Inför V75/söndag: "Darling Mearas kanonfin - vill inte byta häst med någon"

| 2017-07-21 11:15

Han är Skara-sonen som vänder hem för att vinna det största loppet på sin gamla hemmabana med den bästa häst han har tränat.
Efter att Darling Mearas vann Svenskt TravOaks i fjol har Stefan Persson haft siktet inställt på Stochampionatet.
- Jag har en jättebra känsla och vill inte byta häst med någon, säger han.

Darling Mearas var kullens drottning bland de treåriga stona i fjol och vann det största loppet Svenskt TravOaks. I år har planen och matchningen gått ut på att ha henne på topp för att även vinna det största loppet för fyraåriga ston, Stochampionatet. Att loppet dessutom körs på Stefan Perssons gamla hemmabana Axevalla gör inte saken sämre. En bana som han en gång i tiden började att springa på långt innan han blev tränare.
- Alla vill ju vinna Stochampionatet såklart, men för mig som är därifrån och har sett de flesta upplagorna på plats så länge man har hållit på, vore det självklart något extra. Det vore oerhört stort om det lyckades, säger Stefan Persson.

Broder Håkan kör Luck Is Back
Det blev succé i uttagningsloppen för Halmstadtränaren då han inte bara kvalade in Darling Mearas som vann enkelt från ledningen. Han skrällde även med Luck Is Back som spurtade ettrigt till seger. Det är naturligtvis stort att ha två hästar med i loppet som har 1,2 miljoner kronor i förstapris. Eftersom Kevin Oscarsson som jobbar i stallet är avstängd, fick broder Håkan chansen att köra Luck Is Back.
- Det är roligt för Håkan och han är en duktig kusk. Dessutom passar han bra på den här typen av hästar, menar Stefan.
- Båda hästarna mår bra och de har joggat lite lätt under veckan och fått massage. De känns fortsatt jättefina och hästarna är i bästa tänkbara författning. Allt jobb är gjort och nu gäller det bara att slippa otur. Det ser väldigt spännande ut.

”Kändes kanonfin – mycket krafter kvar”
Darling Mearas har tagit åtta segrar på 13 starter och bara varit utanför prispallen en gång. Hon har sprungit in 3,7 miljoner kronor och efter att ha suttit fast i årsdebuten har hästen övertygat i två raka segrar. Näst senast spurtade hon ner samtliga från spår tolv i ett Breeders Crown-lopp via en mycket snabb avslutning. Och senast i uttagningsloppet till Stochampionatet vann hon enkelt från ledningen.
- Hon kändes kanonfin och vann lätt med mycket krafter kvar. Hästen har känts jättefin hela året och även på Rättvik näst senast. Hon har känts fräsch och fin och har fått tre fina lopp i kroppen efter sitt uppehåll.
- Hästen har blivit starkare i kroppen gentemot i fjol och bär upp sig bättre nu. Förra året sprang hon och kotade över lite men det gör hon inte längre.

”Kan absolut vinna”
Darling Mearas fick spår fyra bakom bilen när startspåren lottades och är invändigt om den värsta konkurrenten och favoriten Cash Crowe. Men det är väldigt starka konkurrenter i övrigt och många menar att det här är ett av de bästa Stochampionaten (V75-6) som har körts.
- Framförallt bredden håller oerhört hög klass. Jag vill inte förringa någon annan men jag vill inte byta häst med någon. Det säger jag också för att jag tycker så oerhört mycket om min häst. Det är en stentuff final men jag har en väldigt bra känsla. Hon kan absolut vinna, säger Stefan Persson.
- Jag kommer att prova ordentligt från början. Hon öppnade jättebra i försöket utan att jag laddade med henne och hon är väldigt snabb ut. Nu blir det dessutom barfota runt om. Hon sprang ju barfota i fjol men nu är hon som sagt starkare i kroppen och har bättre hovar så jag tror att det kommer att passa ännu bättre i år.

”Innerspår är bingo för Luck Is Back”
Stefan Perssons andra häst, Luck Is Back, så var det en rejäl skräll när hon vann sitt uttagningslopp. Efter en resa i tredje par invändigt kom hon ut femhundra meter kvar och via en vass spurt över upploppet fångade hon in Unrestricted kort före mål.
- Det var överraskande, fast egentligen inte eftersom jag visste att hon hade den kapaciteten. Men jag tyckte inte att hon hade visat den rätta formen innan och var lite svårbedömd i träningen. Så jag hade inga jätteförhoppningar fast egentligen är hon så här pass bra även om hon inte alltid har tagit fram det på rätt sätt.
- Nu fick hon ett perfekt läge och innerspår är bingo för hennes del. Hon kommer att få en riktigt bra resa och då avslutar hon vasst som senast. Jag var jäkligt nöjd med henne i försöket och hon springa med och tjäna fina pengar här. Hon kommer dessutom att gå framåt med senaste loppet i kroppen. Det blir samma balans och utrustning igen, barfota runt om och norskt huvudlag. Det var första gången hon gick med norskt senast.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »