Inför V75/jackpot:

Vad sitter det i, Bergh?

| 2014-08-27 08:58
Sundsvall Open Trot har körts sedan 1996.
18 år av stora vinnare på Bergsåker och ett åtråvärt lopp att vinna. 
Robert Bergh har vunnit det mesta som travtränare men aldrig lyckats få till det i hemmabanans största lopp och laddar för säkerhets skull med två hästar på lördag.
Tittar ut till slut i Sundsvall Open Trot? Robert Bergh har två hästar med i lördagens miljonlopp.   Foto av LARS JAKOBSSON
Tittar ut till slut i Sundsvall Open Trot? Robert Bergh har två hästar med i lördagens miljonlopp.   Foto av LARS JAKOBSSON
En miljon kronor ligger och väntar på vinnaren av Sundsvall Open Trot (V75-7) på lördag. Ett lopp för den högsta klassens hästar och ett av de största loppen i Europa. Loppet har vunnits av världstravare som Sebastian K., Commander Crowe, Gidde Palema, Victory Tilly och Zoogin. Robert Bergh har provat med flera av sina topphästar utan att få till det. 14 starter har stallet hunnit med under åren med en bronsplats som bästa placering 2009 då Adrian Chip slutade trea bakom Commander Crowe. I fjol var Robert Bergh favorit till segern med Nahar. Hästen slutade oplacerad efter att blivit hängande i spåren i loppet som vanns av Panne de Moteur. Så där har det varit mest hela tiden. Sundsvall Open Trot har blivit ett litet spöke för Robert Bergh.

Fyra bakom Zoogin Faktum är att tränarna på Bergsåker i allmänhet har haft det svårt med det största loppet. Endast en gång har loppet vunnits av ett hemmaekipage: 1998 segrade Zoogin med Åke Svanstedt i sulkyn. En bit bakom Zoogin inkom Robert Bergh som fyra med Remington Crown. Kuriosa som speglar Berghs otur just i det här loppet är att topphästen Remington Crown kort tid efteråt såldes till en stor hästägare i Frankrike som betalade stora pengar för hästen. Vad händer? 1999, året efter, hette vinnaren av det stora loppet just Remington Crown. Jan Kruithof tränade och Jos Verbeeck körde till seger.

Bäst till slut? I loppet på lördag laddar Robert Bergh med två av sina verkliga toppar från det stora stallet. Torbjörn Jansson kör 5 Ed You och själv tar han hand om 7 Nahar. Kanske går det vägen på hemmaplan den här gången för Sveriges just nu mest framgångsrike travtränare?

Mikael Wikner

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »