V75: Bra besked av Norges Prix d’Amerique-hopp

| 2017-11-20 09:17

Något riktigt test blev det inte men intrycket som norske topphästen Lionel gav när han slipade formen inför det franska vintermeetinget var bländande.
När körande ägaren Göran Antonsen tryckte gasen i botten i slutkurvan exploderade den pampige fuxen ifrån motståndet.
- Det här kommer bli kanon framöver, sa hästens tränare Daniel Redén.

En vinkning till Frankrike. Norske topphästen gjorde på lördagen sin sista start innan avresan till Frankrike där siktet är inställt på Prix d'Amerique. Foto av Roger Svalsröd/Hesteguiden.com

En vinkning till Frankrike. Norske topphästen gjorde på lördagen sin sista start innan avresan till Frankrike där siktet är inställt på Prix d'Amerique. Foto av Roger Svalsröd/Hesteguiden.com

Jublet steg över Bjerke när hemmaidolen Lionel sprintade undan till seger i Kai Eriksens Minneslopp. Oslo-banan stod värd för lördagens norsk-svenska V75-omgång och Lionel bar ett tungt favoritskap. Någon särskilt spännande upplevelse blev inte loppet då Lionel välvilligt släpptes till ledningen i utgång av första sväng och sedan fick bestämma i låg fart. Även om Zenit Brick avlutade stark som tvåa var det mest dramatiska som hände att Lionel, efter att Göran Antonsen bjudit på stor segergest, slappnade av lite för tidigt och galopperade precis efter mållinjen. Men beskedet Lionel lämnade var precis vad ägare och tränare ville ha inför den nära förestående avresan till Frankrike.
- Det är en fantastiskt upplevelse att köra honom och han var spänstigare i dag kontra förra starten. När jag satte full fart i sista sväng exploderade han och han vann lätt. Det ser otroligt fint ut, sa Göran Antonsen och fick medhåll av Daniel Redén.
- Det här var jättekul. Hästen har känts bra men han har ingen toppform alls. Det här kommer bli kanon framöver, sa Solvallatränaren.
Lionel är en av få hästar som har slagit den franske megastjärnan Bold Eagle. Drömmen är att upprepa den bedriften i Prix d’Amerique på Vincennes i Paris sista söndagen i januari.
- Tanken är att han ska resa ner relativt snart och starta i Prix du Bourbonnais 10 december, berättade Antonsen.

Ferrarimuller och mer hemmajubel

Dagens största förstapris, 300 000 norska kronor, delades ut i Axel Jensens Minneslopp för fyraåringar. Där spåddes på förhand en duell mellan norske kulltoppen Ferrari B.R. och Solvallahästen Love Matters, men den gick om intet när den senare galopperade bort sig bakom startbilen. Ferrari B.R. tvingades ändå till en snabb öppning, 1.08,8 första 500 meterna, och den satt i benen över upploppet. Per Oleg Midtfjeld fick gunga ordentligt i sulkyn för att Ferrari B.R. skulle hålla undan för starkt spurtande Justice Ås.
- Det blev rafflande till slut. Jag fick köra ordentligt genom hela första sväng och dessutom blev det lite får lång tid på banan efter defileringen så han stressade upp sig, men han var först i mål i alla fall, sa Per Oleg Midtfjeld som nu tar sin stjärna till vinterträning efter en säsong som inbringat ett världsrekord, över 1,3 miljoner kronor insprunget och 11 segrar på 13 starter.

”Kaj är kung och hon är drottning”
I Axel Jensens Minneslopp för ston, med 150 000 norska kronor till vinnaren, blev det blågul seger genom Årjängamatören Jörgen Petterssons Bravivivicimo och Kaj Widell. Hästen brydde sig inte om att hon hade tjänat minst pengar av loppets samtliga deltagare när hon från andra par utvändigt levererade en stark spurt och skrällvann före Johan Untersteiner-tränade duon Xperia Knick och Unrestricted.
- Hon möter hästar som har miljoner på sig och hon tar dem. Det ska inte gå! Nu blir det nytt stall på Brattås, det kan jag lova! sa den segerrusige tränaren, som även äger och har fött upp hästen.
- Man har naturligtvis drömmar när man har en så fin häst men att det ska gå vägen kan man inte tro. Hon är helt underbar! Kaj är kung och hon är drottning.

Vinnande taktik i långloppet
I det inledande kraftprovet över tre varv vann Robert Bergh det taktiska rävspelet. Jeppe Juel bakom Onceforall Face försökte få Åbytränaren att ge honom draghjälp från kön men där gick han bet. Det danska ekipaget såg ändå ut att gå vinnande ur striden när hästarna närmade sig upploppet, men där bakom hade Robert Bergh hittat loss från innerspåret med Making Love och efter en virvlande spurt satte han nosen först strax före mål.
- Det gick väldigt sakta och jag var inte sugen på att gå först, så jag tänkte att jag kör på innerspår och hoppas att slutrundan går fort och att det blir luckor, klargjorde Bergh, som inte hade samma lycka med sig bakom favoritspelade Aileron i bronsdivisionen.
Hästen blev snuvad på ledningen men det spelade mindre roll då han tidigt visade att något inte stod rätt till och redan efter att varv kastade han in handduken. Vann loppet gjorde Dancelli som höll undan med god marginal från ledningen.
- Han är väldigt bra från start när han har spår en bit ut i banan, och vi har väldigt fina träningsförhållanden nu så hästarna är starka och fina, sa hästen tränare och kusk Olav Mikkelborg.
I silverdivisionen tog Jeppe Juel revansch för den snöpliga förlusten i långloppet genom att servera Triton Neergård en riktig drömresa i ryggar ända till upploppet, där hästen spurtade till enkel triumf.
- Det är bättre humör nu än efter V75-1. De bästa hästarna galopperade och han fick ett sådant lopp som han måste ha för att vinna, sa den danske topptränaren med mungiporna i öronhöjd.

Femte raka efter knäoperation
Att operera knäna på Seal Kronos visade sig vara ett vinnande drag. Sexåringen är fortfarande inte klockren i sitt rörelsemönster men han har inställning och styrka som räcker långt.
- Tänkt när han börjar springa rakt, då jäklar! Han är speciell i stilen men har en djävulsk inställning, sa tränaren Admir Zukanovic sedan hans springare klätt av motståndet via fjärdespår runt slutkurvan.
- Det är inte så ofta som en häst kan gå i fjärdespår i 700 meter och vinna ändå. En ruggigt bra insats, sa kusken Örjan Kihlström.
På V75 delade sju rätt ut 332 521 kronor, sex rätt gav 937 kronor och för fem rätt kunde man hämta ut 54 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »