Inför V86 (jackpot): Rivstart för Sjöström efter semestern

| 2018-01-17 08:52

Det kan löna sig att ta rygg på en formstark kusk och tränare.
Claes Sjöström har fått en flygande start på det nya året och kör två favoriter i onsdagens Super Jackpot på V86.
- Det är två spännande chanser, säger han och avslöjar att det blir jänkarvagn för första gången på en av hästarna.

Foto av MICKE GUSTAFSSON

Foto av MICKE GUSTAFSSON

Claes Sjöström visar år efter år upp jämna och stabila resultat när det gäller segrar och inkörda pengar. Både som tränare och kusk. Men frågan är om han har fått en sådan här rivstart på ett nytt år som de senaste två veckorna har resulterat i. Fem segrar på 18 starter och nio av loppen bland de tre främsta är resultatet för stallets hästar vilket ger en segerprocent på 28 procent. Tillsammans med särbon Hanna Olofsson är han nyligen hemkommen efter en tre veckor lång semester i Australien. Det verkar ha gjort susen då även Hanna har firat stora framgångar efter hemkomsten och slog till med fyra segrar direkt i Grand Slam 75 i Boden.
- Det måste vara semestern som har gjort det. Vi får se till att åka oftare, säger Claes Sjöström och skrattar.
- Men skämt åsido, det känns bra och jag tycker att hästarna har gått bra även ett par månader innan jul när de startade.
Hur var Australien-semestern?
- Den var riktigt bra och kul att prova på en gång att göra en så lång resa. Vi var borta i tre veckor men hade nästan behövt en vecka till för att hinna med allt. Vi var bland annat i Melbourne och Sidney ett par dagar och gjorde även en kryssning runt Nya Zeeland med sex olika stopp. Det var trevligt.

”Gillar Jaguar Hill – nu med jänkarvagn”
I fjol hade han sitt bästa år som kusk och körde in närmare sju miljoner kronor och tog 104 segrar. När det gäller de egna stallet så ligger han stadigt varje år på mellan tre till tre och en halv miljon kronor i inkörda pengar. Solvalla-tränaren har 55 hästar i stallet och en av dem startar i onsdagens Super Jackpot på Bergsåker. Där kan en ensam vinnare ta hem 22 miljoner kronor enbart på åtta rätt. Jaguar Hill är favorit i den sjunde avdelningen efter två raka segrar och läget med innerspåret är perfekt eftersom han är startsnabb.
- Jaguar Hill (V86-7) är en häst jag gillar och han är ganska allround. Han började bra som treåring men gjorde sedan illa sig och var borta ett tag så det blev bara tre starter. Sedan blev fyraåringssäsongen lite delad med inte så många starter eftersom han blev förkyld under sommaren liksom hela stallet blev. Men sedan i starterna under hösten var han klart bra i flera av dem, säger Sjöström.
- Däremot var jag lite besviken på honom i Örebro i slutet av oktober då han inte var som han skulle. Vi hittade inga fel och han var inte riktigt i form den dagen. Han fick träna på ett par månader och har varit fin i två raka segrar efter uppehållet. Först från ledningen och senast fick han ett fint lopp.
- Hästen känns fortsatt fin och det är lagom avstånd mellan starterna nu. Läget är bra och han kan öppna snabbt men jag har dålig koll på hur snabba de andra är från början.
Är det aktuellt med några ändringar i balans och utrustning?
- Ja, jag har precis bestämt att vi kör med jänkarvagn för första gången. Det kan passa bra nu när det är kort distans och bra spår. Jag hoppas och tror att det ska ge bra effekt och att det kan göra några procent till. Det är klart att jag måste vara optimist och tro på min häst.

”Lincoln Lawyer en bättre chans”

Du kör även Lincoln Lawyer åt Håkan Wallberg i V86-inledningen. En häst du känner väl och har tagit flera segrar med. Chanserna där?
- Jag tycker att Lincoln Lawyer (V86-1) är en bättre chans än Jaguar Hill. Han har varit så jäkla rejäl och var riktigt bra som tvåa från dödens efter Angle of Attack senast i V75. Han har även varit bra flera gånger innan dess när jag har kört, bland annat när han vann i Gävle åkandes på en 1.12-tid. Sedan vann han ju även V75 för Björn Goop ganska bekvämt utan att ha sin bästa dag.
- Jag tycker att han är ännu vassare över 1600 meter som det är nu och han är rätt så snabb från start. Vi får se hur snabb ut Magnifik Brodde är och i vilken form den hästen är i. Om de vill köra i ledningen eller inte. Men jag är inte främmande för att min häst även kan vinna från dödens om han är fortsatt på topp, säger Claes Sjöström.

De fem största V86-vinsterna:
1) 10 898 760 kronor – ATG.SE i Stockholms län
2)   9 940 445 kronor – ATG.SE i Stockholms län
3)   6 728 203 kronor – ATG.SE i Stockholms län
4)   6 321 575 kronor – ATG.SE i Stockholms län
5)   6 255 073 kronor – ATG.SE i Västra Götaland

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »