Bergh om diskningen:

"De har ju ett regelverk i Frankrike också"

| 2014-07-31 09:00
Skrik och beskyllningar och heta känslor.
Men hade det franska lägret någon fog för sin kritik mot det svenska travregelsystemet efter diskningen i Hugo Åbergs Memorial?
Vinnaren Robert Bergh tycker inte det.
- De har ju ett regelverk i Frankrike också och jag är ganska säker på att fransmännen blivit av med segern med samma manöver på någon bana där.
Robert Bergh efter storsegern i Åbergs på Jägersro under tisdagskvällen.                     	            	        	                   		                             Foto av Burt Seeger
Robert Bergh efter storsegern i Åbergs på Jägersro under tisdagskvällen. Foto av Burt Seeger
Franske travtränaren Fabrice Souloy gillade inte alls tisdagens diskning av sin nya stjärna Un Mec d'Heripre som var först i mål i miljonloppet Hugo Åbergs Memorial.
Fabrice Souloy var ilsk även dagen efter i Malmö efter att fortsatt ha känt sig orättvist behandlad av media och människor runt travet.
Robert Bergh, som tog sig hem för tävlingar i Sundsvall med flyg och bil på tisdagen, hade av förståeliga skäl lättare för att vara glad efter att hans stall lagt vantarna på förstapriset en miljon kronor.
Ishockeytvillingarna Daniel och Henrik Sedins häst Ed You vann Åbergs och hade äntligen turen på sin sida menar Sundsvallstränaren.
Han blev själv diskvalificerad för trängning som etta i mål med just Ed You i Sweden Cup, "Lilla Elitloppet", i maj. I V75 i Årjäng satt Ed You fast med krafter sparade.
- Hästen var verkligen värd att få flyt en hel kväll! säger Robert Bergh.
I maj fick Bergh smaka på travets hårda regler efter att ha kört snävt och skapat sig utrymme med Ed You. I slutfasen av tisdagens lopp blev Bergh direkt fundersam när han såg att
Franck Nivard kunde vinna med Un Mec d’Heripre.
- Jag tyckte att det var stopp, det kunde bara inte bli någon lucka.
Bergh dröjde sig kvar på banan med Ed You för att se vad domarna skulle komma fram till. Vid en diskning av den franske favoriten hade han chans på segern.
- Jag visste inte om jag var tvåa eller trea i mål. Johan Untersteiner körde upp utvändigt om mig och sa: "Var du tvåa?" Jag tror det sa jag. "Fransmannen kan nog inte klara sig från att blir diskad" menade Johan.

Beskyllningar om komplott
Domarna på Jägersro kollade löpningsfilmen några gånger och måldomarnämnden var enig i sitt beslut om att diskvalificera. Franck Nivard och Un Mec d’Heripre vinner inte loppet om Nivard inte flyttar på hästen utvändigt, Magic Tonight och Johan Untersteiner.
Så väl Fabrice Souloy som kusken Franck Nivard menade att de blivit utsatta för en komplott, att svenska domare och journalister inte gillade fransmän och att det inte begåtts något fel i loppet.
Robert Bergh tävlar ofta i Frankrike och vet vad som gäller både hemma och utomlands.
- Det finns ju regler där också. Inte får kuskarna köra som de vill i Frankrike, så släpphänta är inte domarna där. Går en kusk ut och tar en annans spår så åker ekipaget ner några placeringar. Du blir inte diskad som i Sverige men du vinner inte loppet heller, säger Bergh.

"Olika på körkulturen"
Om Hugo Åbergs Memorial gått i exempelvis Paris och Franck Nivard kört på samma sätt där med Un Mec d’Heripre hade det inte stått en etta i resultatraden efter den starten heller,tror Sundsvallstränaren.
- Jag är ganska säker på att han blivit nedflyttad några placeringar i Frankrike om han gjort så likadant i ett lopp där. Men det är olika på körkulturen och det beror mycket på formatet på banorna också. I Frankrike har man stora banor med i vissa fall 300 meter långa upplopp. Franska kuskar behöver därför inte engagera sig och gå ut med sina hästar typ 600-800 meter från mål eftersom det brukar lösa sig ändå med luckor på de där stora banorna, säger Robert Bergh.
Ed You ägs av tvillingbröderna Sedin som på lördag kan få en ny storseger i V75 i Rättvik och Sommartravets final (V75-7) med Nahar. Vad säger du?
- Nej, det skulle förvåna mig om det går att vinna det där loppet från 40 meters tillägg för Nahar. Då tror jag mer på Poker Kronos från vårt stall som står start i det loppet. Det är svårt att sia...men kanske är Poker Kronos vår bästa chans i omgången.
Framgångarna kan fortsätta för Robert Bergh efter tisdagens miljonseger - en seger som togs med lite tur.

Mikael Wikner

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »