V75: 2 000 segrar och cirkeln sluten för Persson

| 2017-09-18 09:35

Förra helgen var det nära att han tog sin 2 000:e seger i det norska kallblodsderbyt.
Den lät vänta på sig till lördagen på Bollnästravet då 58-årige Jan-Olov Persson fick jubilera i Dubbelcupen på V75 tillsammans med B.W.Sture.
- Det här var faktiskt ett bättre tillfälle, för det var här i Bollnäs jag körde min första häst Skarpjänta för exakt 40 år sedan. Så det kunde inte bli bättre regisserat.

2 000 pinnar och cirkeln sluten. Hagmyrentränaren Jan-Olov Persson jubilerade i V75 i Bollnäs. Foto: Micke Gustafsson Foto av MICKE GUSTAFSSON

2 000 pinnar och cirkeln sluten. Hagmyrentränaren Jan-Olov Persson jubilerade i V75 i Bollnäs. Foto: Micke Gustafsson Foto av MICKE GUSTAFSSON

2 000 segrar som kusk är en gräns svår att nå för de allra flesta.
Om man som Jan-Olov Persson inte kör så mycket och länge drivit ett stort travstall är det en ännu större bedrift..
När Tand Kraft förra helgen åkte dit i de sista stegen i det norska derbyt laddade Hagmyrentränaren om och kom igen i ett mindre lopp.
I Dubbelcupens final var planen att snabbt ta sig till ledningen och sedan stanna där med starke fyraårigen B.W.Sture. En plan som höll på att grusas direkt.
B.W.Sture – en tung favorit spelad på 49 procent – tog ett snedsteg i starten.
- Han höll på att hoppa' direkt när jag vände upp från start. Men sedan tog han i bra och det kändes som att det skulle bära hela vägen när vi kom till ledningen, sa jubilaren Jan-Olov Persson.
Kallblodssportens store PR-man i Sverige har tränat fram många miljonärer och mångmiljonärer som gått vidare i aveln.
Mest känd är förstås Persson för den egna uppfödningen Järvsöfaks, tiders främste kallblodstravare med världsrekordet 1.17,9, 201 segrar och dryga 22 miljoner insprunget.
Jubileumshästen B.W.Sture är passande nog en häst efter den stora avelsmatadoren.

”Bonnpojk från Järvsö”
Jan-Olov Persson har jobbat hos Stig H Johansson, Gunnar Nordin, Gunnar Melander, Sten Gradling och Berth Johansson. 1985 blev han proffs på Hagmyren och i fjol kom tränarseger 2 000. Nu uppnåddes 2 000 som kusk.
- Jag trodde aldrig att man skulle komma upp i tvåtusen segrar. Redan när jag passerade tusen tyckte jag att det var fantastiskt bra gjort för en bonnpojk från Järvsö.

”Bra men inte som bäst”
De 3 369 i publiken i Bollnäs fick vara med om en solig dag på travet.
I Bollnäsloppet (gulddivisionen) slutade hemmahoppet Spitcam Jubb fyra efter att ha testats i ledningen av Kaj Widell.
Nadal Broline - dagens största favorit spelad på 69 procent på V75 - fick en resa i andra utvändigt och genom den sista kurvan gjorde sig Ulf Ohlsson ingen brådska i tredjespår.
- Vi satt bra där vi satt och visst vann vi ganska enkelt. Men man har ju så stora krav på den här hästen och jag tyckte ändå inte att han hade sin absolut bästa dag, sa Ulf Ohlsson.
Starkt tvåa överraskningen Francais du Gull.

Överraskande ledare
Peter Untersteiner hade med sig fem hästar från Halmstad och tog en tränar- och kuskdubbel på V75.
Hollandsfödde Generaal Bianco har visat oerhörda speedresurser sedan han kom till Halmstad i slutet av maj. I brons kom femte seger i sjätte starten sedan fyraårigen överraskat med att ta ledningen från innerspåret. Generaal Bianco vann på ett mycket mersmakande sätt.
- Innerspår ville jag ju inte ha med honom eftersom han blev het den enda gången jag laddat från start. Men han var så lugn och trygg hela dagen att jag gav honom signal direkt. Sedan sprang han bara och klippte med öronen, sa Peter Untersteiner, som även vann silverdivisionen från ledningen i egenskap av storfavorit med nyförvärvet Springover.

Sidbäck tog chansen
V75-2 var ett försök till Diamantstoet med hästar i tre led bakom bilen (spårtrappa). Amatörkusken Jessika Sidbäck från Sundsvall inledde längst bak med Carja och var bara spelad på fyra procent.
I det stora amatörloppet K.G. Bertmarks Minne blev Sidbäck knappt slagen med Carja som tränas av Thomas Lönn. Nu kom revanschen och karriärens största seger.
- Nästan alla väljer ju de etablerade och riktigt duktiga kuskarna på V75 och jag är oerhört tacksam över att jag fick den här chansen av tränaren och ägarna Stall Nötskrika, sa en överlycklig Jessika Sidbäck.
En större skräll ändå på V75 var fyraåriga stoet They don't Know. Göran Lång, numera tränare på Romme, mangerar hästen och var med och försökte kvala in till Stochampionatet i somras där stoet gjorde bra ifrån sig som trea. Torbjörn Jansson hamnade nu i tredjeparet invändigt och över upploppet kom luckan.
I avslutningen (klass I) ledde tappre sjuprocentaren Titan Arrow runt om för Ulf Eriksson. Martin P Djuse från Bergsåker tränar.
Därmed fastställdes utdelningen till 49 354 kronor för sju rätt. Sex rätt på V75 delade ut 245 kronor och fem rätt 16 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »