2017-års betäckningssiffror

| 2017-10-27 12:19

För ett tag sedan publicerade Svensk Travsport de första siffrorna över årets betäckningar. Även om det är en liten minskning av betäckta ston i Sverige, blir det med de ston som betäckts i utlandet, ändå en liten ökning.

Maharajah poserar stolt i sin hage efter att åter ha fått full bok. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah poserar stolt i sin hage efter att åter ha fått full bok. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Årets betäckningssiffror är för alla oss travintresserade, alltid en spännande läsning. Siffrorna är något av en indikation på framtidstron hos landets alla tappra uppfödare som i mångt och mycket kämpar i motvind. Vår sport är helt beroende av uppfödarna för utan dem, har vi inga hästar att tävla med!

I Sverige i år betäcktes det totalt 3 721 ston vilket är en liten minskning från förra året med 104 ston.

Minskning men ökning ändå?

I ovanstående siffror finns inte de ston med som förts utomlands för betäckning vilka har ökat markant de senaste åren. På två år har det skett en fördubbling av ston som betäcks utomlands. 706 svenska ston betäcktes i utlandet i år, främst i Frankrike där Ready Casch och hans söner röner störst intresse.
Räknar man in de utlandsbetäckta stona, blir det totalt 4 427 ston som betäcktes vilket är en ökning med 62 ston jämfört med förra året.

Färre hingstar

Antalet avelshingstar som tjänstgör i Sverige minskar för andra året i rad. I år fanns det 178 hingstar (förra året 188 st), varav 41 av dem var listhingstar. Listhingstar är de som inte står i Sverige men tjänstgör via transportsperma, betäckte i år 629 ston jämfört med förra årets 566 ston.

De populäraste listhingstarna var Orlando Vici (82 ston), Trixton (80 ston), Muscle Hill (49 st) och Love You (44 ston).

Muscle Hill, idag en av världens mest eftertraktade avelshingst. Foto; Claes Kärrstrand/Hingstfotografen

Muscle Hill, idag en av världens mest eftertraktade avelshingst. Foto; Claes Kärrstrand/Hingstfotografen

Tuff konkurrens

Om vi skulle slå ut årets betäckningar på alla årets verksamma avelshingstar så skulle varje hingst få ca 21 ston var. Men, så ser det försås inte ut. För trots att antalet avelshingstar minskar, så är konkurrensen tuff, riktigt tuff. 
Sanningen är att endast 27 procent av hingstarna, 47 stycken betäcker 21 ston eller fler.

Nedan hittar ni den totala fördelningen med förra årets siffror i parentesen.

100 ston eller fler  = 9 hingstar  (6 hingstar)
99 - 50 ston  = 12 hingstar (18 hingstar)
49 - 30 ston  = 17 hingstar (15 hingstar)
29 - 10 ston  = 47 hingstar (46 hingstar)
9 - 1 sto  =  93 (111 hingstar)  

Lågpoängarna tappar

2010 infördes ett nytt bedömningssystem av travhingstar en VDN beskrivning med värderande omdömen med poängsättning. Ingen hingst förbjuds att användas i aveln om, den inte har eller bedöms nedärva defekter som strider mot djurskyddslagen.
Den hingst som i avelsvärderingen inte har fått mer än 70 poäng vilket är detsamma som "ett medelmåttigt förväntat avelsvärde", skulle inte heller ha blivit godkända i det tidigare bedömningssystemet.

Lågpoängshingstarnas populäritet har minskat i år där endast 14 av de hingstar som fått 10 ston eller fler, tillhör den kategorin. Den av dessa hingstar som fått flest ston är den amerikanske importen Canepa Hanover som betäckte 100 ston. Den femårige sonen till Muscle Hill fick 69 poäng i avelsvärderingen och var därmed futtiga två poäng från att komma upp i högpoängskategorin.

Totalt har lite fler än 500 ston i år betäcks av hingstar i den här kategorin vilket är en minskning med knappa 100 ston jämfört med förra året.
Om den här minskningen är ett mått på kvalitétshöjning får vi se reslutatet av om ett par, tre år.

Ready Cash och hans söner är den största orsaken till att många svenska ston inte finns med i betäckningstatistiken. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Ready Cash och hans söner är den största orsaken till att många svenska ston inte finns med i betäckningstatistiken. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Tre maxade hingstar

Tre hingstar har i år betäckt det maximala antalet ston, Nykomlingen Uncle Lasse, S.J.´s Caviar och för andra året i följd, Maharajah.
Förra årets suveräne Sprintermästare, toppstammade Uncle Lasse, la tävlingsskorna på hyllan och satsade helt på aveln i år vilket gav full bok.

Nittonårige S.J.´s Caviar importerades från USA 2012 och fick sin första stora svenskfödda kull 2014 vilken bland annat innehåller segermaskinen och årets Kriterietvåa, Coin Perdu. Även årets Breeders Coursevinnare, Executive Caviar är en ur den kullen. Tyvärr får vi inte se den här fantastiskt fine treåringen på banan igen då han drabbats av skada som gjort att han tvingas att avsluta sin tävlingskarriär.

Maharajah fortsätter att visa vilken fantastisk avelshingst han är. Trots att hans äldsta kull endast är fyra år, ligger han just nu på tionde plats bland fadershingstar i Sverige!
Hans tvååriga avkommor har börjat mycket lovande, elva har redan kommit till start och sju av dem har vunnit! Bland fädershingstarna i Sverige ligger han nu etta i ligan för de tvååriga hästarna.

Amerikanska blodet fortsätter att dominera

Det amerikanska blodet kommer att fortsätta att dominera i de svenskfödda hästarnas ådror. Nästan femtio procent av stona, 1 814 stycken, betäcktes i år av amerikanskfödda hingstar.

Siffrorna för de svenskfödda hingstarna fortsätter att se helt okey ut. Fyra av de nio hingstar som fått över 100 ston är svenskfödda, Maharajah (150 ston), Raja Mirchi (144 ston), Readly Express ( 125 ston) och Zola Boko (119 ston).

57 svenskfödda hingstar betäckte totalt 1342 ston vilket är ca 36 % av den totala marknaden vilket ligger på ungefär samma nivår som förra året.

Nedan hittar ni hela listan på fördelningen över vilket land hingstarna kommer ifrån och hur många ston de totalt har betäckt i Sverige i år.

USA - 1 814 ston
Sverige - 1 342 ston
Frankrike - 247 ston
Italien - 212 ston
Norge - 30 ston
Finland - 27 ston
Tyskland - 24 ston
Canada - 22 ston
Danmark - 3 ston

Orecchietti gjorde sitt första år i aveln. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Orecchietti gjorde sitt första år i aveln. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Spännande nykomlingar

Som alltid är det spännande att se hur det går för de nya hingstarna. Det är förstås viktigt att de skall få många ston så att de får stora kullar vilket ökar chanserna till att få fram bra avkommor.
Femton hingstar gjorde i år sitt första i aveln där Uncle Lasse var fulltecknad med 150 ston. Tvåa var Canepa Hanover med 100 ston och trea var vår gamle hjälte Orecchietti som betäckte 39 ston.
Övriga nykomlingar, med betäckninssiffran efter, är:

Support Justice - 30
A Mysterious Love - 24
Riff Kronos - 16
Fawks - 12
Reven d´Amour - 10
Herr Ratzeputz - 8
Mosaique Face - 8
El Mago Pellini - 5
Prince Tagg - 5
Tumble Dust - 3
Dishmar - 1
Usain Henna - 1

Våra gamla hjältar

Hur gick det då för våra gamla hjältar? De avelshingstar som vi på Travkompaniet har ägt som tävlingshästar och som nu berikar den svenska travaveln.
Maharajah vet vi redan att han fortsätter att göra succé som avelshingst och blev fulltecknad med 150 ston. Dessutom har det varit stort intresse från stoägare i utlandet att betäcka med "Marre".
Den svarte hingsten Panne De Moteur fick i år 40 ston, ett tapp på åtta ston från förra året.

Orecchietti, fick som vi skrev ovan, 39 ston.

Jocose betäckte 35 ston vilket är en ökning från förra året med åtta ston. Det tycker vi är en för liten ökning för den fine hingsten har lämnat väldigt bra avkommor trots små kullar. I november förra året tilldelades han värdebokstaven AB för god förvärvning. Han tvååriga dotter Activated har vunnit tre av fem starter och redan sprungit in 415 000 kr.

One Too Many betäckte i år 33 ston vilket är en minskning från förra året med 18 ston vilket vi tycker är lite märkligt. Han har i år sin första kull på banan där vi hört mycket positivt om dem från olika travtränare. Fem av hans tvååringar har startat där Funky så här långt är bäst med över 155 000 kronor på kontot och rekord på 1.12,9!

Jaded betäckte 16 ston vilket är en rejäl ökning från blott 2 han hade förra året.

Totalt har våra gamla hjältar fått 313 ston vilket är nästan 9 % av hela marknaden.

From Above är still going strong. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

From Above är still going strong. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

De äldre tappar

Innan vi avslutar vår reflektion över årets betäckningssiffror, skall vi titta lite på åldern på de verksamma avelshingstarna. De äldre hingstarna blir konkurrensutsatta av de yngre, ibland till och med av sina egna söner. Det är något vi tydligt ser bland annat på topphingstarna, From Above, Super Photo Kosmos och Scarlet Knight.
För tredje året i rad tappar de här hingstarna i statistiken.
De finns dock fortfarande med bland de 21 hingstar som fått fler än 50 ston.

De klart äldsta verksamma avelshingstarna i Sverige under året är elithingstarna och kullkamraterna Coktail Jet och Pine Chip. De är båda 27 år gamla men still going strong.
Den nästan svarte Pine Chip betäckte två ston och den gamle Elitlopssvinnaren Coktail Jet fem ston som listhingst. Han är en helt fantastisk avelshingst som år efter år, står emot konkurrensen från de yngre hingstarna på ett rent strålande sätt. I sitt hemland Frankrike ligger han fyra i statistiken bland de treåriga avkommorna!

Om vi avslutningsvis tittar på snittåldern bland de verksamma avelshingstarna i Sverige är den 13 år.

Vad vi inte ser i den här statistiken är eventuella fertilitetsproblem som naturligtvis påverkar siffrorna.

Det var en liten reflektion över årets betäckningssiffror, kanske hittar vi i de här siffrorna 2021-års Kriterievinnare och 2022-års Derbyvinnare?
Ni som vill se hela listan hittar den här.

Tilläggas skall att i ovanstående siffror finns inte de ston med som transporteras utomlands och därmed inte redovisas i den svenska språngrullan.

Källor;

ST´s redovisning från 2017 års betäckningssiffror + Lars G Dahlgrens sammanställning i tidningen Sulkysport nr 28/2017

Vi reserverar oss från eventuella felaktigheter.

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »