Extra V75: Amatörens stora BC-skräll

| 2014-10-20 10:02

En orutinerad amatör slog till i stjärnparaden på Solvalla.
Nikita Broline bjöd på knallen under söndagens extra V75-omgång med Breeders’ Crown-semifinaler.
- Det här är det största som hänt mig inom travet. Oj, vilken häst jag har, jublade Greger Hägglund från Solänget.

Amatörtränaren Greger Hägglund bjöd på V75-omgångens stora överraskning när hans Nikita Broline vann sin Breeders' Crown-semifinal. Foto av LARS JAKOBSSON

Amatörtränaren Greger Hägglund bjöd på V75-omgångens stora överraskning när hans Nikita Broline vann sin Breeders' Crown-semifinal. Foto av LARS JAKOBSSON

Breeders’ Crown-semifinalerna är samlingspunkten för landets största travtalanger.
Det är då årets främsta tre- och fyraåringar gör upp om finalplatserna i säsongens sista storlopp.
Det brukar vara stortränaras föreställning, men den här söndagen smög sig en katt in bland hermelinerna.
- Nu får man fog för att man är så optimistisk. Men jag har alltid känt att hon har kapacitet. Det är så härligt, sade Greger Hägglund som jublade högt när resultatet av målfotot ropades ut efter V75-5.
Resultatet som bekräftade att hans Nikita Broline lyckats med det till synes omöjliga att betvinga ledande storfavoriten Amazon Am från positionen utvändigt.
- Hon ger sig aldrig det vet jag. Hästen har gjort så många bra lopp och i dag hade vi gjort allt som går för att ha henne på topp Det lyckades.

"Ingen hästbakgrund alls"
En detalj var att ta av hästen skorna för första gången sedan i maj.
- Egentligen tror jag inte på sådant där ”hokus pokus”, men det är klart att det fungerade ju den här gången. Nu ska vi konservera formen i två veckor så blir det väldigt spännande i finalen, säger Hägglund som där krigar om ett förstapris på 800 000 kronor, ungefär lika mycket pengar som stallets hästar sprungit in totalt under hans blott fyra år som tränare.
- Jag har egentligen ingen hästbakgrund alls. Mina föräldrar började köpa travare för 15 år sedan och då väcktes intresset. För några år sedan kom jag på att det vore roligt att testa på att träna lite själv, på den vägen är det. Min filosofi är mycket träning i långsamma tempon. Dessutom har jag fått mycket hjälp av KG Holgersson som god vän med familjen, säger Hägglund som 2 november i Eskilstuna får svaret om hans filosofi räcker hela vägen i ett av landets största unghästlopp.

Galopper för treåringsstjärnorna
Men Amazon Am var inte den ända favoriten som föll.
Oaks-vinnaren Face’em och segermaskinen Al Dente spolierade båda sina chanser med tidiga galopper.
- Hon gör så här ibland, det är hennes akilleshäl. Men sedan går hon ju ett magiskt lopp, kommenterade Peter G Norman vars häst ändå fixade finalbiljett med en storstilad upphämtning till andrapriset.
Vann gjorde Iponema efter ett sprudlande upplopp vilket blev plåster på såren för stall Lundström/Melander sedan stallets stora treåringsstjärna åter svikit.
- Det är något som inte är helt hundra, han kändes inte bra efter galoppen heller, kommenterade Örjan Kihlström sedan Al Dente blixtrat bakom bilen, men tappat stilen efter 100 meter.
Den som drog nytta av det var Svante Båths Conlight Ås som tilläts spatsera i ledningen och åkte undan efter behag för en imponerad Erik Adielsson:
- Jag påminde honom en gång, mellan 300 och 250 kvar och då ”pang” avgjorde han loppet. Jag är väldigt nöjd med hästen.

Ivar och Charrua imponerade mest
Betydligt säkrare på benen är fyraåringarnas drottning Neonas Princess som aldrig tagit ett galoppsteg i karriärens 24 starter.
Att det ändå blev favoritfall berodde på att V75-spelarna gett förtroendet till stosprintermästaren Air Frame, men när miljonärskorna gick i clinch i början av upploppet stod det klart vem som var tuffast.
- 400 kvar så gav jag henne tömmarna, då bara sänker hon huvudet och går. Hon har det där lilla extra när det ska avgöras, det visar hon gång efter gång. Det har varit en väldigt tuff säsong, men det ska till en så här tuff häst för att palla det, mös Peter Untersteiner vars son Johan följde upp med att lotsa Marcus Lindgrens Alkalizer Am till snygg spurtseger.
De mest imponerande prestationerna dröjde emellertid till slutet av omgången.
Jan Hellstedts Ivar Sånna och Hans-Owe Sundbergs Charrua Forlan fick båda trava utvändigt om högmeriterade ledare i Happy Days respektive Cool Keeper, men tryckte ner dessa i skoskaften på närmast brutalt manér vilket fastställde V75-utdelningen till 74 173 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »