Toppsto slutar tävla

| 2014-10-17 09:05

Ett av 2000-talets främsta svenska travarston har gjort sin sista start.
Dileva Käll går till avel.
- Hon har varit på Erikssund nästan hela sitt liv så det är roligt att hon är tillbaka. Förhoppningsvis kan hon få många fina år till här, säger Johan Arneng, avelsansvarig på stall Zet.

Dileva Käll och Peter G Norman inför starten i Elitloppet 2012. Foto av LARS JAKOBSSON

Dileva Käll och Peter G Norman inför starten i Elitloppet 2012. Foto av LARS JAKOBSSON

I kulltoppen som tre- och fyraåring.
Dubbel SM-vinnare, landets snabbaste sto och elitloppsdeltagare som äldre.
Dileva Käll kan se tillbaka på en diger karriär som gav 16 segrar på 75 starter, många i tuffast tänkbara konkurrens.
- När vi köpte henne i fjol var det för avel. Det finns inte många märrar som presterat det hon gjort och det är sällan man får chansen att köpa sådana. Tanken var att hon skulle betäckas tidigare, men när hon visade att hon ville springa så fick hon tävla vidare, säger Johan Arneng på stall Zet vars avelsverksamhet finns på Erikssund utanför Sigtuna.

Koppla av i hagen
Det var på samma ägor i träning hos Glen Norman som Dileva Käll inledde tävlingskarriären med sex segrar på sina första sju starter. Hon slutade tvåa i Svenskt Travoaks, den största löpningen för treåriga ston, och tog samma placering i Drottningpokalen och Stochampionatet som fyraåring.
Säsongen efter vann hon Sto-SM på Åby och som sexåring blev Dileva Käll snabbaste svenskfödda sto på svensk mark genom att trava 1.10,0 på Gävletravet, något som ledde till elitloppsinbjudan där hon underskred den tiden med en tiondel som utslagen.
Hon kördes i samtliga dessa starter av Peter G Norman.
- Hästen kom hit efter loppet på Åby i helgen och Peter och Glen har redan varit och hälsat på henne. Nu kommer hon att gå i hagen med de andra märrarna och lära sig livet som avelssto. Oftast är det bättre när märrarna får koppla av ett halvår jämfört med om man betäcker en häst som kommer direkt från tävlingsbanan, säger Arneng.

Betäcks med Pastor Stephen
Efter försäljningen flyttades Dileva Käll till Daniel Redén där hon i fjol tog ännu ett SM-guld för ston. Det misslyckade försöket att försvara den titeln i lördags blev hästens sista start.
Totalt tjänade Dileva Käll 5,7 miljoner kronor.
Hennes förste partner i aveln blir Pastor Stephen.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »