V86: Treåringarna stack emellan

| 2014-08-28 10:35
Höst är inte bara derbytider i travsporten. 
Även de treåriga travarna går mot det största loppet för året och i V86 på onsdagskvällen visade några av ungdomarna födda 2011 lite av sitt kunnande. 
Skrällarna kom i ett par av loppen för de äldre hästarna och ingen spelare klarade alla vinnarna. 
Sju rätt betalade så mycket som 309 765 kronor den här svåra omgången.
En treåring för kriteriet. Stefan "Tarzan" Melander vann Locomites lopp från ledningen med Digital Frame.  Foto av LARS JAKOBSSON
En treåring för kriteriet. Stefan "Tarzan" Melander vann Locomites lopp från ledningen med Digital Frame.  Foto av LARS JAKOBSSON
Det pratas mycket om fyraåringarna inför derbyhelgen på Jägersro om en och en halv vecka. Solvalla och Åby stack emellan med några treåringslopp med rejäla prissummor på onsdagen där den spelmässigt största nyheten var den senarelagda starttiden för V86. Inte förrän 20.30 gick det stora spelet igång och kommer så att göra även framöver. Solvalla och Åby körde en gemensam V86:a som avverkades på lite mindre än en och en halv timme. Treåringsloppet Locomites lopp med 100 000 kronor till vinnaren såg en vinnare lite utöver det vanliga. Stefan "Tarzan" Melander hade uppvisning med Digital Frame och kanske kan det bära ända till finalen av Svenskt Travkriterium på Solvalla den sista söndagen i september. - Kriteriet? Vi får hoppas på det, sa Melander som ju även har kullens kung Al Dente i stallet. Digital Frame galopperade i ett lopp i slutet av juli som vanns av just Al Dente. Nu svepte Melander lätt till ledningen och segertiden 1.13,1 var lika med ett nytt rekord för hästen. - Vi vet inte vad som flög i honom senast. Jag var därför lite frågande innan start. Det här loppet innehöll många hästar som ska vara med och kvala till kriteriet men han redde ut det. Han är läcker alltså, hästen. Liten men har en jävla skalle, sa Stefan Melander som knep fyra segrar på Solvalla den här kvällen, varav tre kom på V86.

En Fabuleux upploppsraka

Sammanlagt fyra lopp för treåringar kördes inom ramen för V86, två på vardera bana. I Counts Pride-pokalen för treåriga hingstar och valacker (Åby) såg favoriten Zigge Silvio helläcker ut i händer på Peter Untersteiner. Favoriten hade kommandot till kort före mål men Veijo Heiskanens Fabuleux B.R. fick upp farten ordentligt över upploppet i en kanonspurt som resulterade i seger.

Lite plåster på såren

Gay Gals lopp för treåriga ston (Solvalla) fick en överlägsen vinnare. Flera betrodda hästar gjorde bort sig med galopp i starten men Peter G Normans Face'em var som ett lås. Lätt till spets från innerspåret och när ekipaget fick dämpa till 1.18 första 1 000 var det inget snack om saken. I den sista kurvan petade Peter G Norman lite på Face'em och i ett huj hade hon stuckit undan. Face'em hade varit svårslagen under alla förhållanden. Fyra andraplatser i år för stoet. - Så det var skönt att hon äntligen fick vinna och visa hur bra hon är, sa Peter G Norman som i år tagit över chefsskapet i stallet av pappa Glen. Segern med Face'em var lite plåster på såren för Sloopy Joes snöpliga galopp i E3-finalen senast. - Kanske. Men nu ser vi framåt, sa Norman och skrattade. Quick Pay-pokalen för treåriga ston (Åby) blev en fartfylld historia med tre hästar på linje. Peter Untersteiner drog det längsta strået med danskfödda Whisper Line. Efter slitande utvändigt ledaren tände danskan om på upploppet och kunde vinna knappt efter att Untersteiner stuckit invändigt på upploppet. Knappt slagen norsktränade jänkarstoet Juanita Hanover som svarade för ett tungt avslut sista 800 meterna i spåren för Johan Untersteiner som omgångens största favorit. Eketorpets Tess är ett förvandlingsnummer hos Peter Untersteiner. Nu kom sjätte segern för året i Diamantstoets final.

Knock av Balboa

Formstarke Peter Untersteiner tog tre segrar på V86 och en i ett lopp utanför det stora spelet. Halmstadtränaren låg också bakom en av kvällens två verkliga praktsmällar på V86. Tillsammans med femårige Harpos Rockybalboa hittade han rätt från ett tolftespår bakom bilen över kort distans och kunde avgöra på open stretch. En knock av Balboa som endast var streckad på en procent. Stefan "Tarzan" Melander låg bakom både favoriter och skrällar under kvällen. Lärlingen Marcus Schön hade kört invändigt och satt sist när fältet kom in på upploppet tillsammans med Tidied Accelerator. Vilken spurt. 123 gånger i odds, streckad på en procent - men hästen var verkligen bra och vann av egen kraft. En ovanlig kombination. 21-årige Marcus Schön blev illa sparkad av en häst i november i fjol men kämpade sig tillbaka. - Det har varit tufft och jag är fruktansvärt glad! sammanfattade travtalangen. Spelmässigt blev det svårt och det vankas jackpot på åtta rätt nästa onsdag. Sju rätt betalade 309 765 kronor och sex rätt 2 937 kronor.

Mikael Wikner

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »