En sista jackpot för Varenne

| 2002-09-27 13:59
MONTREAL
För kretsen kring Varenne blir livet annorlunda efter Montreal.
I över tre år har de rest över hela världen för att hjälpa och följa sin ögonsten.
På lördag är det bara sista natten med gänget kvar.
Då har Varenne gjort sin sista start utanför Italien och livet kommer att bli annorlunda för många i kretsen bakom honom.
Skötaren Iina Rastas, hovslagaren Esa Myllymäki, tränaren Jori Turja och veterinären Bengt Larsson är överens om att roligaste minnet med Varenne är första segern i Elitloppet. 	Foto: Petri Johansson

Skötaren Iina Rastas, hovslagaren Esa Myllymäki, tränaren Jori Turja och veterinären Bengt Larsson är överens om att roligaste minnet med Varenne är första segern i Elitloppet. Foto: Petri Johansson

Skötaren Iina Rastas, hovslagaren Esa Myllymäki, veterinären Bengt Larsson och tränaren Jori Turja; där har ni tillsammans med transportören Anders Jonsson och kusken Giampaolo Minnucci kärnan i Varennes innersta krets. Den kvartetten har inte missat ett lopp som Varenne har gjort de tre senaste åren. De har rest till Sverige, Finland, Tyskland, Frankrike, USA, Kanada, ja, världen runt, med Varenne.

Följt varenda steg han tagit, inte missat ett uns i förberedelserna för att hästen som alltid är på topp alltid ska vara på topp.

Veterinären Bengt Larsson, skötaren Iina Rastas, tränaren Jori Turja och hovslagaren Esa Myllymäki är förhoppningsfulla inför lördagens storlopp i Montreal. Vinner Varenne plockar han hem en bonus på en miljon euro och totalt blir det då 10,5 miljoner kronor att lägga till de 55 424 907 travhästen redan har tjänat.	Foto: Petri Johansson

Veterinären Bengt Larsson, skötaren Iina Rastas, tränaren Jori Turja och hovslagaren Esa Myllymäki är förhoppningsfulla inför lördagens storlopp i Montreal. Vinner Varenne plockar han hem en bonus på en miljon euro och totalt blir det då 10,5 miljoner kronor att lägga till de 55 424 907 travhästen redan har tjänat. Foto: Petri Johansson

Livet blir annorlunda utan Varenne

Men, som någon sa, det roliga har ett slut det också.

För samtliga i Varennes innersta krets kommer livet att vara annorlunda efter starten i Montreal på lördag.

Iina Rastas kommer sluta jobba med hästar och återuppta sina studier.

Bengt Larsson fortsätter, sina 79 år till trots, att jobba med vissa hästar även om han säger att han aldrig får se en häst som Varenne igen.

Esa Myllymäki kommer fortsätta sko hästar, men han jobbar åt Jori Turja och Jori Turja kommer aldrig att få fram en häst som Varenne igen. Säger Turja själv.

Det är klart det går att hoppas, men säkerligen inte. Får jag fram en häst som är hälften så bra som Varenne vore det bra, säger Turja.

Första segern i Elitloppet var roligast

Han och resten av kvartetten är redan i Montreal. De roar sig en del, de gör naturligtvis sina vanliga förberedelser. Men de sörjer också en del. Även om de inte gärna visar det. Men alla vet att det här, det är den sista utlandsresan med Varenne, den sista resan med gänget.

Vi har haft otroligt roligt, säger Jori Turja.

Det är både lite avkoppling och mycket spänning på de här resorna, säger han.

Vad har varit roligast då? Jo, där är gruppen överens.

Första segern i Elitloppet, säger Iina Rastas.

Elitloppet. Första segern, säger Bengt Larsson.

Första Elitloppet, eller första segern, säger Esa Myllymäki.

Elitloppet, säger Jori Turja.

En miljon euro i bonus

På lördag har Varenne chansen att plocka hem en bonus på en miljon euro om han vinner också den sista avdelningen i World Cup Trot (han har vunnit de fyra första). Då lägger han ytterligare 10,5 miljoner kronor till de 55 424 907 han redan har tjänat.

Men det är inte pengarna som spelar någon roll för Varennes trust. Det är känslan att vara i Kanada på den sista resan.

Det kan vara det sista loppet Varenne gör. Ingenting är i alla fall bestämt, säger Jori Turja.

Han och vännerna tillbringade onsdagskvällen på Hippodrome de Montreal. Varenne stod samtidigt ute på en träningscamp tre mil utanför Montreal.

Lite vemodigt är det allt, men jag har fler hästar. Livet tar inte slut bara för att Varenne slutar, säger Jori Turja.

Men livet blir annorlunda.

För fler än Varenne.

Johan Lindberg

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »