Inför V75 (jackpot): Jorma Kontio - check

| 2018-01-19 09:20

Jorma Kontio kör hans häst på lördag.
Finske amatören Lauri Uustalu vet inte om stoet Millstone's Vivid räcker till seger i V75 på Romme men får i alla fall bocka av Kontio på sin bucket list.

Vad kan Jorma Kontio uträtta med Millstone's Vivid på lördag? Foto: Lars Jakobsson Foto av Kanal 75

Vad kan Jorma Kontio uträtta med Millstone's Vivid på lördag? Foto: Lars Jakobsson Foto av Kanal 75

En del hoppas klara av ett Vasalopp i livet, andra vill simma med delfiner.
49-årige Lauri Uustalu kör skoltaxi hemma i Vihti i södra Finland och är travamatör på fritiden. Tiden är knapp och en häst räcker att hålla på med.
På lördag startar åttaåriga stoet Millstone's Vivid i V75 på Rommetravet och då kan Lauri Uustalu bocka av en sak han velat göra i livet – nämligen att sela ut en egentränad häst och få Jorma Kontio som kusk.
Nordens segerrikaste kusk med runt 10 500 segrar i karriären har chans att ta ytterligare en pinne med Millstone's Vivid i loppet för ston på kupongen (V75-5).
Den finska hästen möter Southwind Feji, Sveriges segerrikaste travare i fjol, som är stor favorit i loppet.
- Jag har jättesvårt bedöma chansen men min häst har mycket bra form. Hon har gått i mål med sparade krafter vid sina två segrar på slutet och jag tror faktiskt att hon ska vara ännu lite vassare på lördag, säger Lauri Uustalu.

Solvalla - check
Den finske amatören har haft två delmål i livet och kunnat uppnå dessa med stoet. Ett par rutor på en sådan där fiktiv bucket list många talar om i dag.
Lauri Uustalu ville någon gång i livet starta på Solvalla med en egen häst och den önskningen slog in i maj förra året då Millstone's Vivid var med i ett V86-lopp.
- Hon galopperade och blev oplacerad.
Lauri gillar Jorma Kontio som yrkesman och människa och har nöjet att få honom som kusk på Romme.
- Hon är stark och tål att gå i spåren sista 700 meterna om hon får draghjälp. Att det är ett långt upplopp nu är en fördel eftersom hon alltid gör vad hon kan. Skulle det behövas brodd i skorna gynnas hon av det. Jorma Kontio kör. 

Spännande lördag
Finländaren har hållit på med travhästar från och till sedan mitten av 1980-talet. Frekvensen att köra var det lite sämre med för några år sedan. Han var tvingad att köra ett lopp för att behålla licensen och hittade Millstone's Vivid.
- Hon var fem år och ostartad då. Tänkte att det kunde ju vara lite roligt att se vad hon kunde. Och hon har gått bra. Jag är nöjd med henne. Vi övernattar i Sverige natten till lördag. Vi reser fredag hemifrån, säger Lauri Uustalu, och tillägger:
- Den här starten ser jag fram emot.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »