Inför V86: Nej, Siri säljer inte segerstaplaren

| 2015-03-03 16:04

Obesegrad efter fyra starter i Norge.
Kjempefin inför årsdebuten i V86 på onsdag.
Rocknroll Fi har imponerat i sitt nya hemland och amatören Siri Braathen vill inte skiljas från sin häst för alla pengar i världen.
- Så mycket pengar är det ingen som har att de har råd att köpa den här av oss.

Rocknroll Fi kommer till Åby och V86-3 med fyra raka segrar i bagaget.  Foto av Claes Kärrstrand

Rocknroll Fi kommer till Åby och V86-3 med fyra raka segrar i bagaget. Foto av Claes Kärrstrand

Italienfödde valacken Rocknroll Fi köptes till Norge i somras och verkar stortrivas.
Efter ett par uppvisningssegrar i lite billigare omgivningar var det dags för Josef Kleins Äreslopp på Leangen med 100 000 kronor till vinnaren i början av oktober.
Gunnar Austevoll körde som vanligt och sa efteråt att han mer eller mindre hade fått sitta och hålla i sig på nya banrekordet för fyraåringar 1.12,9 över 2 140 meter med autostart.
- Vi trodde inte att han skulle vara så snabb från start men han bara stack till täten på några steg och ökade sedan självmant. Sista 1 000 gick efter 1.10,0 och han vann väl med nästan hundra meter, säger amatören Siri Braathen med licens på Bjerke.
Siri jobbar som sjuksköterska på halvtid i Lierskogen, ett par mil nordväst om Oslo. Andra halvan av arbetsveckan ägnar hon åt de åtta travhästarna hon har hemma på gården.
Lucky Carpenter (född 2003) sprang in nästan en miljon norska under karriären och är Siri Braathen och maken Johnny Nilsens bästa häst så här långt.
Nyförvärvet Rocknroll Fi kanske håller på att ta över i stallet?
- Vet ni, det får ni mig aldrig att säga. Lucky Carpenter är kungen för mig. Och om andra säger något annat blir jag kjempesur! säger Siri Braathen och fyrar av ett pärlande skratt.

"Kunnat fortsätta ett varv"
Rocknroll Fi (där Fi är ett italienskt uppfödarnamn) köptes från Jerry Riordans stall i Halmstad i somras. Enligt ägarinnan var hästen billig i inköp - åtminstone sett till vad den presterat hittills.
Valacken har tagit sina segrar från ledningen men även krossat sina konkurrenter från positionen utvändigt ledaren ett par gånger.
- När han gick sitt banrekord Leangen sa Gunnar (Austevoll) att det kändes som att han hade kunnat fortsätta i ett varv till. Det är en väldigt lugn häst som gillar att ta det lugnt. Han trampade av sig en sko och gjorde sig illa i hagen och ströks inför en start i november men var haltfri samma vecka. Sedan dess har det handlat om vinterträning. Även om han långtifrån är någon träningsnarkoman har han i alla fall känts glad och fin i tre banjobb här på slutet och gått 1.17,0 som snabbast inne på Bjerke för Gunnar.
Det blev sämsta tänkbara spår bakom bilen i V86-3 på Åby. Hur resonerar ni?
- Jag vet inte så mycket om motståndet men alla jag pratat med säger han inte skulle ha haft några problem med de hästarna, med samma form som i höstas. Men det är just det - han har ju varit ifrån lite. Ändå är det fel att säga att vi drar till Sverige och hoppas på ”en bra slant”. Jag hoppas ju och tror att han ska vara med i segerstriden. Dödens har han inga problem med. Gunnars taktik den här gången kan ändå bli att ta det lugnt och gå sista 800 meterna då hästen är helt lugn även då han får ryggar att springa i. Balansmässigt går han som han brukar, med aluminiumskor bak och utan skor fram.
Ni har blivit erbjudna en bra slant för Rocknroll Fi men hästen är alltså inte till salu?
- Vi fick ett häftigt bud från Frankrike på Rocknroll - och då svarade vi att så mycket pengar är det ingen som har att de har råd att köpa den här av oss!

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »