Blåsippan uti backarna står..

| 2015-03-19 17:50
52 år sedan. 1963 Gävletravet. Hästen heter Viscount och undertecknad i vagnen..
52 år sedan. 1963 Gävletravet. Hästen heter Viscount och undertecknad i vagnen..

Forsbacka en torsdag mitt i vårvintermånaden Mars. Vi har njutit av ett skapligt vårliknande väder några dagar nu, men på TV i morse signalerade man för att vi kommer att få ett vädermässigt "bakslag" under helgen. Det gäller att bunkra upp med solrosfrön till de bevingade skyddslingarna i trädgården. Konstigt egentligen, men jag som skriver dagbok ser att vädret har samma struktur år efter år. Det är nästan bättre att gå efter dagboken än att kolla in vädret på TV. Jag skriver 16 mars 2014 "Vi fick tillbaka vintern, och eftersom jag satt på sommardäcken kör vi olagligt nu, tur vi har 4-hjulsdrift i alla fall"..vi hade alltså ett "vinteråterfall" förra året som varade i hel vecka. Påpekas kan att jag bytte till sommardäck i tisdags, jag är ju optimistiskt lagd..

Men nu börjar ju en underbar tid. Allt ligger liksom framför oss människor och bara väntar. Speciellt för oss Travnördar som delar in livet i en ljus och en mörkare del..Nu skådar vi ljuset i tunneln.

Jag såg förresten en bild på en Blåsippa på Facebook idag, vårtecknens eget vårtecken typ, någon i Gävle hade fått syn på denna härliga blomma, tagit en bild och lagt ut den till allmän åskådning. Hoppas många fler än jag njöt av synen. Det påminde mig om att jag till o med vet vad Blåsippa heter på Finska! Den heter Sinivuokko. Hur jag vet det? Jodå, en härlig vårdag för några år sedan satt jag och körde häst på Yttersta, vi var ett gäng som skrittade tillbaka våra hästar sista biten till stallet efter träningen. Satt och småsnackade som man gör. Jag körde bredvid en Finsk tjej som heter Outi (jobbar inte längre kvar hos Stefan Hultman, men passade t.ex. Jaded vid den där tiden). Hon gjorde plötsligt mig uppmärksam på en massa Blåsippor som växte i ett dike, och hon berättade att dom hette just så, Sinivuokko. Ett litet skojigt minne som jag ibland tänker på när jag ser denna fina blomma. Vi blev lika glada både Outi och jag av synen. Vi Nordbor tänker rätt lika tror jag..

Apropå bilden. Flashen som 16 åring bakom Rune Palm tränade Viscount e. Victory´s First u. Serenata e. Scotchman ägare P.E. Andersson Valbo. Bilden tagen 1963 (52 år sedan) en vårsöndag innan tävlingarna. Man körde trav till 90 % på söndagarna i hela Sverige, även om man ser på bilden att Gävletravet fått belysning vilket man fick just detta år. Detta innebar att man ibland körde fredagskvällstrav också... På söndagarna körde man jobb med starthästarna på förmiddagen, fodrade lunch för att sedan återkomma till stallet till klockan 12.30. Kl. 13,30 började tävlingarna. Man värmde alltså inte hästarna mellan loppen under tävlingarna! Kollar man på bilden så ser man också det som var så typiskt för hästarna på den tiden, man hade "halva selkammaren" på sig! Viscount är utrustad med Gamascher, Knäkappor, Frambandage (gula!) färgade bandage var helt nytt för året och ansågs mycket kaxigt, Raymondcheck, Jordblinkers och Martingal! Ingenting i öronen dock, det hade man sällan! Urryckare skulle komma långt senare... Kepsen jag har på skallen var inköpt på Epa! När man träningskörde hade man alltid keps eller hatt! Hjälmar kom senare!

Skulle man plockat av alla skydd och dragit alla skor på Viscount skulle han antingen vunnit med 100 meter eller galopperat hejvilt och inte tagit ett travsteg, jag tror mest på det senare, men det skulle varit skojigt att kollat! Ingen hade dock tänkt tanken på den tiden!

Lärlingarna hade alltså oftast keps. Men det var ju inte alls den typ av kepsar man ser idag, den Amerikanska "basebollkepsen", den fanns inte att köpa i Sverige! Kom i slutet av 70-talet. På den tiden (1963) fick man hålla till godo med Lantmannaförbundets tunna reklamkeps (kom fem kepsar medskickade när man köpte en pall havre från Lantmanna), annars var det riktiga och kraftigare "Gubbkepsar" inköpta på någon hattaffär på stan som gällde. Tränarna hade dock ofta Hatt när de träningskörde. Kanske för att markera vem som var Tränare när alla satt och motionskörde på banan hela förmiddagarna..

Hur såg Sverige ut då? När Flashen var 16 och skulle fylla 17 i december 1963?

Det skulle dröja 10 år innan man visade ett helt travlopp i TV! (Man visade då på sportspegeln när Ego Boy sensationellt vann Elitloppet.) Vid den här tiden (1963) fanns det bara 1 (en) TV kanal! TV var så nytt att de människor som var rika nog att kunna skaffa en dylik tingest (En TV kostade lika mycket i kronor som idag, medan Expressen kostade 50 öre och Travronden 1,35!) Många TV innehavare tog ledigt från jobbet bara för att åka hem och titta på testbilden! Man kollade på allt som rörde sig. Så t.ex. sände man alltid högmässan direkt i TV på söndagsförmiddagar från olika kyrkor runt om i landet, och dessa sändningar sågs av de flesta som hade TV! Inte för att man var speciellt kyrklig utan mer för att det var en TV sändning överhuvudtaget!

Min egen morfar åkte hem tidigare från jobbet på tisdagarna eftersom man visade barnprogrammet Andy Pandy från klockan 16! Inte för att han var speciellt barnslig, (lite kanske), men mera för att det var något som överhuvudtaget visades på TV. Mormor var dock mer kallsinnig till detta teknikens under.

Trav på TV? Glöm det! Dock som jag skrev i en tidigare blogg, dök en lördagskväll helt oväntat Sören Nordin upp i Hylands Hörna iklädd Väsby Stuteris välkända dress med sin Frances Bulwark och dennes förstfödde Francesdotter upp i TV rutan! Det säger en del om Frances Bulwarks och Sören Nordins storhet. Kungen av TV hette Lennart Hyland, när hans Hylands Hörna eller Stora Famnen sändes på lördagarna syntes inte en katt ute. Alla satt som förhäxade framför den svart/vita TVn. 17 eller 21 tum. Dom som inte hade nån egen TV besökte släktingar, vänner eller grannar som hade. Det skulle dock dröja ytterligare många år innan någon svensk hade sett en färg TV!

Bara ett fåtal kvinnor såg sport live! Det var helt och hållet männens värld, kvinnan var hemma och snöt barnen och bakade medan mannen var på fotboll, ishockey, trav eller bandy. Om det var 4 000 åskådare på Gävle Isstadion för att se Brynäs spela 1963 så var det max 40 kvinnor i publiken! Året efter blev Brynäs Svenska Mästare så då var det väl några fler damer som tyckte det var kul med hockey.

Det skulle efter denna bild från 1963 dröja ytterligare 3 år innan den så sensationella uppfinningen "strumpbyxan" uppfanns, det skulle dröja 4 år innan hastighetsbegränsningar i trafiken infördes, (i samband med högertrafiken) det var alltså fri fart i hela landet! Utom i städer och s.k. "tättbebyggt samhälle". Jag själv tog körkort mars 1965 så jag körde i två och ett halvt år med fri fart! På den tiden fanns inget hjälmtvång ens på MC! Det var bara speedwayförarna som hade hjälmar! Inte ens motocrossförarna hade hjälm. Där var det keps som gällde. I ishockey var det frivilligt, de flesta spelade barhuvade, även målvakterna! Detta trots att matcherna spelades utomhus ibland i minus 20 grader. Ingen visste vad säkerhetsbälten, bilbesiktningar, miljö, allergier, eller dubbdäck var för nåt! Ingen som helst arbetslöshet rådde. Det bolmade ur varenda fabriksskorsten, Sverige låg i topp tillsammans med USA när det gällde levnadsstandard. En tid då Läraryrket hade hög status, vilket gav till resultat att Svenska skolor låg i topp i världen när det gällde kunskaper. Det fanns en enorm framtidstro i landet, folk i alla samhällsklasser började få det riktigt bra med hög standard på bostäder osv. En tid då alla lampor blinkade Grönt i alla sammanhang!

 Travstall då? Nä nä, på den tiden jobbade nästan ingen tjej i travstall! Det var ett jobb för unga pojkar. Och möjligen någon käck s.k. "pojkflicka" som tålde ett och annat grovt skämt, det som vi idag kallar sexistiskt..Stallgrabbar var det uttryck man använde om hästskötare! Ibland förirrade sig någon tjej in i nåt travstall, men det var nog mest för att flirta med nån trevlig stalldräng. Ibland kom det dock tjejer som frågade om det fanns nån häst att rida, vilket det ibland kunde finnas. Skojigt speciellt för hästen att komma ut på "icke schemalagd" träningstid. På den tiden stod nämligen de allra flesta hästarna i stallet när dom inte kördes! Hagar var det väldigt ont om, vi hade en (1) liten hage på 23 starthästar! Tänk er tanken att travhästarna bara var utomhus en timme om dygnet och det var när dom kördes. En bisarr tanke idag.

Nu har ni fått en liten s.k. Flashback om hur livet var förr. Men jag skall berätta för er att jag är så oerhört glad över att jag fick växa upp på 50 och 60-talet när Sverige (jämfört med all våldsamhet och ondska som finns i världen idag) var som en mysig ankdamm! Jag kan sitta och tänka tillbaka på den tiden med ett leende och som att minnas en gammal "feelgood film".

Men trots allt, våren är här och man får njuta av Blåsipporna när man ser dem..

Allt Gott!

/Christer C.

Happy Trotting!

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »