V75: Brindeborg V75-kung

| 2017-12-10 09:31

Han jobbar ensam med sju hästar.
Två startade i V75.
Båda vann.
- Omtumlande. Rörd, så beskrev Lars Brindeborg sin lördag på Åbytravet.

Västerboonthenews och Örjan Kihlström. Foto av MALIN ALBINSSON

Västerboonthenews och Örjan Kihlström. Foto av MALIN ALBINSSON

Det är drygt tre månader sedan han kvitterade ut sin tränarlicens.
På lördagen var Lars Brindeborg hela landets travkung.
- Det kommer att sjunka in sen tror jag, sade 52-åringen - som avslutade sin proffstränarkarriär 2007, men drog igång den igen 1 september i år och hastigt blivit en maktfaktor i svensk travsport - i vinnarcirklen.
Anledningen till nysatsningen var att han fann en träningsplats på Kronhults Gård i Getinge.
En plats där både hästar och tränare funnit harmoni.
- Vi trivs fantastiskt bra, jag och hästarna. Möjligheten med alternativträning här gör att man kan jobba på hästarnas svagheter, i alla fall starthästarna. Sedan är hela gården väldigt välskött och det underlättar mycket, säger Brindeborg samtidigt som han går för att lasta av sina två V75-vinnare och sakta börjar smälta vad han har gjort.
- Det är en jätteskön känsla. Framförallt att Ulriika fick visa vad hon kan. Fysiskt har hon alltid haft förutsättningarna att gå upp i stoeliten, men mentalt har hon varit som ett barn. Nu tycker jag att bitarna börjar falla på plats och jag hoppas att hon får en lång karriär, som alla mina hästar.
”Alla mina hästar” är alltså sju till antalet för tillfället, men det är inte svårt att föreställa sig nya hästägare som vill vara med på framgångståget.
- Jag har fått frågor och är faktiskt öppen för det. Sakta men säkert kan jag tänka mig att ta emot fler hästar, men då måste det kännas att man kan göra ett bra jobb med dem. Jag vill absolut inte ha in hästar för sakens skull, det viktiga är att alla ska må bra, jag och hästarna. Det gör vi nu, säger Lars Brindeborg som inte har några anställda utan sköter allting på egen hand.
- Nu ska jag pyssla om hästarna en timme, sedan blir det nog en varm dusch och en kall öl. Det har varit en omtumlande dag.

"En bedrift"
Vad gäller vinnarna så blev det två olika vägar till vinnarcirkeln.
Västerboonthenews fick sitt riktiga V75-genombrott på Solvalla för två veckor sedan och kunde rida på den vågen som storfavorit i Legolas Minne. Konkurrenterna lade sig på rygg i startrusningen och radade upp sig på ett pärlband. Det var inte förrän Örjan Kihlström fått bestämma första varvet i 1.16-fart som det blev någon form av tävling, men då var det förstås för sent.
- Det är klart att det kändes bra hela vägen, konstaterade segerkusken innan han berömde dagens huvudperson:
- Det är verkligen en bedrift med det antal hästar han har i träning att vinna en dubbel i V75.
Brindeborgs andra vinnare fick jobba betydligt hårdare för havren.
Ulriika Highness lär aldrig bli lika framgångsrik som sin multimiljonärska till mamma Camilla Highness, men visade att hon är bra nog att blåsa runt en stodivision när Stefan Söderkvist kastade loss på sista långsidan.
- Hennes mamma var inte lätt att ha att göra med i stallet, men på tävlingsbanan hade hon en fantastisk inställning, nästan unik. Det är sällan sådana toppston får lika bra avkommor, men även om Ulriika aldrig blir så bra så tror jag att hon har flera spännande år framför sig, säger Lars Brindeborg.

Vägrade att förlora
Men när det kom till att jobba för vinsten så var Global Trust hästen som utmärkte sig mest under dagen.
Timo Nurmos fyraåring tvingades till en sett till årstid och barfotaförbud smått vansinnig 1.07-öppning för att försvara ledningen, såg ut att ha gjort sitt vid ingången till upploppet och nämndes överhuvudtaget inte i banreferatet under de sista 100 meterna.
Men likväl hade han huvudet främst på mållinjen och visade precis den inställning man kan förvänta sig som förstfödd undan stoet Refuse to Lose.
En som däremot vägrat att vinna på V75 som kusk det senaste året är Veijo Heiskanen.
Hemmaikonen ståtade med 63 raka bommar varav några med storfavoriter, men när det väl var dags att bryta sviten gjordes det med besked.
Rawindski skickades till ledningen från knepiga spår fyra i voltstart och drog sina konkurrenter möra i en uppvisning man sällan ser från en 30-oddsare.
Motsatt segerväg tog dagens andra stora överraskning Olle Rols.
Peter Ingves satt bland de sista långt in på upploppet, men en sisuladdad spurt i kombination med att målettan Valborgs Marje snöpligt gick över i passgång kort före mål gjorde att Mats Rånlund kunde bokföra årets första V75-triumf som tränare.
Det lade grunden för lördagens verkliga storvinst där en spelare i Skåne blev ensam på Top 7 och vann 2 545 422 kronor.
Systemet hade lämnats i på atg.se och kostade 48 kronor.

Jackpot på lördag
Övriga två vinnare var betydligt mer väntade.
Peter Untersteiner avvaktade startrusningen bakom Kash Brodda och kunde sedan glida till ledningen strax före varvningen.
Resten var formalia för stoet som tillhört de två mest spelade i karriärens samtliga starter och nu börjat leverera på allvar.
Spetsälskande Angle of Attack hade inga problem att nå favoritpositionen trots att han startade från Åbys knepiga innerspår och hade sedan allt under kontroll.
- Det är en annan häst när han kommer till ledningen, konstaterade Robert Bergh som såg till att V75-utdelningen stannade på 11 444 kronor och att det blev jackpot på fem rätt.
Det innebär att drygt 16 miljoner kronor vandrar vidare till kommande lördag då V75 avgörs på Gävletravet.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »