V86: Från vinnarcirkeln till avelsboxen

| 2018-02-22 14:17

Två av karriärens största segrar i ryggen och näst snabbast i landet.
Då lägger Ultimate Wine skorna på hyllan.
- Hon ska bara göra en start till. Sedan ska hon träffa Nuncio och bli mamma, förklarade Peter Untersteiner sedan han dominerat V86-inledningen från spets.

Ultimate Wine vinner för Peter Untersteiner i karriärens näst sista start. Foto av Kanal 75

Ultimate Wine vinner för Peter Untersteiner i karriärens näst sista start. Foto av Kanal 75

Att få sluta på topp är något som är få förunnat, vare sig vi talar humanidrott eller tävlingshästar.
I vinter-OS-tider är väl den amerikanske skrinnaren Eric Heiden det mest lysande exemplet då han avslutade karriären som 21-åring efter fem OS-guld i Lake Placid 1980.
Fullt så glimrande är väl inte historien kring Ultimate Wine, men faktum är att det sjuåriga stoet i sina två senaste starter grejat sina största segercheckar sedan segern i det danska stoderbyt 2015.
Onsdagens triumf togs trots att hon låg på hårt i ledningen.
- Jag fick smacka rejält från start, då fick hon en riktig signal. Sedan blev hon onödigt gåvillig och låg på rätt så mycket. Men hon var fin idag också och har riktigt bra form nu, förklarade Peter Untersteiner som trots prestationen inte vacklade i beslutet att låta hästen gå till avelsboxen.
- Det är så lätt hänt att man kör ett år för länge med stona, så ångrar man sig halvvägs in på säsongen. Hon är sju år och jag tycker att det känns lagom, jag och ägaren är överrens. Hon ska göra en start till, stoeliten hemma på Halmstad. Sedan ska hon träffa Nuncio och bli mamma.
Segertiden 1.12,0/1 640 meter autostart är den näst snabbaste av ett sto på svensk mark under 2018, endast toppat av segermaskinen och V75-profilen Southwind Feji.

Favoritparad på Jägersro
Den favoritsegern inledde en relativt lättfunnen V86-rad.
Framförallt var det på Jägersro som loppen slutade enligt förhandsspekulationerna.
Markus Waldmüller kontrollerade lärlingsloppet från ledningen bakom tysktränade Opalis medan Thomas Uhrberg dundrade runt från andra par utvändigt bakom danske Alpha Peak och passade på att hylla hästens tränare Steen Juul:
- Han är en av de två största tränarna i Norden genom tiderna, eller tre största i alla fall, och lika intresserad idag som han alltid varit. Vi kan prata om foder och balans och hästar i flera timmar i sträck, sade Uhrberg som var nära att bryta favoritparaden då han skickade Kendra Silvio till spets från spår långt ut, men fick sträcka vapen mot utvändiga Sharp Dream i sista steget före mål.
Den senare lovordades efteråt av sin tränare och kusk Joakim Lövgren:
- Hon är fysiskt imponerande och jag körde därefter. En härlig häst som har mycket inombords. Hon utvecklas av starterna och med den storleken, hon är 1.70, ska det bli kul att vara på den här resan.

Ruggig Västerbo Grosbois
Även på Solvalla tog de utländska gästerna för sig.
Lil Belinda kom inte med några direkt skrämmande resultat från Finland, men lyckades knipa karriärens fjärde seger sedan Kenneth Haugstad bjudit ryggresa till upploppet.
Mer segervan var tyske Jamie Oliver som bjöds ett liknande upplägg av Thorsen Tietz och växlade sina konkurrenter i tilltalande stil.
Kvällens sportliga prestation dröjde emellertid till sista loppet.
Västerbo Grosbois tvingades varva på för årstiden smått vansinniga 1.10,3 med en stekhet Titan Brodde på utsidan. När favoriten förståeligt nog kroknade i slutsvängen svarade ledaren alla attacker och höll undan på 1.11,5/1 640 meter autostart.
- Jag kände att det gick fort, men jag hade bestämt mig för att köra i ledningen idag. Det är en ruggig häst, mös Rauno Pöllänen som onekligen gjutit nytt mod i sjuåringen sedan han fick hästen i träning för fyra månader sedan.
Largo och Hans-Owe Sundberg var den åttonde vinnaren i en V86-rad som betalade 8 114 kronor för alla rätt.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »