Färdigkört för Formula One

| 2014-04-16 08:43
Travstjärnan Formula One är skadad.
Karriären är över och Elitloppet en profil fattigare.
- Det är färdigkört. Det är tråkigt, men så är det, säger Solvallatränaren Reijo Liljendahl.
Formula One får en puss av tränaren och kompisen reijo Liljendahl. En skada sätter nu stopp för fortsatt tävlande för stjärnhästen.                    	            	        	                   		                             Foto av Thomas Blomqvist
Formula One får en puss av tränaren och kompisen reijo Liljendahl. En skada sätter nu stopp för fortsatt tävlande för stjärnhästen. Foto av Thomas Blomqvist
Reijo Liljendahl tog ut tränarlicens för ett år sedan och stjärnan i stallet har varit Formula One. Hingsten var finalist i Elitloppet i fjol och Elitloppet var huvudmålet även i år.
I lördags blev Formula One trea i ett uttagningslopp i Olympiatravet sedan han reparerat en startgalopp på bästa sätt.
Det blev hästens sista start.
En senskada i högerframben sätter stopp. Ett ben Formula One haft problem med tidigare.
När vi besöker Julmyra Gård på tisdagen skiner solen och Formula One njuter av värmen i sin hage.
- Han fick en reaktion efter Eskilstunaloppet. Benet har sett bra ut en längre tid, han har varit finare än någonsin i vinter och jag trodde det skulle hålla.
- Men man ska aldrig ta något för givet. Det var kanske inte helt oväntat, det är klassiskt att den nya skadan kommer bredvid den gamla och den är strax ovanför, berättar Reijo Liljendahl och klämmer lite på Formula Ones högerben.

Travade 1.09,8
Formula One ägs av finska Onkel Invest Oy och tillsammans med Reijo Liljendahl har man bestämt att tävlingskarriären är över för den sjuårige USA-importen.
Nu väntar avel på heltid istället.
- Ja, han ska bli avelshingst, säger Reijo Liljendahl.
Hur känns det i hjärtat, det handlar trots allt om en av dina bästa kompisar?
- Det är trist såklart. Jag tror jag kört honom själv i princip varje dag sedan vi flyttade hit för ett år sedan. I vinter har vi tränat hårt, mycket hårt, och det såg verkligen bra ut. Men nu är det som det är och jag är inte sådan att jag tittar bakåt.
Formula One vann 19 lopp av 35 och var på pallen i 29 starter. Hästen tjänade totalt 4 384 941 kronor. Han travade 1.09,8 som snabbast som tvåa bakom Sebastian K. i fjol i Årjängs Stora Sprinterlopp. Största segern i karriären kom i Jämtlands Stora Pris 2012, då i regi Stig H Johansson.

Lars-Ove Pettersson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »