2-åringarna till tävlingsstallet

| 2017-09-07 14:35

Hösten innebär en hel del förändringar för hästarna på Yttersta och Menhammar. Nu när betessäsongen börjar närma sig sitt slut, skall ettåringarna tas in för att börja köras in och tvååringarna får du flytta på sig till tävlingsstallet.

Alone kikar sig nyfiket omkring. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Alone kikar sig nyfiket omkring. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

När sommaren falnar bort och hösten börjar ta vid sker det en hel del förändringar på Menhammar och Yttersta. På stuteriet skall fölen börja skiljas av från stona och ettåringarna skall förberedas för auktion eller skickas iväg till olika tränare för inkörning.
En del av hästarna skall ner till Ytterstas unghästavdelning och då är det dags för tvååringarna att flytta till tävlingsstallet.

Plugga vidare

Precis som för oss tvåbenta, är det många som både börjar i skolan och pluggar vidare under hösten.
När det gäller travhästar så börjar de i skolan som ettåringarna för att köras in och förhoppningsvis gå den långa vägen mot det som alla hästägare hoppas på, en lång och framgångsrik tävlingskarriär.
På Yttersta flyttar ettåringarna nu in i unghästavdelningen vilket innebär att de tvååriga hästarna flyttar upp till tävlingsstallet för att plugga vidare.

Alittlebitlater morskar upp sig mot grannen Wipped Eggs. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Alittlebitlater morskar upp sig mot grannen Wipped Eggs. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Nytt och ovant

Men, innan ettåringarna får komma in i unghästavdelningen, skall stallen och hagarna göras rent och fräscht samt desinficeras ordentligt för den nya kullen. Tvååringarna har därför börjat flytta in i tävlingsstallet vilket förstå är nytt och ovant för de unga hästarna. Sedan de föddes har de varit "uteliggare", gått ute dygnet runt så när de nu skall helt stå inne i en box på nätterna, är en stor omställning. De brukar dock vänja sig väldigt snabbt och snart känna sig hemma.

Egen skötare

En annan nyhet för dem är att de nu får en skötare som blir ansvarig för dem i deras vardag. De skall hålla koll på i princip allt om hästen, att den äter och dricker, eventuella temperaturskiftningar och hur den rör sig i hagen och i boxen. De skall också se eventuella skador och jobba med att förebygga dem. Självklart skall de också köra sina hästar i träningen, om inte Pasi själv sitter upp, då de skall ha full koll på hur hästarna känns och agerar.
Att vara hästskötare är med andra ord ett väldigt, väldigt ansvarsfullt jobb. De är en mycket viktigt del i hästarnas liv.

All Ears såg lite vilsen och försiktig ut första dagen i sin stora box. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

All Ears såg lite vilsen och försiktig ut första dagen i sin stora box. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Matcha häst och skötare

Pasi Aikio är dock den som är ansvarig tränare för våra hästar på Yttersta. Det är också han som har bestämt skötare till våra tvååringar. Att skötare och häst passar bra ihop är förstås väldigt viktigt, att de tycker om och känner sig trygga med varandra vilket vi hoppas att nedstående lista kommer att göra.

Activist - skötare Reko Seppä
Adorable Lady - skötare Reko Seppä

Alittlebitlater - skötare Tessan Forslund

Alone - skötare Lisa Skogh
A Square Dance - skötare Lisa Skogh

All Ears - Vera Järvenpää

Vi önskar alla skötare ett stort lycka till med våra hästar! 

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »