåringstest med 300 000 kronor till vinnaren. Synd bara att dominanten i år och vinnaren av loppet inte får vara med i Svenskt Travderby.
Hockeyprofilerna Peter och Kent Forsberg som äger kanonen glömde helt enkelt att betala de första insatserna till loppet.
Men efter segrarna i Kungapokalen och nu senast Sprintermästaren har man haft "kul ändå" tillsammans med hästen menade tränaren Robert Bergh.
- Det kändes surt i fjol men jag har i alla fall släppt det där nu. Det finns så mycket annat. Vi har bland annat Breeders´här i Eskilstuna senare i höst.

”Redo för alla uppgifter”
Diamanten krigade till sig segern i Sprintermästaren från positionen utvändigt ledaren. I onsdagskvällens lopp inledde Robert Bergh från ett bakspår och testade en offensiv och kuppade sig till ledningen redan 1800 meter från mål.
Det blev inte så mycket action i loppet. Diamanten fick hållas i spetsen och gled mycket enkelt undan, närmast före Policy Of Truth och Magic Gwin
- Han vinner på alla distanser och banor och med olika loppscenarion - det har ingen betydelse liksom. Han är redo för alla uppgifter och tycker att det här bara är kul, sa Robert Bergh som rankar Diamanten som en av sina” tre-fyra-fem” främsta hästar genom tiderna.

Fyra hästar i rad
1640 meter auto var förutsättningarna i loppet för den högsta klassen. Örjan Kihlström hade innerspåret med kvällens största favorit Canari Match och hade inget svar när Hans-Owe Sundberg laddade med startbössan Charrua Forland.
Men i en våldsam avslutning blev det öppet bakom ledaren och Kihlström kunde slinka ut med 60-procentaren och slå av en trio hästar kort före mål.
- Det är en väldigt mysig häst som borde ha lite utveckling kvar i sig, sa segerkusken om Canari Match som Daniel Redén köpte i Frankrike i vintras och nu gjorde sjätte starten på svensk mark.
Stora plus till tvåan och trean i mål, Fossens Bonus och Seedorf O.M.F.
Daniel Redén hade två hästar med sig från Örsundsbro och blev hundraprocentig.
Annars hade publiken i Eskilstuna nog hoppats på hemmaseger i det inledande femåringsloppet...
Amatören Malin Bergströms fina sto Galactica mötte hingstar och valacker och stred bra i ledningen men förpassades till andraplatsen kort före mål.
Örjan Kihlström lät Tobin Kronos glida fram utvändigt dryga varvet från mål och kunde retfullt enkelt ta sig förbi sista 100 meterna, snyggt inmåttad av Örjan Kihlström.
Underkant 1.10 sista varvet – en kul duell.

Målettan plockades bort
Sedan i januari har det gått att samla poäng på Solvalla och Sundbyholm i stoserien Mälardalscupen och på onsdagen var det dags för final.
Det blev en upplösning som rörde upp känslor sedan målettan Must Have och Pierre Nyström fråntagits segern för en enligt domarna snäv körning på den sista bortre långsidan där man bytte ut tredje invändigt till positionen rygg ledaren.
I stället gick segern till överraskningen Kitspirit och Troels Andersen. Gävlestoet fick dra upp spurten från kön och avslutade stark i ryggar i tredjespår sista varvet.
- Hon gjorde ett bra lopp. Jag är nöjd med resultatet men inte sättet vi vann på. Nog för att man kunde ana att den andra hästen kunde plockas bort men man vill ju helst vara först, sa Troels Andersen.

Ny Onkel-stjärna?
Reijo Liljendahls treåring Evazan Am ser mycket klassig ut. Nu skojade valacken med motståndet i treåringsloppet på V86. Ulf Ohlsson satt bakom vinnaren. Storhästägaren Onkel Invest Oy, Finland kan ha en ny stjärna på gång.
Peter Untersteiner förlorade som jättefavorit med Kash Brodda (52 procent) i försöket till Diamantstoet. Favoriten satt bland de sista varvet från mål och det blev några meter för långt fram och en andraplats efter Raise Broline och Erik Adielsson. Karlstadamatören Ingemar Holm tränar.
Trekilometersloppet blev dråpligt med starke men mycket osäkre favoriten Quahar Q.C. i täten efter ett varv. Bakom tassade Jörgen Westholm med Alorac Mathbell och när det återstod 600 meter plockade Westholm ut sin häst.
Alorac Mathbell var förbi ett litet tag på upploppet men strax före mål återtog Quahar Q.C. kommandot och vann på målfoto.
- Han travade till sig över upploppet och då kunde jag släppa åt honom det som behövdes, summerade segerkusken Ulf Ohlsson.
Johan Untersteiners Broadway Appolo tog fjärde raka segern i bronsdivisionen efter ledning från start till mål. Stefan Melander-tränade Lavidaloca de Vie sålde sig dyrt i dödspositionen.
V86 delade ut 6 465 kronor för åtta rätt. Sju rätt gav 87 kronor medan det blev jackpot på sex rätt och miljoner vidare till nästa onsdag

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »