Inför Extra V75 (söndag):

Revanschens ögonblick

| 2014-10-30 09:39

Han är höstens snackhäst på de svenska travbanorna.
Nu ska han få sin stora triumf.
Ivar Sånna är en av profilerna under söndagens stjärnspäckade extra V75-omgång med Breeders' Crown-finaler.

Kullens kung? Ivar Sånna kan ta karriärens största seger i söndagens Breeders' Crown-final på Sundbyholmstravet. Foto av LARS JAKOBSSON

Kullens kung? Ivar Sånna kan ta karriärens största seger i söndagens Breeders' Crown-final på Sundbyholmstravet. Foto av LARS JAKOBSSON

Det var ett av de tappraste nederlagen i svensk travhistoria.
När Ivar Sånna trots plågsam resa utanpå ledaren underskred löpningsrekordet i Svenskt Travderby, men fick sträcka vapen på målfoto mot smygkörde Poochai.
En urladdning som kunde tagit knäck på, eller åtminstone stoppat upp, en vanlig häst.
Men medan Poochai nått ett sjättepris som bäst i sina två efterföljande starter så har Ivar Sånna gått fram som en ångvält.
Efter att joggat hem S:t Leger så närmast förnedrade han sprintermästaren Happy Days och övriga konkurrenter i sin Breeders’ Crown-semifinal.
Körande Thomas Uhrberg kunde inte hålla tillbaka sin förtjusning när han i vinnarcirkeln efteråt utsåg hästen till den främste han överhuvudtaget suttit bakom.
Samtidigt låg en influensadäckad tränare och mös hemma i soffan.
- 700 kvar så lyfter hästen huvudet en decimeter och trycker till ledaren själv. Sedan är det bara att åka med, det var grymt att se, säger Jan Hellstedt som tränat styrkefenomenet genom hela karriären.
- Jag har haft andra hästar som tjänat mer pengar än han gjort hittills, men Ivar är unik, en tävlingsindivid utan dess like. Dessutom har han tålt all träning och visat sig ha otroliga lungor, i dopingkontrollen efteråt hade han 86 i puls, det är fruktansvärt lågt efter en sådan prestation.

"Hur ska man förklara..."
I dag är det svårt att föreställa sig att Ivar Sånna inledde säsongen med sju raka förluster.
- För mig är det inte konstigt, men jag förstår att det kan se ut som att utvecklingen kommit hastigt. I årsdebuten var han fruktansvärt tung i kroppen efter sin extrema vinterträning och sprang med pg-skor, då skulle vi mest ha en genomkörare. I starten efter trodde jag hårt på honom och beordrade offensivt upplägg, men tyvärr visade han sig ha en kraftig halsinfektion. Den hängde i flera veckor och gjorde att vi fick börja om lite grann. I återkomsten galopperade han bort en trolig seger på upploppet och sedan var han tvåa i kvalet till Kungapokalen där han inte hann fram i en rysligt snabb avslutning, förklarar Hellstedt som hyste segerförhoppningar med sin potentielle 43-oddsare i årets första stora fyraåringslopp där Örjan Kihlström för första gången fick sitta upp i sulkyn.
- Men hur ska man förklara för Örjan i det läget att jag tror att hästen kan vinna om han kör extremt offensivt? Speciellt med Ivar som inte är någon häst som glänser i värmningen. Nu vrålspurtade han som fyra istället och Örjan kom in efter loppet och sa ”det var en ganska bra häst det här”.
- Sedan gick vi till Sprintermästaren där jag fick skäll för att jag påstod att jag hade en häst som kunde gå 1.10,5 från dödens. Tyvärr hamnade han i rygg och blev fastlåst.

Högst upp på stegen
Men i samband med att Hellstedt spände på stallets Ghost-sulky och lät Thomas Uhrberg ta över tömmarna i kommande start så lossnade det.
Vid sidan av derbyförlusten ståtar Ivar Sånna sedan dess med idel segrar.
Enligt Hellstedt ligger förklaringen i ett extra tufft schema under nämnda vinterträning.
- Jag har ett program som är som en stege där högsta nivån är fem. De hästar som tål att gå de tunga passen i tre månader mellan tre- och fyraåringssäsongen, de duger framöver. Jag har tre exempel från tidigare: Poison Composite, Nasty Composite och Derby Clipper.
- De allra flesta hästar stannar på nivå tre. Ivar var den ende som jag provade på fem den här vintern och han klarade det enkelt. När vintern var slut hade han lagt på sig 70 kilo muskler, hans rumpa såg ut som ett ”dubbelgarage”. Eftersom han inte är någon sköntravare så behöver han den kraften för att skyffla sig fram. Det känner jag mest stolthet över, att allt vårt hårda arbete i vintras har betalat sig, förklarar Hellstedt.

"Som en gummiboll"
Söndagens Breeders’ Crown-final lockar med 800 000 kronor i förstapris.
Karriärens potentiellt största seger inte bara för Ivar Sånna utan även för hans tränare.
- Det var en miljon för andraplatsen i derbyt, men det är klart att en seger skulle kännas annorlunda. Det vore enormt, säger Hellstedt som är nöjd med de sista förberedelserna inför revanschens ögonblick.
- Hemma är han oinspirerad, det har han alltid varit, men jag lyckades köra 1.32 i en intervall i morse och det är jag nöjd med. I övrigt har vi bara koncentrerat oss på att hålla honom fräsch. Träningen gjorde vi i vintras, nu när formen sitter där jobbar vi mest med massage och det verkar fungera, han känns mjuk som en gummiboll.
Fyra av avdelningarna under söndagens extra V75-omgång utgörs av Breeders’ Crown-finaler för tre- respektive fyraåringar, samtliga med 800 000 kronor i förstapris. Ivar Sånna startar i V75-6.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »