Inför Åbergs/Extra V75:

"Mina förhoppningar sträcker sig långt"

| 2014-07-25 10:23
Lottningen till Hugo Åbergs Memorial gjorde ett intressant lopp, ännu mer intressant. Den som drog vinstlotten var Lars I Nilsson, vars Truculent får starta från innerspåret bakom bilen.
- Det var fantastiskt. Det kunde inte bli bättre, säger Lars I Nilsson.
Lars I Nilsson har stora förhoppningar på sin stjärna Truculent som fick en drömlottning i Hugo Åbergs Memorial på tisdag.                    	            	        	                   		                             Foto av CLAES KÄRRSTRAND
Lars I Nilsson har stora förhoppningar på sin stjärna Truculent som fick en drömlottning i Hugo Åbergs Memorial på tisdag. Foto av CLAES KÄRRSTRAND
Ettan och tvåan från Årjängs Stora Sprinterlopp, Magic Tonight och Mosaique Face, drog båda bakspåren i Hugo Åbergs Memorial. Dessutom hamnade den franske gästen Un Mec d’Heripre på ett sjättespår, vilket gör att loppet känns öppet och intressant på förhand. I travprogrammet tycker tipsexperten Bengt-Erik ”Professorn” Larsson att loppet är så öppet att han rekommenderar en helgardering. En vinnare i lottdragningen var hemmatränaren Lars I Nilsson. Hans Truculent får starta från innerspåret.
- Det var fantastiskt. Det kunde inte bli bättre, strålar en glad Lars I Nilsson.

Första starten i Hugo Åbergs
Lars I Nilsson har på hemmabanan Jägersro fått vinna flera av banans stora unghästlopp. Med fina stoet Fascination har han vunnit såväl Svensk Uppfödningslöpning som Derbystoet. Nu har han en stjärna för att tampas med världseliten i Hugo Åbergs Memorial. Lars har sett de flesta Hugo Åbergs som körts de senaste 30 åren, men han har aldrig fått delta. I år är det dags med Truculent.
- Jag har haft många fina hästar, men ingen häst för den äldre eliten. Det här har jag inte ens varit i närheten av tidigare.

Ligger honom varmt om hjärtat
Truculent betyder väldigt mycket för Lars. De har haft en resa som både innehållit mycket glädje, men även problem med skador som stoppat upp karriären. Nu är han redo för en match mot världseliten och visst kan man drömma om ett nytt kapitel i sagan som skulle kunna handla om en seger i hemmabanans miljonlopp.
- Det skulle vara helt fantastiskt. Det skulle vara helt i klass med att vinna både Uppfödningslöpningen och Derbystoet. Den här hästen är väldigt speciell för mig och han ligger mig väldigt vart om hjärtat. Han har en stor del i min rörelse har kommit igång.

Nära en finalplats i Elitloppet
I slutet av maj fick Truculent för första gången möta världseliten när han startade i Elitloppet. Den gången hade han mindre tur med spårlottningen och efter en oförmånlig löpning blev han femma och missade finalplatsen med liten marginal. Då var han ändå inte långt bakom finalvinnare Timoko i försöket.
- Han kom verkligen undan med äran i behåll. Det känns som att han duger mot de bästa. Då var han väldigt lätt jobbad inför den starten.

Fått träna mer tempo
I sin senaste start var Truculent tvåa från ledningen på Tingsryd. Det blev en tuff inledning på loppet och det kostade på till slut.
- Han var bara lugnt jobbat och tanken var att han skulle gå framåt med loppet. Nu har vi tränat mer tempo och det känns som vi har honom på väg mot toppformen.

”Vi tar striden fullt ut”
Förberedelserna har hittills klaffat enligt den plan som Nilsson har lagt upp. Det blev såklart inte sämre av att spårlottningen också slutade på bästa sätt. Det kan bli en oförglömlig kväll på tisdag.
- Mina förhoppningar sträcker sig långt. Det är upp till Johnny Takter om kör att bestämma taktiken, men om hästen känns bra får han gärna ladda för ledningen och köra där. Det kan ta år innan vi har spår 1 i ett miljonlopp igen. Vi tar striden fullt ut, om allt känns som det ska när bilen rullar.

Lars I Nilsson har ytterligare sju hästar till start inom ”Extra V75” som körs på tisdag. I Breeders Course (V75-3) startar From Dust To Dawn.
- Han var ensam på planen senast, men gjorde det jättefint. Från ett bättre läge, hade jag haft högre förväntningar. Några av de på förhand värsta konkurrenterna kommer från tveksamma insatser. Jag har tänkt köra barfota runt om och med urryckare för första gången.

I Diamantstoets försök (V75-5) har Lars fyra hästar till start.
- Jag såg att det var lite anmält, så jag passade på att anmäla några. Den jag tror mest på av mina är Com Åstad. Hon har gjort flera kanonlopp på slutet och kan vinna om det löser sig. Florett Sund har knallform, men ett svårt spår och hon behöver klaff.

Avslutningsvis i Malmö Stads Pris (V75-7) startar han två hästar.
- Vivo Per Lei är tufft anmäld, men gjorde ett bra slutvarv senast. Han får vara med för att få hårdhet och jaga fina pengar. Alki Flevo har haft toppform en tid och gått bra i långlopp och i monté. Han brukar hänga med de flesta sällskap, men ingen av mina två känns som någon vinstchans.

Håkan Persson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »