Välkommen Great Old Dance

| 2022-09-21 17:00

I juli blev Great Old Dance årets första ettåring som köptes till Travkompaniets stall. Det handlar om en riktigt snygg hingst med ett mycket gott självförtroende.
Nedan får stallets "dansör" en närmare presentation.

Great Old Dance i unghästavdelningen på Yttersta. Foto; A.Lindblom

Great Old Dance i unghästavdelningen på Yttersta. Foto; A.Lindblom

Great Old Dance

Ljusbrun hingst med kort strimbläs, född 2021-03-06

Stamtavla; Readly Express - Quadrille e. Varenne(IT) - Tapdancer e. Tibur(FR)

Uppfödare; Menhammar Stuteri

Tränare; Lisa Skogh

Ägare; Travkompaniets Stall AB och Menhammar Stuteri

Great Old Dance köptes på Menhammaronlinesale i juli för 500 000 kr(+moms).
Efter auktionen såldes 50% av hästen tillbaka till Menhammar stuteri.

Menhammars dansanta familj

Menhammar stuteri döper oftast fölen till namn som anspelar på mammans namn. Fölen födda 2021 fick namn som började på bokstaven G, en av dem är Great Old Dance som är engelska och kan översättas till en gammal bra dans.
Mammans namn, Quadrillle betyder Kadrilj som är en gammal dans från 1700-talet. Det är också namnet på en organiserad riduppvisning där hästar rids tillsammans i grupp till musik.
Man kan säga att det är en sorts dans med hästar.

Readly Express är stolt pappa till Great Old Dance. Foto; A.Lindblom

Readly Express är stolt pappa till Great Old Dance. Foto; A.Lindblom

En Elitstamtavla med tre Prix d'Ameriquevinnare!

Great Old Dance har en högintressant stamtavla med en blandning av det bästa från svenskt, italienskt och franskt travblod.
Här hittar vi inte mindre än tre Prix d'Ameriquevinnare, pappa Readly Express, farfar Ready Cash och morfar Varenne.
Great Old Dance inavelskoefficient är 6,9%.

Pappan, Readly Express, f;2012, 37 starter, 28-5-2, 24 711 565 kr, rek 08,9ak, 09,9am, e. Ready Cash(FR) (Elithingst) - Caddie Dream (Elitsto) e. Viking Kronos(IT) (Elithingst) ,var en av världens bästa hästar som tävlingshäst. Han vann "allt" med ett snitt på 667 880 kronor per start!
De största segrarna var; Kriteriet, Derbyt, Jubileumspokalen, EM för 5-åringar, Åby Stora Pris, UET Trotting Masterfinal, Svenskt Mästerskap, Finlandia Ajo, Grand Criterium Grand Vitesse,  Prix de France och inte minst, Prix d'Amerique. 

Readly Express har verkligen en gyllene stamtavla som innehåller 4 x Elit!
Pappa Ready Cash (vann Prix d'Amerique 2011&2012), morfar Viking Kronos och, mormorsfar Sugarcane Hanover är Elithingstar. Dessutom är mamma Caddie Dream elitsto!
Frågan är om det kan bli så mycket bättre?

Readly Express har också fått rena raketstarten i aveln.
Hans första kull är född 2017 där sonen Calgary Games är en av Sveriges mest intressanta travhästar trots att han inte startat sedan han vann Europaderbyt förra året! Han är obesegrad efter 9 starter och har i år gjort sin första säsong i aveln där han blev fulltecknad och redan är det för nästa år!

Readly Expressdottern Honey Mearas är också från första kullen och är så här långt pappas vinstrikaste avkomma med snart 8 miljoner i startprissumma. Hon har vunnit hälften av sin 26 starter bland annat Stochampionatet, Stoderbyt och Sto-EM.
Dubbelmiljonären Revelation vann Uppfödningslöpningen. 

Vi tror att Readly Express inom kort kommer att bli nästa svenskfödde hingst att föräras hedersepitetet Elithingst.

Quadrille är mamma till Great Old Dance. Foto; A.Lindblom

Quadrille är mamma till Great Old Dance. Foto; A.Lindblom

Mamman, Quadrille, e. Varenne (IT) Elithingst- Tap Dancer e. Tibur (FR) Elithingst- Dancing Dervish (US) e. Nevele Diamond (US), tjänade 760 000 kronor på tävlingsbanan och vann fyra lopp på 23 försök och tog rekordet 1.12,5 am. Som fyraåring var hon tvåa i Breeders Crownfinalen bakom toppstoet Youana.

Quadrille har sex svenskfödda avkommor där den första A Square Dance var i Travkompaniets stall men som inte höll för träning och tävling.
Helbrodern till Great Old Dance, Drill har inlett tävlingskarriären väldigt lovande som vunnit tre segrar på fem försök.

Mormor, Tap Dancer, e. Tibur(FR)- Dancing Dervish(US) e. Nevele Diamond(US) - Salome(US) e. Speedy Crown(US), gjorde endast tio starter på tävlingsbanan där hon fick ihop drygt 100 000 kronor och två segrar. I aveln har hon lyckats väldigt bra med fjorton avkommor där tretton har kommit till start. Bäst av dem är Golden Shoes som var trea i Kriteriet. Den hästen hade en väldigt speciell historia då han blev sparkad som unghäst så illa att en tillväxtzon slöt sig och benet slutade växa. Men trots att han var låghalt så var han en av kullens bästa som treåring och fick tillslut ihop nästan en och halv miljon kronor.

MormorsmorDancing Dervish  (e. Nevele Diamond - Salome e. Speedy Crown - Dancing Demon e. Demon Hanover) var ett riktigt toppsto på tävlingsbanan där hon vann 17 lopp och sprang in över 2 miljoner kronor.

Great Old Dance för första gången i vagn och, det gick som en dans. Foto; A.Lindblom

Great Old Dance för första gången i vagn och, det gick som en dans. Foto; A.Lindblom

En snygging med gott självförtroende

Great Old Dance står på Yttersta i unghästavdelningen där han går ute dygnet runt med ett gäng ettåriga kompisar. I flocken går också pensionerade Pink Elephant som sedan några år tillbaka är extrapappa och håller lite ordning på "småpojkarna".
När ettåringarna släpptes ihop med Pink Elephant var de flesta lite rädda för den äldre och större hästen men inte Great Old Dance. Han visade ingen respekt alls utan satte sig upp mot "Elefanten". Dessbättre lugnade det sig snabbt och nu fungerar flocken bra.

Lisa Skogh är ansvarig tränare för Great Old Dance, en häst som hon bara har gott att säga om;

- Great Old Dance är en jättefin häst. Han är ju inte färdigväxt än men det ser ut som om han kommer att få bra storlek, riktigt fin modell och är rättställd. Han har ett vackert huvud med ett väldigt fint uttryck. Leif och Jean-Claude i unghästavdelningen säger att han är väldigt samarbetsvillig och har en positiv attityd. Han sköter sig väldigt fint och vi satte honom för vagn i går och det var inga problem alls. En riktigt fin häst som skall bli väldigt rolig att följa, avslutar Lisa.

Vi hälsar Great Old Dance varmt välkommen till Travkompaniets stall!

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »