Inför V75: Christoffer återvänder till ”brottsplatsen”

| 2017-11-17 09:59

Succékusken, storseger-staplaren och VM-mästaren.
Christoffer Eriksson har tagit två av årets större segrar i grannlandet.
I helgen utmanar han åter norrmännen när V75 gästar Bjerke i Oslo.

Christoffer Eriksson går mot sitt mest framgångsrika år som kusk. Foto: Micke Gustafsson Foto av Kanal 75

Christoffer Eriksson går mot sitt mest framgångsrika år som kusk. Foto: Micke Gustafsson Foto av Kanal 75

I juni skrällde Christoffer Eriksson med Twister Bi i Oslo Grand Prix. Månaden efter satte ekipaget återigen Norge på plats när de tog hem segern i Ulf Thoresens Minneslopp.
Det var också med Twister Bi Christoffer Eriksson bärgade årets största seger i VM-loppet på Yonkers Raceway i New York.
Med 157 segrar och snart 26 miljoner kronor i inkörda pengar är Christoffer Eriksson på väg mot sitt absolut bästa år som kusk.
- Det blir svårt att slå det här nästa år men man får kämpa och ligga i. Man är också utlämnad till hur hästarna springer samtidigt som man måste ha en himla massa tur. Det är de två sakerna som krävs, bra hästar och mycket tur, säger den ödmjuke skåningen.
Även som tränare har det blivit fler inkörda kronor i år och den senaste tiden har stallet vuxit. På Jägersrotränarens lista finns nu 54 hästar, varav majoriteten är unghästar.
Det finns ett framgångsrecept för att både hinna, och orka, kuska runt som Christoffer Eriksson, som kör över tusen lopp per år.
- Det är klart att man behöver en bra organisation med bra personal som man kan lita på och som kan sköta en hel del av arbetet själv. Sedan krävs det att det går bra så man får energi och kraft att jobba ännu hårdare.

Förbud mot körspö
Till helgen går kuskturnén vidare till grannlandet i väst. Största skillnaden med att tävla i Norge, jämfört med på hemmaplan, är att det inte är tillåtet att använda körspö.
Christoffer Eriksson tycker inte att spelar någon större roll.
- Jag tror att den sortens hästar vi åker dit med är lika bra ändå, jag tycker att de näst intill går bättre utan körspö. Sedan använder jag inte körspöet så mycket hemma heller.

Obesegrat ekipage
Det blir fyra uppsittningar inom V75-spelet på Bjerke för Christoffer Eriksson.
På förhand ser det ut som Global Takeover (V75-4) är hans bästa chans, vilket han instämmer i.
- Jag tycker att han har fått väldigt bra förutsättningar med bra spår och över kort distans är han som vassast. Jag räknar med att hästen, om han är i bra form, ska ha en väldigt bra chans att vinna loppet.
Den numera Lars I Nilsson-tränade fyraåringen har sedan tränarskiftet i somras vunnit fyra av fem starter. På lördagen jagar valacken sin fjärde raka seger.
- Det är en startsnabb häst som har en fin teknik och de gånger jag har suttit bakom har jag kört honom i ledningen och båda gångerna har han vunnit, berättar Christoffer Eriksson.
Att Global Takeover nu har gått upp en klass, till klass I, tror inte kusken kommer påverka nämnvärt.
- Jag har dålig koll på de norska hästarna men tycker att han ska hävda sig bra i den klassen. Med tanke på de prestationer han har gjort tidigare borde han haft mer pengar på sig så jag tror inte att det har någon större betydelse för honom.

”En outsider”
Udessa Degli Dei (V75-7/DD-2) kommer närmast från seger tillsammans med Christoffer Eriksson.
- Hon satt rätt långt ner i fältet men loppet kördes i ett högt tempo som hon blev gynnad av. Men hon fick jobba rejält för att komma ifatt, det var en bra prestation. Nu är det annorlunda motstånd med bättre hästar men hon är van att möta rätt bra hästar också.
Vad tror du om chanserna på lördag?
- Det är klart att man är lite utlämnad från ett bakspår. Jag tror inte att hon är jättemissgynnad av att tävla bakifrån, det krävs att hon går i ryggar och att det blir ett högt tempo om hon ska komma till. Hon är väl en outsider och en av hästarna som ska ses med en bra chans.
Sylvester America (V75-3) är den andra hästen som Christoffer Eriksson kör åt Jerry Riordan. Även där handlar det om ett bakspår.
- Han var väldigt bra i Kalmar för två starter sedan när han blev slagen som tvåa av Day Or Night In. Det är ett tråkigt utgångsläge med nummer elva. Han kommer inte att slå Lionel men bakom honom tror jag säkert att han kan hävda sig, en pallplats är nog realistisk med tanke på hur han gick för två starter sedan, summerar kusken.

Svårt att slå en Ferrari
I Axel Jensens Minneslopp för fyraåriga hästar med 300 000 norska kronor till vinnaren kör Christoffer Eriksson Electric Light (V75-6/DD-1). Det blir första gången som ekipaget kamperar ihop.
Peter Untersteiner tränar den fyraåriga hingsten som förra året inledde karriären med sex raka segrar. Sedan dess har fullträffarna tyvärr uteblivit. På lördag möter han återigen tufft motstånd – bland annat världsrekordhållaren Ferrari B.R.
- Jag har sett Electric Light en hel del när han har tävlat. Han är startsnabb men nu fick han spår utanför den värsta konkurrenten, Ferrari B.R.. Det blir svårt att slå honom från det utgångsläget. Men om han kommer ner i rygg på Ferrari B.R. kan han säkert vara tvåa bakom men det krävs lite tur och att man får komma ner i ett vettigt slagläge. 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »